Obavijesti

News

Komentari 144

Čelnik Zaporižja potpisao je uredbu kojom se omogućuje referendum o pridruženju Rusiji

Čelnik Zaporižja potpisao je uredbu kojom se omogućuje referendum o pridruženju Rusiji

U Ukrajini se nastavljaju ruske vojne operacije na istoku zemlje. Ukrajina i dalje trpi ruska raketiranja, a prema tvrdnjama glavnog tužitelja, istražuje se gotovo 26.000 slučajeva ratnih zločina od početka invazije

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.09

Pentagon: Rusi u Ukrajini ostali bez 70-80 tisuća vojnika

Od početka invazije ruske snage su pretrpjele ogromne gubitke. Prema najnovijoj procjeni visokog dužnosnika Pentagona, Colina Kahla, Rusi su u Ukrajini dosad ostali bez 70-80 tisuća vojnika. Taj broj uključuje ruske vojnike koji su ubijeni ili ranjeni tijekom rat

21.08

Ugovor Novi START: Rusija prekida američku inspekciju u svojim vojnim bazama

Rusija je u ponedjeljak objavila da obustavlja američku inspekciju predviđenu u njezinim vojnim bazama na temelju ugovora Novi START, važnog ugovora dviju velesila o nuklearnom razoružanju, istaknuvši da je to odgovor na američko ometanje sličnih ruskih inspekcija u Sjedinjenim Državama.


Rusija je u ponedjeljak "službeno obavijestila" SAD da će sve njezine baze koje su na temelju ugovora Novog START-a predviđene za pregled biti "privremeno izuzete", navodi se u priopćenju ruske diplomacije.

Napose je riječ o raketnim bazama te o zračnim i o pomorskim bazama u kojima su smještene nuklearne rakete.

Informacija dolazi usred ruske ofenzive u Ukrajini koja traje od 24. veljače i dok ruski predsjednik Vladimir Putin neprestano hvali novo, "nepobjedivo" oružje koje je proizvela Rusija.

"Ruska Federacija je prisiljena na ovu mjeru (...) zbog trenutne situacije koja SAD-u donosi jednostranu prednost i lišava Rusiju prava na obavljanje inspekcije na američkom tlu", dodaje se u priopćenju.

Ugovor Novi START je zadnji bilateralni ugovor takve vrste koji obvezuje dvije najveće nuklearne sile u svijetu.

Potpisan je 2010. a ograničava arsenal dviju nuklearnih sila na najviše 1.550 razmještenih bojnih glava svaka, što je za gotovo 30 posto manje u odnosu na ranije ograničenje dogovoreno 2002. Ujedno ograničava broj lansera i strateških bombardera na 800, što je dovoljno da se Zemlja nekoliko puta uništi.

Vladimir Putin ga je u siječnju 2021. produljio na pet godina, do 2026.

Sve dosad Moskva i Washington su na temelju ovog ugovora imali pravo obaviti dvadesetak međusobnih inspekcija na godinu.

19.45

Štern: Bojim se da je cijela ta politika sankcija prema Rusiji promašila metu

- Rusko gospodarstvo je žilavo, ono što Rusima u ovom trenutku nedostaje, barem iz mojih izvora, jesu uglavnom luksuzne robe, do kojih oni teže dolaze. Oni imaju manje luksuza u robi, a nama će energija i energenti postati luksuz. Bojim se da cijela ta politika sankcija prema Rusiji, u nadi da će to utjecati na tijek rata u Ukrajini, promašila metu i bojim se da će cijela Europa morati vrlo brzo sjesti i razmisliti što će napraviti, jer već vidimo dosta veliko nejedinstvo u Europi.

24sata

Svi se kunu u neke velike uštede, ali pojedine zemlje već iskaču iz tih ušteda. Svatko će formirati svoje pozicije u odnosu na to što se preporučuje od tih 15 posto. Vidjet ćemo što će jesen donijeti, međutim evo, sankcije su pogodile Europu i moramo naći način da to preživimo i da se iz toga izvučemo što bolje možemo - rekao je naftni konzultant Davor Štern za Dnevnik.hr. 

18.08

Blinken: Dopustiti Rusiji da maltretira Ukrajinu znači 'otvoriti sezonu' za svijet

Američki državni tajnik Antony Blinken u ponedjeljak je rekao da bi, dopusti li se Rusiji da maltretira Ukrajinu, izvrši invaziju i zauzme tuđi teritorij bez ičijeg protivljenja, to značilo "otvorenu sezonu" za slične postupke u cijelom svijetu. 

Glavni američki diplomat to je kazao na konferenciji za novinare održanoj zajedno s južnoafričkom ministricom vanjskih poslova Naledi Pandor u sklopu posjeta koji će ga kasnije odvesti u posjet Demokratskoj Republici Kongu i Ruandi.

"Dopustimo li velikoj zemlji da maltretira manju, da je jednostavno napadne i zauzme njezin teritorij, tada će to značiti otvorenu sezonu, ne samo u Europi nego i diljem svijeta", rekao je Blinken.

Istaknuo je kako Sjedinjene Države smatraju vrlo važnim suprotstaviti se Rusiji jer je njezina agresija na Ukrajinu ugrozila temeljna načela međunarodnog sustava.

24sata

Rusija je 24. veljače poslala desetke tisuća vojnika na Ukrajinu u, kako je pojasnila, "specijalnu vojnu operaciju" čiji je cilj demilitarizacija Ukrajine i zaštita tamošnjih ruskih stanovnika.

Južnoafrička Republika se suzdržala od glasanja u Ujedinjenim narodima kojim se osuđuje invazija na Ukrajinu te se, poput ostalih afričkih zemalja, oduprla pozivima da javno osudi Rusiju.

Pandor je kazala da bismo trebali "biti jednako zabrinuti zbog onoga što se događa narodu Palestine, kao što smo zabrinuti zbog onoga što se događa narodu Ukrajine".

Blinken se osvrnuo i na izjave kineskih čelnika po kojima će ta zemlja prekinuti suradnju sa SAD-om na mnogim poljima, uključivo i na području borbe protiv klimatskih promjena.

Kazao je da će Kina na taj način "kazniti cijeli svijet, a posebno zemlje u razvoju, poput afričkih".

Blinken je rekao i da Sjedinjene Države žele "istinsko, pravo partnerstvo" s Afrikom.

Južnoafrička Republika je prva etapa njegove afričke turneje. O strateškoj viziji afričkog kontinenta govorit će poslijepodne na Sveučilištu u Pretoriji.

Potom bi trebao otputovati u DR Kongo i Ruandu, gdje će boraviti do četvrtka.

17.40

Milanović: Sankcije zapada neće naškoditi Rusiji, ali jesu nama

Zapadne sankcije uvedene Moskvi zbog napada na Ukrajinu ne funkcioniraju i Rusiji to neće naškoditi, ali je naškodilo nama, rekao je u ponedjeljak predsjednik Zoran Milanović prilikom posjete Hvaru.

Opisujući situaciju u svijetu kao "nestabilnu" i ustvrdivši da se "polako gubi kompas", šef države je upozorio da "sve to skupa izgleda kao proljetni maslačak i samo moliš Boga da nitko ne kihne i sve skupa ne odleti".

Odgovor zapada je, rekao je Milanović "nikakav, baš nikakav", dodavši da "imamo sankcije koje ne funkcioniraju".

Naglasio je da je to "govorio od prvog dana" i da mu je žao što je bio u pravu.

"Sankcije ne funkcioniraju, Rusiji to neće naškoditi, ako je to cilj (...) i što se dogodilo, naškodilo je nama", rekao je predsjednik države.

Komentari 144