Obavijesti

News

Komentari 139

Eksplozije odjekuju na Krimu. Najmanje 130 ruskih tenkova uništeno kod Vuhledara

Eksplozije odjekuju na Krimu. Najmanje 130 ruskih tenkova uništeno kod Vuhledara

Ukrajinski zapovjednik rekao je ranije danas da je stanje u Bahmutu "iznimno napeto". Rusija pokušava presjeći opskrbne linije branitelja grada

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.36

Putin kaže da se priprema za susret s kineskim predsjednikom Xijem u Moskvi

Vladimir Putin rekao je da se priprema za skori posjet kineskog predsjednika Xi Jinpinga Moskvi, izvijestili su ruski državni mediji.

Ruski čelnik rekao je kako planira pokazati kineskom izaslanstvu liniju moskovskog metroa Bolshaya Koltsevaya (Big Circle Line) tijekom njihova posjeta glavnom gradu Rusije.

Ruski odjel China Railway Construction Corporation Limited (CRCC) bio je uključen u izgradnju dijela linije metroa, objavila je državna novinska agencija Tass.

Putin je, govoreći o pokretanju prometa na liniji metroa, citira Tass, rekao: "Sastat ćemo se s predsjednikom Narodne Republike Kine. Ako raspored dopusti, rado ćemo je [Big Circle Line] pokazati i našim gostima. U svakom slučaju, mislim da ćemo ga moći pokazati izaslanstvu".

BBC-jev novinar Francis Scarr podijelio je snimku Putina kako se obraća radnicima metroa tijekom današnjeg pokretanja.

22.19

Šest ruskih tenkova uništenih u jednoj noći' od strane ukrajinske tajne službe

Pojavila se snimka ukrajinske tajne službe (ili SBU) kako je navodno uništila šest ruskih tenkova u jednoj noći u istočnoj regiji Luhansk. 

U priopćenju SBU navodi se kako su dvije skupine organizirale "noćni lov" u regiji i uspjele potpuno onesposobiti neprijateljsku opremu.

Istočna regija Luhansk i Donetsk (zajednički poznata kao Donbas) mjesto je gdje su sada usredotočene borbe.

Međutim, posljednjih mjeseci borbe su se usporile jer je nastupila nemilosrdna zima i promijenio se krajolik bojnog polja.

Jučer je Colin Kahl, američki podtajnik obrane za politiku, rekao da se čini da je linija fronta postala "zalogaj za mljevenje" i da se ne očekuje da će Rusija moći ostvariti značajne teritorijalne dobitke.

21.56

Zelenski: Zima je bila vrlo teška, ali su ukrajinske vlasti uspjele opskrbiti zemlju energijom i toplinom

24sata

- Zima je bila vrlo teška, ali su ukrajinske vlasti ipak uspjele opskrbiti zemlju energijom i toplinom - rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u svom noćnom obraćanju.

Ukrajinski čelnik je rekao da dok prijetnja energetskom sustavu ostaje, rad vlasti se nastavlja.

Kazao je i da je danas održao sastanak o energetici i postavio "zadatke da se ova sezona grijanja završi kako treba". 

- Već smo krenuli s pripremama za iduću sezonu - svatko od sudionika sastanka dobio je svoj dio posla po tom pitanju. Vidimo rizike, naći ćemo odgovor -dodao je.

Ukrajinski čelnik također je rekao da vojska zemlje "obraća pozornost" na gradove i okruge koji su bili izloženi ruskom granatiranju svaki dan i noć. 

- Kada pripremamo akcije naše vojske, svih naših obrambenih i sigurnosnih snaga, mislimo i na to da će takve akcije postupno vratiti sigurnost onima koji su sada u zoni bojišnice - rekao je.

- Svako pomicanje naše zastave naprijed značit će sigurnost našeg naroda. Na područjima koja će biti oslobođena od okupatora. Na onim područjima koja će postati dublja pozadina. I na onim graničnim područjima gdje će poraz osvajača konačno donijeti mir - dodaje.

21.22

Rusija nastavlja napredovati u blizini Bakhmuta

Ruske trupe nastavljaju napredovanje u blizini opkoljenog grada Bakhmuta, priopćile su danas ukrajinske oružane snage.

U izjavi na Facebooku, glavni stožer oružanih snaga rekao je: "Neprijatelj nastavlja napredovati. Napad na grad Bakhmut se nastavlja."

Posljednjih mjeseci bitka za Bakhmut postala je jedna od najžešćih u dosadašnjem ratu, a stanovnici su bili prisiljeni skloniti se pod zemlju i u uvjetima smrzavanja.

Neki vojni stručnjaci kažu da Bakhmut nema stratešku vrijednost, ali drugi tvrde da njegovo zauzimanje može pomoći Rusiji da zauzme Sloviansk i Kramatorsk.

Postao je simbol tekuće bitke koja se odvija na istočnom krilu.

20.46

Orbanov Fidsez podržava članstvo Finske i Švedske u NATO-u

24sata

Fidesz, stranka mađarskog premijera Viktora Orbana, podržat će ratifikaciju ulaska Finske i Švedske u NATO, objavio je u srijedu klub zastupnika Fidesza u trenutku kada zastupnici počinju raspravu o toj temi nakon višemjesečnog zastoja.

Odluka Fidesza uslijedila je nakon što je predsjednica Katalin Novak, otvarajući rspravu, zatražila od zastupnika da ratificiraju ulazak Finske i Švedske u NATO "što je prije moguće".

Više pročitajte OVDJE.

Komentari 139