Obavijesti

News

Komentari 78

SAD: O okončanju rata neka s Putinom pregovara Zelenski, a ne mi. Zima neće zaustaviti rat

SAD: O okončanju rata neka s Putinom pregovara Zelenski, a ne mi. Zima neće zaustaviti rat

Ukrajinske vlasti tvrde kako su u Hersonu pronašli posebnu sobu u kojoj su Rusi mučili i izgladnjivali djecu. Dotakli smo novo dno nakon Buče, kažu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.00

Zelenski: Postigli smo važan napredak u jačanju protuzračne obrane

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajina postigla "važan napredak" ovaj tjedan u jačanju svojih sposobnosti protuzračne obrane.

- Ukrajina priprema sporazume koji će ojačati njezine obrambene sposobnosti i pružiti više operativnih sposobnosti - rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju, dok Rusija nastavlja gađati civilna područja diljem zemlje svojim smrtonosnim projektilima i bespilotnim letjelicama.


 

22.47

UNICEF: Sedam milijuna ukrajinske djece se smrzava

Kontinuirani napadi na ključnu energetsku infrastrukturu u Ukrajini ostavili su gotovo svako dijete u Ukrajini (gotovo sedam milijuna djece) bez stalnog pristupa struji, grijanju i vodi, izlažući ih povećanom riziku kako temperature nastavljaju padati, upozorio je u srijedu UNICEF.

- Bez električne energije, djeca se ne samo suočavaju s ekstremnom hladnoćom (zimske temperature mogu pasti ispod -20°C), nego također ne mogu učiti putem interneta na koje se oslanja veći dio ukrajinske djece, s obzirom na oštećene i uništene škole. Osim toga, zdravstvene ustanove možda neće biti u mogućnosti pružiti ključne usluge, a neispravni vodoopskrbni sustavi povećavaju ionako iznimno visoke rizike od upale pluća, sezonske gripe, bolesti koje se prenose vodom i koronavirusa - navode u svom priopćenju.

22.31

Ujedinjeno kraljevstvo smanjuje davanja odborima za ukrajinske izbjeglice

BBC piše kako će odbori u Ujedinjenom kraljevstvu od siječnja iduće godine dobivati 5.900 funti (od prijašnjih 10.500) za svakog ukrajinskog izbjeglicu koji stigne u njihovo područje.

Iz Vlade kažu kako je ovo bila teška odluka s obzirom na gospodarsku situaciju s kojom se suočavaju, no zato povećavaju naknade sponzorima koji ugošćuju Ukrajince na više od godinu dana.

Oni će tako dobiti sa sadašnjih 350 funti, povećanje od 500 funti mjesečno za svakog Ukrajinca, pod uvjetom da prođe godinu dana od njihova boravka.

Dosad je u Ujedinjeno Kraljevstvo u okviru Vladine sheme Homes for Ukraine stiglo više od 100.000 Ukrajinaca, od ožujka kad je inicijativa pokrenuta.

22.09

Izvještaj: Najmanje 60 ruskih vojnih vozila prebačeno u Bjelorusiju od prošlog četvrtka?

Ruska vojska rasporedila je najmanje 60 vojnih vozila u Bjelorusiju od 8. prosinca, izvijestio je u srijedu Bjeloruski Hajun, projekt koji prati kretanje ruskih trupa.

Vozila uključuju kamione Ural, borbena vozila pješaštva i kamione s gorivom. Bjeloruski Hajun također navodi da je Rusija u proteklih nekoliko dana prebacila dvije serije vojne opreme u Bjelorusiju.

Izvješće spominje kako je prva serija od 30-40 kamiona Ural, koji su vjerojatno namijenjeni podršci ruskim ratnim naporima u Ukrajini, napustila ruski grad Chebarkul prošli četvrtak, prenosi Kyiv Independent.
 

21.53

Ukrajina Putinu: Otkazuješ hokej, možeš li i napade na civile u Ukrajini?

- Putin je otkazao godišnju konferenciju za novinare. Otkazao je i sudjelovanje na novogodišnjoj hokejaškoj utakmici na Crvenom trgu. Možda jednom može otkazati nešto što bi stvarno imalo smisla... poput napada na civile u Ukrajini? - napisalo je ukrajinsko ministarstvo obrane u tvitu u srijedu obraćajući se ruskom predsjedniku.

Komentari 78