Obavijesti

News

Komentari 132

Ugašena najveća nuklearka u Europi. Institut za rat objavio kartu: Ukrajina napreduje

Ugašena najveća nuklearka u Europi. Institut za rat objavio kartu: Ukrajina napreduje

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 200. dan. Zelenski je u video govoru zahvalio svim vojnicima koji su sudjelovali u oslobađanju teritorija u regiji Harkiv na istoku Ukrajine

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.02

Nestalo struje u dijelovima istočne Ukrajine nakon ruskih napada

Velikim dijelovi istočne Ukrajine ostali su bez struje u nedjelju navečer, izjavili su ukrajinski dužnosnici.

Dužnosnici sjeveroistočne regije Harkiv i regija Doneck i Sumi na istoku zemlje, prenijeli su informaciju o nestanku električne energije na društvenim mrežama.

Novinari agencije France presse javili su da nema struje ni u Kramatorsku, gradu također na istoku Ukrajine. 

Guverner regije Harkiv rekao je da je nestalo struje i vode u nedjelju na nekim područjima kad je u ruskim napadima pogođena infrastruktura.

"(Ruski) okupatori pogodili su ključnu infrastrukturu u gradu i regiji Harkiv", napisao je Oleg Sinehubov na Telegramu.

"U nekoliko naseljenih središta nema opskrbe električnom energijom ili vodom. Požari su izbili na mjestima gdje su se dogodili ovi napadi...".

Ruske snage također su pogodile energetsku infrastrukturu u središnjoj ukrajinskoj regiji Dniepropetrovsk, prekinuvši opskrbu strujom nekoliko gradova, rekao je guverner te regije.

"Neki gradovi i naselja su bez struje. Rusi su pogodili energetsku infrastrukturu. Ne mogu se pomiriti s porazima na bojnom polju", napisao je Valentin Rezničenko na Telegramu.

"Snaći ćemo se. Sve službe rade. Sve ćemo vratiti što je brže moguće."

17.30

Putin i Macron razgovarali o Zaporižji

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emmanuel Macron raspravljali su o sigurnosnoj situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporižja u Ukrajini, rekao je Kremlj u nedjelju. 

Razgovarajući telefonski, dva čelnika su izrazila spremnost za "apolitičnom interakcijom" uz sudjelovanje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), prema priopćenju objavljenom na stranici Kremlja.

"Ruska strana skrenula je pozornost na redovite ukrajinske napade na elektranu, uključujući i na skladište radioaktivnog otpada, što može rezultirati katastrofalnim posljedicama", rečeno je.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za raketiranje elektrane, riskirajući nuklearnu katastrofu. Rad elektrane u cijelosti je zaustavljen u nedjelju iz mjera sigurnosti.

Dvojica čelnika također su razgovarala o problemima globalne sigurnosti hrane.

Putin je rekao Macronu da je važno za Europsku uniju da ne ometa izvoz ruske hrane i gnojiva u Afriku, Latinsku Ameriku i Bliski istok, prema Kremlju.

 

17.20

Ruske snage povukle se i s položaja u blizini ruske granice

Ruske snagepovukle su se u nedjelju s položaja četiri kilometra od ruske granice u sjevernom dijelu regije Harkiv nakon uspješnog ukrajinskog protunapada.

Stanovnici sela Kozača Lopan, 30 kilometara sjeverno od metropole Harkiva, izvjesili su ukrajinsku zastavu, javljaju mediji.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

13.48

IAEA: Osigurano napajanje nuklearke Zaporižja

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) danas je na Twitteru objavila da je osigurano rezervno napajanje nuklearne elektrane Zaporižja, najveće nuklearke u Europi koja je pod okupacijom ruskih snaga. Na taj način nuklearka ima struje iz vanjskih izvora potrebne za hlađenje reaktora, objavila je IAEA.

- Operator nuklearne elektrane jutros je ugasio posljednji reaktor koji je još radio, koji je prošlog tjedna osiguravao nuklearnoj elektrani potrebnu struju nakon što je iskopčana s mreže. Struja za hlađenje reaktora sad može doći s mreže - objavila je IAEA.

13.22

Ukrajinski obavještajci: Rusi planiraju granatirati nuklearku

Ukrajinski vojni obavještajci tvrde da Rusi opet planiraju granatirati nuklearku Zaporižja, najveću europsku nuklearnu elektranu koja je pod okupacijom ruskih snaga.

Kako javlja Kyiv Independent, obavještajci tvrde da ruske snage planiraju novi napad na nuklearnu elektranu Zaporižja i obližni grad Enerhodar. 

Komentari 132