Obavijesti

News

Komentari 334

Britanski obavještajci tvrde: Dio Bahmuta sada je zona ubijanja. Zelenski: 'Boli izgubiti heroje...'

Britanski obavještajci tvrde: Dio Bahmuta sada je zona ubijanja. Zelenski: 'Boli izgubiti heroje...'
2

Snage Wagnerove skupine preuzele su kontrolu nad većim dijelom istočnog dijela grada Bahmuta u Donbasu. U središtu grada rijeka Bahmutka sada označava liniju bojišnice, navode britanski obavještajci

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Detalji ruskog napada u zoru: Prvo svjetleći baloni pa dronovi samoubojice, a onda rakete 01:21
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.49

Izbio požar u uredu ruskog televizijskog kanala

Izbio je požar u moskovskom uredu Spasa, propagandnog TV kanala koji financira Crkva, javlja ruska državna novinska agencija TASS. Nema izvještaja o žrtvama. Spas je u vlasništvu Ruske pravoslavne crkve i usredotočen je na promicanje crkvenog programa.

Tijekom prošle godine u Rusiji se povećao broj velikih požara. Između ostalog, požari su se dogodili u naftnim postrojenjima u Sibiru, Brjanskoj oblasti i Kursku, velikim trgovačkim centrima u Moskvi i Moskovskoj oblasti, termoelektrani u Permu te skladištima u Vladivostoku, Moskvi i Volgogradu.

21.11

Zelenski: U ruskom napadu na Herson poginula tri civila

U ruskom granatiranju u subotu poginula su tri civila u južnom ukrajinskom gradu Hersonu, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski, osudivši "brutalne terorističke napade" promoskovskih jedinica.

Ukrajina je u studenom ponovno osvojila Herson nakon gotovo osam mjeseci okupacije ruskih snaga koje su ga zauzele ubrzo nakon početka invazije.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

19.39

Papa Franjo želi posjetiti Ukrajinu i Rusiju

Papa Franjo rekao je da je voljan otputovati u Ukrajinu, koja je pod ruskom agresijom, no samo pod uvjetom da može otputovati i u Moskvu, prenosi u subotu njemačka agencija dpa.

"Ići ću na oba mjesta ili ni na jedno", rekao je čelnik Katoličke crkve u intervjuu za subotnje izdanje argentinskih novina La Nacion.

Rat u Ukrajini može se završiti samo kroz dijalog i konkretne mirovne inicijative, rekao je Papa.

On je već razmatrao put u te dvije zemlje prošlo ljeto. U to vrijeme je također rekao da želi posjetiti i Kijev i Moskvu.

Vatikan već dugo želi odigrati ulogu posrednika u sukobu u ovom kontekstu, rekao je novinama La Nacion o svojoj "želji da služi miru".

U intervjuu, Franjo je izvijestio kako je tražio od ruskih čelnika da otputuje u Moskvu drugog dana ruske invazije na Ukrajinu. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, rekao je, u to vrijeme je sa zahvalom odbio ponudu.

Papa je ponovio da je užasnut ratom: "Rat me boli, to je ono što želim reći. Rat me boli."

U svojim javnim nastupima i audijencijama, redovito govori o patnji Ukrajinaca. Iz diplomatskih razloga, međutim, Rusiju u njima ne spominje po imenu.

18.12

Šef Wagnera tvrdi da je ruska vojska blizu središta Bahmuta

Rusi su trenutno udaljeni tek nešto više od kilometra od središta Bahmuta, grada kojeg ruska vojska pokušava osvojiti od ljeta, rekao je u subotu vođa paramilitarne skupine Wagner, Evgenij Prigožin.

"Ono je zgrada općine, administrativno središte grada", rekao je pokazujući s krova u Bahmutu.

"Do tamo ima kilometar i dvjesto metara", izjavio je u videu koji je objavila njegova tvrtka Concord. "Ovo je to područje, tu se odvijaju bitke."

Te izjave nije bilo moguće potvrditi nezavisnim izvorom.

"Najvažnije je dobiti pravu količinu streljiva i ići naprijed", inzistirao je Prigožin koji je u otvorenom sukobu s ruskom vojnom hijerarhijom u vezi s dobivanjem streljiva koje je po njemu ključno da bi se nastavio napad na Bahmut.

Prigožinovi vojnici nalaze se na prvoj crti bojišnice u bici za Bahmut, u kojoj su obje strane pretrpjele teške gubitke.

Rusi su prije početka sukoba nekoliko tjedana pokušavali okružiti grad s oko 70.000 stanovnika i uspjeli su odsjeći nekoliko važnih cesta kojima se opskrbljivala ukrajinska vojska.

I dok promatrači sumnjaju u stratešku važnost Bahmuta, ta bitka, najduža otkad je počela ruska ofenziva prije više od godinu dana, dobila je na simboličkoj važnosti i za Kijev i za Moskvu, koja bi ovdje nakon nekoliko ponižavajućih zastoja željela izvojevati pobjedu. 

Šef Wagnera je u petak najavio da u 42 grada u Rusiji otvara 58 regrutnih centara, kako bi pokušao obnoviti svoju vojsku koja je na istoku Ukrajine pretrpjela teške gubitke.

15.36

Iran kupuje borbene zrakoplove Su-35 od Rusije

Iran je postigao dogovor o kupnji naprednih borbenih zrakoplova Su-35 od Rusije, objavili su u subotu iranski državni mediji, dodajući da se tako proširuje odnos koji je rezultirao korištenjem bespilotnih letjelica iranske proizvodnje u ruskoj agresiji na Ukrajinu.

- Borbeni zrakoplovi Suhoj-35 tehnički su prihvatljivi za Iran. Stoga je Iran finalizirao ugovor o njihovoj kupnji - citirala je televizijska kuća IRIB izjavu iranske misije pri Ujedinjenim narodima u New Yorku.

U izvješću se ne spominje nikakva ruska potvrda dogovora, kao ni pojedinosti posla.

Komentari 334