Obavijesti

News

Komentari 197

Teške borbe u Luhansku: 'Sve ruske rezerve su sada tamo'

Teške borbe u Luhansku: 'Sve ruske rezerve su sada tamo'

Ruska invazija u Ukrajini ušla je u 133. dan. Ukrajinske snage povukle su se iz Lisičanska, a sada tvrde da će Rusi krenuti u osvajanje Slovjanska. Von der Leyen obećala da će EU osigurati platformu za obnovu Ukrajine

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.16

Zelenskij opomenuo Glavni stožer

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zatražio je objašnjenje od Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine u vezi s ograničenjima putovanja ročnika, javlja Kyiv Independent.

 

22.41

Pozivaju čelnike članica EU-a i drugih država da "isključe Rusiju iz skupine G20" 

Europska unija treba biti utjecajnija na globalnoj razini, složili su se europarlamentarci na raspravi o obrani multilateralizma u utorak i utvrdili da u vrijeme sve složenijih globalnih izazova, multilateralizam mora postati "uključiviji i djelotvorniji". 

"Multilateralizam je u krizi, EU treba biti snažniji globalni akter", rekao je na plenarnoj sjednici eurozastupnik Javi Lopez, izvjestitelj izvješća o EU i obrani multilateralizma. 

Izazovi u svijetu sve su složeniji i zahtijevaju kolektivni odgovor, poput pandemije koronavirusa, klimatskih promjena i osiguravanja mira i stoga multilateralizam mora postati "uključiviji i djelotvorniji", upozorio je Lopez. 

Socijaldemokrat smatra da je nužna "veća prisutnost EU-a na globalnoj razini u multilateralnim tijelima i njezin veći utjecaj", kao i da je potrebno "modernizirati i reformirati Ujedinjene narode" kako bi, između ostalog, EU imao stalnu članicu u Vijeću sigurnosti. 

Jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a je Rusija. 

Povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Janez Lenarčić upozorio je da je "ruska agresija na Ukrajinu samo nagomilala još problema uz već postojeće globalne izazove" i da je rat u Ukrajini "razotkrio praznine u globalnom upravljanju".

O izvješću o obrani multilateralizma glasat će se u srijedu. Njime se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i poziva se EU da "u okviru multilateralnih foruma osigura potporu trećim zemljama koje žele uvesti embargo na uvoz energenata iz Rusije". 

U izvješću se također poziva čelnike članica EU-a i drugih država da "isključe Rusiju iz skupine G20 i drugih multilateralnih organizacija za suradnju, kao što su Svjetska trgovinska organizacija, UNESCO i druge", kako bi se Rusiji dalo do znanja da se s njom, u okolnostima rata u Ukrajini, ne može nastaviti "uobičajen odnos".

20.45

Ruske i ukrajinske snage sudjeluju u "teškim borbama" u predgrađu regije Luhansk

- Sve snage ruske vojske sada su bačene tamo, sve rezerve koje sada imaju- rekao je Gajdaj u utorak.

Ruske snage pretrpjele su "veliki broj gubitaka i ranjenih", jer su neke trupe taktički povučene da se pregrupiraju, tvrdi Gajdaj.

- Bolnice su pretrpane i mrtvačnice su pretrpane- rekao je.

Dodao je da su "mnoga skladišta iza neprijateljskih linija dignuta u zrak" u proteklih nekoliko dana, uništavajući "ogromnu količinu" ruskog streljiva i goriva.

Gajdaj je procijenio da je u gradu Lisičansk ostalo između 10.000 i 15.000 stanovnika.

Ukrajinska vojska objavila je u nedjelju da je bila "prisiljena povući se" iz grada, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je povlačenje iz grada bilo motivirano spašavanjem života ukrajinskih vojnika.

- Traže proukrajinsko stanovništvo, pregovaraju s kolaboracionistima, pokazuju stanove u kojima su živjele vojne obitelji, razbijaju vrata i izvlače odjeću- rekao je.

U odvojenom izvješću, Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine rekao je u utorak da ruske trupe koncentriraju svoje "glavne napore" na preuzimanje kontrole nad autocestom koja povezuje gradove Lisičansk i Bakhmut i pokušaj zauzimanja obližnjeg naselja Bilohorivka.

20.28

Dijete je ubijeno u granatiranju Donjecka

Desetogodišnja djevojčica je ubijena nakon granatiranja grada Donjecka u utorak u Donbasu, navodi se u Telegram objavi Stožera teritorijalne obrane samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DPR).

Dužnosnici koje je imenovala Rusija kažu da su granatiranje izvele ukrajinske snage. Ukrajinski dužnosnici još nisu komentirali optužbe.

19.49

UN: Dokumentirali smo 270 slučajeva pritvaranja i prisilnog nestanka

Najmanje 270 slučajeva odvođenja civila od strane ruskih snaga dokumentirano je od početka invazije, priopćio je UN.

- Unatoč ograničenjima pristupa, dokumentirali smo 270 slučajeva proizvoljnog pritvaranja i prisilnog nestanka. Osam žrtava pronađeno je mrtvo- rekla je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet.

U međuvremenu, zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova Emine Dzhaparova optužila je Rusiju za otmice u "masovnim" razmjerima. Moskva je rekla da su tvrdnje UN-a dio dezinformacijske kampanje za "zataškavanje zločina kijevskog režima".

Komentari 197