Obavijesti

News

Komentari 98

Rusi nakon masovnog napada na Ukrajinu: Ovo vam je osveta! Zelenski: To su jadne taktike...

Rusi nakon masovnog napada na Ukrajinu: Ovo vam je osveta! Zelenski: To su jadne taktike...

Od početka ruske agresije na Ukrajinu prošlo je više od godinu dana. I dalje se do vodi krvavi rat za Bahmut. Njegov eventualni pad značio bi otvoreni ruski prodor na ostatak Donjecka, tvrdi Zelenski

POGLEDAJTE VIDEO: Razaranje Kijeva

Pokretanje videa...

granatiranje kijeva 01:28
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.08

Otac i sin ubijeni u Bahmutu

Oleh i Mykyta Khomyuk poginuli su u bitci za Bahmut, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo obrane. 

Dvojica muškaraca pridružila su se ukrajinskoj vojsci nedugo nakon početka invazije.

Najžešće borbe u ratu trenutno se vode oko istočnog grada Bahmuta, koji je ključna meta Rusije od prošlog ljeta. 

Ovdje su obje strane pretrpjele velike gubitke.

21.22

'Posljednji ruski raketni napadi su ratni zločin'

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen odgovorila je na posljednji veliki val ruskih raketnih napada u kojima je tijekom noći ubijeno najmanje šest ljudi. 

“Rusko namjerno gađanje civila i energetske mreže je ratni zločin”, napisala je u tweetu. 

Šefica EU-a razgovarala je ranije danas s Volodimirom Zelenskim, gdje je također osudila napade. 

Zelenski je tijekom razgovora rekao da je također pozdravio najnoviji paket sankcija EU-a.

Ukrajinski predsjednik je dodao da su njih dvojica razgovarali o napretku njegove zemlje u pridržavanju preporuka koje je iznijela EU, a koje će pomoći u njezinim nastojanjima da se pridruži bloku. 

20.43

Rusija najavila sankcije protiv 144 javne osobe u baltičkim državama

Rusija je uvela osobne sankcije protiv 144 vladina dužnosnika, novinara, zastupnika i drugih javnih osoba iz triju baltičkih država.

Dužnosnici ruskog ministarstva vanjskih poslova rekli su da se svi pogođeni smatraju "najneprijateljski raspoloženijima" prema Moskvi.

Estonija, Latvija i Litva – kojima se upravljalo iz Moskve tijekom Hladnog rata, ali sada su članice EU-a i NATO-a – bile su među najjačim kritičarima ruske invazije na Ukrajinu.

Ministarstvo je priopćilo da je taj potez odgovor na ono što je nazvalo aktivnim lobiranjem triju baltičkih republika za dodatnim sankcijama Rusiji i na njihovo "miješanje u naše unutarnje stvari, potičući rusofobne osjećaje".

Prošle su godine Estonija, Latvija i Litva počele ograničavati ulazak ruskih građana koji putuju iz Rusije i Bjelorusije kao odgovor na ono što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.
 

20.14

Stručnjak priznaje iznenađenje nesposobnošću ruske vojske

Mnogo se govorilo o problemima s kojima se susrela ruska vojska nakon invazije na Ukrajinu.

Doista, brojni su stručnjaci od tada priznali iznenađenje koliko su snage Vladimira Putina bile loše opremljene za takav sukob.

Među njima je George Barros iz američkog think tanka Instituta za proučavanje rata.

"Retrospektivno smo shvatili da ruske vojne vježbe koje smo godinama proučavali u sitnice zapravo nisu bile vježbe", rekao je za Newsweek.

– Bili su to koreografirani baleti s tenkovima.

“Vježbe bi trebale opteretiti postrojbe, dovesti ih do točke pucanja, pomoći im u učenju novih operativnih koncepata, pomoći im pronaći bolne točke kako bi ih ispeglale i postale dobre u borbi.

"To je ono što smo mislili da Rusi rade. Ali nismo razumjeli koliko su šuplje vježbe bile sve dok nismo vidjeli kako se Prva gardijska tenkovska vojska suprotstavlja stvarnom protivniku."

19.22

UN zabrinut zbog nedavnog nestanka struje u nuklearnoj elektrani

Šef UN-ove jedinice za nuklearni nadzor izrazio je zabrinutost zbog nedavnog nestanka struje u nuklearnoj elektrani Zaporižja u Ukrajini. U četvrtak je elektrana koju su okupirali Rusi izgubila struju tijekom ruskih zračnih napada.

Tijekom sastanka upravnog odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) održanog u Beču, Rafael Grossi kritizirao je samozadovoljstvo organizacije u sprječavanju takvih incidenata, ističući da je njezina primarna uloga osigurati nuklearnu sigurnost. 'Što radimo da spriječimo da se to dogodi? Mi smo IAEA, mi trebamo brinuti o nuklearnoj sigurnosti', rekao je Grossi svom upravnom odboru na sastanku u četvrtak u Beču. 'Svaki put bacamo kockice', rekao je.

Komentari 98