Obavijesti

News

Komentari 112

Zelenskij je primio novinare u bunker i zvao Bidena: Moramo zaustaviti agresora što prije!

Zelenskij je primio novinare u bunker i zvao Bidena: Moramo zaustaviti agresora što prije!
5

Ako Rusi nisu spremni za mir, onda gubimo vrijeme. Ako padne Ukrajina, onda će Rusi doći i do vaših granica, upozorio je ukrajinski predsjednik u rijetkom intervjuu od početka ruske invazije

Jako je ozbiljno, nismo u filmu. Nisam ja ikona, Ukrajina je ikona. Ukrajina je u srcu Europe, a sad Europa vidi da je Ukrajina nešto posebno u ovom svijetu. Zato svijet ne smije izgubiti nešto ovako posebno, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij (44).

POGLEDAJTE VIDEO: Govor Zelenskoga Europskom parlamentu

Pokretanje videa ...

Zelenski VIDEO

Reporteri CNN-a i Reutersa prošli su rigorozne kontrole i probili se do njega u bunker u središtu Kijeva i popričali s ukrajinskim liderom. Šesti je dan ruske invazije, a prestanak vatre se ne nazire ni dan nakon pokušaja pregovora dvaju delegacija u bjeloruskom gradu Gomelu.

- Odlučili su početi govoriti o situaciji. Svi moraju prestati boriti se i doći do točke odakle su počeli prije šest dana. Postoje neki principi i to možete učiniti. Ako su spremni za to, onda su spremni za mir. Ako ne, onda gubimo vrijeme - kazao je bivši komičar.

Jesu li spremni ili gube vrijeme?

- Vidjet ćemo - rekao je ukrajinski predsjednik.

Imao je poruku i za američkog kolegu Joea Bidena koji u srijedu od 2 sata ujutro po hrvatskom vremenu drži prvi godišnji govor o stanju Unije.

Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy talks during an interview with Reuters in Kyiv

- Pozivam ga da da jaku i korisnu poruku o ruskoj invaziji.

Nešto kasnije ukrajinski predsjednik na Twitteru je objavio da je razgovarao s Bidenom.

"Razgovarali smo o američkom vodstvu antiruskih sankcija i obrambene pomoći ukrajini. Moramo zaustaviti agresora što je prije moguće. Hvala vam na pomoći", napisao je.

Zelenskij je u utorak videolinkom držao emotivan govor pred Europskim parlamentom zbog kojega je i službeni prevoditelj plakao.

- Rekao bih vam "dobar dan", ali za mnoge u Ukrajini nije dobar. Ljudi ovdje ginu, mi se borimo za život - kazao je Zelenskij, između ostalog.

Upravo dok je govorio, pojavile su se vijesti da je ruski projektil pogodio TV toranj u blizini spomen mjesta holokausta u glavnom gradu Ukrajine, usmrtivši najmanje pet ljudi. Ranije u utorak, projektili su pogodili središte grada Harkiva na istoku zemlje.

PRATITE UŽIVO:

Ukrajina je primila pošiljke oružja od članica NATO-a kako bi pomogla izdržati vojnu invaziju punog razmjera koju su pokrenule ruske snage prošlog tjedna, dok je Zapad također uveo snažne sankcije ruskom gospodarstvu. No Zelenskij je pozvao međunarodnu zajednicu da učini i više, uključujući nametanje zone zabrane letenja.

- Ovdje se ne radi o uvlačenju zemalja NATO-a u rat. Istina je da su svi odavno uvučeni u rat, ali u rat ih definitivno nije uvela Ukrajina, već Rusija - vodi se rat velikih razmjera - rekao je Zelenskij.

Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy talks during an interview with Reuters in Kyiv

Dodao je, međutim, da mu je američki predsjednik Joe Biden osobno prenio da sada nije vrijeme za uvođenje takve mjere.

Ukrajina je pozivala NATO da ubrza njezin ulazak, čemu se Rusija žestoko protivila i što navodi kao jedan od razloga za pokretanje kampanje.

- Naši partneri, ako nisu spremni uzeti Ukrajinu u NATO... jer Rusija ne želi da Ukrajina bude u NATO-u, trebali bi izraditi zajednička sigurnosna jamstva za Ukrajinu - rekao je Zelenskij.

- To znači da imamo svoju teritorijalnu cjelovitost, da su naše granice zaštićene, da imamo posebne odnose sa svim našim susjedima, da smo potpuno sigurni, a jamci koji nam daju sigurnost, da to pravno jamče.

Tijekom razgovora, 44-godišnji predsjednik bio je neobrijan i nosio je jednostavnu kaki majicu, hlače i borbene čizme za intervju koji je održan u zgradi koju je strogo čuvala vojska, prenosi Reuters.

Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy talks during an interview with Reuters in Kyiv

'Ako padne Ukrajina, trupe će biti na granicama vaših zemalja'

Rusija nije postigla brze rane uspjehe niti zauzela velike gradove u, kako to naziva, posebnoj vojnoj operaciji demilitarizacije i "denacifikacije" Ukrajine.

- Vrlo je važno znati da ako padne Ukrajina, onda će sve ove (ruske) trupe biti na granicama vaših zemalja članica NATO-a... i tamo ćete se suočiti s istim pitanjem - rekao je Zelenskij.

Žalio je da su Europa i Sjedinjene Države ignorirale molbe Kijeva za preventivne sankcije prije početka rata, ali je pozdravio njihov utjecaj na Rusiju. Rekao je da su ukrajinski saveznici ponudili financiranje kako bi je poduprli tijekom rata, ali ih je pozvao da djeluju brzo.

Predsjednik je ostao u Kijevu kako bi okupio svoj narod protiv ruske invazije, koja sada traje već šesti dan, objavljujući videozapise na društvenim mrežama i neprestano uvjeravajući stanovništvo da ni on, njegova obitelj ili najbliži dužnosnici nisu otišli.

Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy poses after an interview with Reuters in Kyiv

Upitan o svom dnevnom režimu, odgovorio je:

- Radim i spavam.

Djelovao je emotivno jer je dodao da svoju djecu nije vidio dva dana.

Upitan koliko će njegova zemlja izdržati, Zelenskij je rekao:

- Mi ne izdržavamo, mi se borimo, a naš narod će se boriti do kraja. Ovo je naš dom, mi štitimo svoju zemlju, svoje domove. Zbog budućnosti naše djece.

- Imamo što braniti, branimo svoje pravo na život. A što oni (Rusi) rade ovdje? Ne razumiju naš narod, našu državu, našu filozofiju... Oni ovdje ne znaju ništa, oni su poslani ovamo da ubijaju i umru. Stoga, mi smo jači na svojoj zemlji i bit ćemo jači.