Obavijesti

News

Komentari 493

Todorić na slobodi: Ovo je mala pobjeda. Još ću vas iznenaditi

Todorić na slobodi: Ovo je mala pobjeda. Još ću vas iznenaditi
7

Ivica Todorić se policiji u Londonu predao u utorak ujutro. Pred sudom se izjasnio kako se protivi izručenju Hrvatskoj. Sud ga je pustio na slobodu uz jamčevinu i mjere opreza...

VIDEO

NAJNOVIJE INFORMACIJE:

17.52 Na izlasku sa suda Todorić je rekao:

"Kako vas je lijepo vidjeti. Ovo je danas jedna mala pobjeda. Sad sam građanin Londona. Bilo je dugo, ozbiljno. Nisam imao na sudu priliku reći da sam žrtva političkog progona. Imat ćete me priliku još čuti. Još ću ja vas iznenaditi", kazao je Todorić novinarima nakon izlaska iz sudnice.

Na pitanje ima li poruku za Martinu Dalić, Todorić je rekao: "Nemam ja poruku za nju".

Agrokor’s owner Ivica Todoric, leaves Westminster Magistrates Court in London Agrokor’s owner Ivica Todoric, leaves Westminster Magistrates Court in London Agrokor’s owner Ivica Todoric, leaves Westminster Magistrates Court in London
6
| Foto: SIMON DAWSON

Rekao je da ga puno medija zove za izjavu.

"U Hrvatskoj imamo još puno toga za napraviti. Znate li koliko smo za Mercator napravili? Dobili ste najbolji dućan u Europi, i perfektni biznis. Imaju odličnu kompaniju i u Srbiji. Dođite jedanput da porazgovaramo". 

"Nisu mi dali narukvicu, nikad nemam narukvicu, ni sat ne nosim – poručio je Todorić", rekao je.

Uz Todorića je u Londonu bila i njegova supruga Vesna.

17.45 - Točan termin novog ročišta za Ivicu Todorića je 10. travnja 2018..

17.35 - Kako doznaje Dnevnik.hr, sudac je Ivicu Todorića pustio na slobodu uz mjere opreza. Sljedeće ročište je zakazano tek za 2018. godinu. Todorić je platio 100.000 funti jamčevine, oduzeli su mu putovnicu.odgovorio na optužbe za dužničku krizu. Todorić se pojavio pred Westminsterskim sudom, koji se rutinski bavi slučajevima izručenja. Todorić je zadnjih tjedana na svojem blogu zanijekao da je kriv i optužio najviše hrvatske dužnosnike za politički progon.

17.29 - Kakva je sljedeća procedura u slučaju Ivice Todorića te što Hrvatska mora učiniti za N1 je objasnio Ivan Crnčec, državni tajnik u Ministarstvu Pravosuđa.

"Postupak predaje, odnosno izručenja odvija se po Europskom uhidbenom nalogu, radi se o postupku koji je znatno jednostavniji i brži od klasičnog postupka izručenja. Velika Britanija je i dalje članica Europske unije, zato se ovaj postupak i primjenjuje. Radi se o direktnoj komunikaciji između pravosudnih tijela - Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu koje se obraća svom pandanu u Velikoj Britaniji. U ovom se slučaju radi o okružnom sudu i Nacionalnoj kaznenoj agenciji koja pomaže i nabavlja dokumentaciju. Okružni sud inicira inicijalno saslušanje u roku od 48 sati od uhićenja, a u istom roku mora biti dostavljen i Europski uhidbeni nalog s popratnom dokumentacijom. Uhićenik se upoznaje s mogućnošću da pristane na izručenje, ako ne određuje se datum o ekstradicijskom saslušanju", rekao nam je Crnčec.

Pretpostavlja se da će Todorić tražiti da se odbije izručenje. Što onda?

"Naravno, ukoliko osoba ne pristane, zakazuje se to saslušanje o predaji u roku od 21 dan. Cijeli postupak bi trebao biti riješen u roku do 60 dana. Na tom ekstradicijskom saslušanju suci utvrđuju postoje li neke pretpostavke za odbijanje prijedloga i nakon toga donosi se odluka. Nakon odluke moguće su žalbe", objašnjava Crnčec.

Jedino što hrvatska strana sada treba napraviti je dostaviti Europski uhidbeni nalog s popratnom dokumentacijom.

Je li moguće da Todoriću bude određena jamčevina te da cijeli slučaj prati sa slobode?

"To je sad pitanje britanskog prava, ne bih previše prejudicirao".

Što ako Todorić traži neizručenje zbog političkog progona?

"To je sve sad u nekoj sferi rasprave, odnosno nagađanja, ne bih stvarno prejudicirao. Vidjet ćemo odluku britanskog suda", kaže Crnčec.

16.55 - Stjepan Čuraj (HNS) pozdravio je potez Ivice Todorića koji se predao policiji u Londonu. 

- Očekujem da on da iskaz pred pravosudnim tijelima i da se nastavi taj proces. Što prije on da iskaz to će rezultirati boljem procesu - kazao je.

Na pitanje je li realno da Ivica Todorić svjedoči pred povjerenstvom s obzirom na to da se čeka i pravomoćnost istrage, HNS-ovac je poručio kako on očekuje da se Todorić prvo odazove pravosudnim tijelima. 

- Nakon toga ćemo vidjeti koje će biti odluke - izjavio je. 

16.48 - Predaja i uhićenje Ivice Todorića suštinski ne znači ništa za rad istražnog povjerenstva za Agrokor, rekao je Ivan Lovrinović (PH). 

- Ako slučajno bude priveden u Hrvatsku da ćemo ga moći pozvati ovdje da svjedoči. Neće biti prvi ni zadnji koji bi iz pritvora došao svjedočiti pred istražno povjerenstvo u Sabor - rekao je.

Na pitanje ako se cijeli postupak otegne u Londonu, hoće li povjerenstvo postojati, Lovrinović je uzvratio kako je ako je očito da se aktivno radi na tome da se povjerenstvo ukine. Smatra da se to ne smije dopustiti jer se rad povjerenstva ne preklapa s radom pravosudnih tijela. 

- Mi smo političko tijelo i naš je zadatak da utvrdimo političke veze i odnose državne vlasti, političkih pojedinaca s rastom i razvojem koncerna Agrokor - kazao je. 

Lovrinović nije zadovoljan svjedočenjem trojice svjedoka Josipa Manolića, Milana Kovača i Ivana Penića. 

- To je onaj koncept razvodnjavanja, kronološkog pristupa, povijesnog u očekivanju da možda sutra ili preksutra intervenira Županijski sud i pokrene istragu te da netko kaže da povjerenstvo više ne može raditi - izjavio je.

U slučaju gašenja povjerenstva kazao je kako će oporba sigurno nastaviti raditi. 

16.15 sati - Todorićevo uhićenje potvrdila je i britanska policija. 

"Uhićen je muškarac za kojim je izdan europski uhidbeni nalog", napisali su.

"66-godišnjeg Ivicu Todorića jutros su uhitili policajci iz jedinice za izručenja. Uhićenje je pokrenuto zbog naloga kojeg su izdale hrvatske vlasti.

Todorića će tijekom dana prebaciti na Westminster sud", piše u priopćenju iz policije.

14.58 sati - Britanska novinska agencija Reuters objavila je u utorak da je Todorić pred londonskim sudom rekao da se protivi izručenju Hrvatskoj.

Todorić (66) je uhićen u utorak ujutro prema uhidbenom nalogu koji su objavile hrvatske vlasti, objavila je londonska Metropolitanska policija, dodajući da bi se Todorić kasnije u utorak trebao pojaviti pred Westminsterskim magistratskim sudom.

Plenković: Vjerujem da će iskoristiti svoja prava

13.48 sati - Primio sam tu informaciju tijekom Interlibera da se Todorić predao policiji. Sukladno je to Europskom uhidbenom nalogu kojeg je izdala hrvatska policija. Sada slijedi uobičajena procedura. Postoji uobičajen slijed događaja sukladno zakonu kojeg smo usvojili. Todorić ima prava kao okrivljenik i vjerujem da će ih koristiti i ne želim o vremenskim okvirima špekulirati - kazao je premijer, prenosi N1.

13.29 - Hrvatska policija potvrdila je vijest o uhićenju Todorića u Londonu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:34

13.04  - Hrvatska policija zaprimila je obavijest da je u 9.04 sati po lokalnom vremenu Ivica Todorić pozvan u Charring Cross policijsku stanicu u Londonu gdje je i uhićen po Europskom uhidbenom nalogu

Iz izvora bliskih Todoriću N1 doznaje da se sam predao policiji.

Počeo skupljati novac za jamčevinu?

Prema informacijama 24sata Todorić planira od britanskog suda tražiti da ga oslobodi, a za uzvrat bi dao novac za jamčevinu. Ako taj scenarij i prođe, sud tek treba odrediti koliko bi to novca bilo. Vjerojatno se radi o nemalom iznosu. Prema informacijama 24sata Todorić je već počeo skupljati novac. 

Navodno su hrvatske vlasti policiji u Britaniji dale Todorićevu adresu u Londonu. Ako se preda, Todorić bi tako spriječio moguće uhićenje. 

"Moji su odvjetnici u kontaktu s vlastima"

Ivica Todorić je nedavno osvanuo i na tjeralici Europola, a isti dan je Ivica Todorić na svojem blogu ustvrdio da hrvatske vlasti cijelo vrijeme znaju gdje je on.  

- Moji su odvjetnici u stalnom kontaktu s vlastima i nadležnim institucijama kojima je poznata moja adresa, i to još od prije nego što je protiv mene pokrenuta bilo kakva istraga - napisao je Todorić.

Tijekom vikenda je objavio kako je podnio kaznene prijave protiv Ante Ramljaka i Martine Dalić. 

- Zbog nevjerojatnih, potpuno vidljivih, kriminalnih aktivnosti koje provodi izvanredna uprava Agrokora, podnio sam kaznenu prijavu protiv odgovornih. Potezi izvanredne uprave, koje odobrava Vlada, kao rezultat imaju pogodovanje odabranima i zastrašujuće urušavanje vrijednosti tvrtki iz koncerna čemu svjedoče i burzovni rezultati trgovanja dionicama Agrokorovih tvrtki koje, očito, treba uništiti kako bi se prodale u bescjenje - napisao je Todorić. 

O izručenju Todorića će odlučivati Theresa May?

Nacional je objavio kako je britanska premijerka Theresa May ključna osoba koja bi u sljedećih nekoliko dana mogla značajno utjecati na prosuđivanje kredibiliteta vlade premijera Andreja Plenkovića izvan granica Hrvatske, ali i uopće. Navodno bi upravo May trebala odlučiti o izručenju Ivice Todorića. 

Predsjednica: Čula sam da je Todorić u V. Britaniji

Medijska nagađanja kako će se Ivica Todorić danas prijaviti policiji komentirala je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

- Čula sam da je u Velikoj Britaniji, ali ne znam njegovu adresu - kratko je izjavila predsjednica.

"Svi znaju gdje je Todorić osim hrvatskog pravosuđa i policije"

Šef SDP-a Davor Bernardić, prije sjednice Odbora za rad, uputio je pitanje premijeru Plenkoviću: 'Kako je moguće da svi znaju gdje je Ivica Todorić, jedino to ne znaju hrvatsko pravosuđe i policija. Što radi gospodin Božinović? Da li štiti HDZ-ovce upletene u aferu ili hvata odgovorne?".

Grmoja: To smo očekivali

Predaja Ivice Todorića u Londonu za Nikolu Grmoju (Most) bila je očekivana. 

- To smo svi očekivali da dođe i odgovori na pitanja institucijama ove države. Taj se postupak nastavlja. Nadam se da HDZ nakon svega ovoga neće opstruirati saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor - izjavio je.

Miljenić: Nema razloga da ne bude doveden pred povjerenstvo

Predaja i uhićenje Ivice Todorića za predsjednika istražnog povjerenstva Orsata Miljenića (SDP) bilo je samo pitanje vremena, a podsjetio je kako je više puta rekao da je vrlo izvjesno da će se bilo koji bjegunac, koji se nalazi na području bilo koje zemlje EU, naći u postupku predaje sukladno europskom uhidbenom nalogu. Napomenuo je da to nije bila politička odluka nego rezultat suradnje pravosudnih tijela. Na pitanje očekuje li da će Ivica Todorić biti izručen Hrvatskoj, uzvratio je:

- Očekujem da je naš uhidbeni nalog tako dobro napravljen i tako postavljen da će mu svaka europska zemlja udovoljiti kao što naša tijela udovoljavaju nalozima koja dolaze iz drugih EU zemalja. U pravilu kod tih postupaka nema razloga da im se ne bi udovoljilo. To ide relativno brzo, rok je maksimalno do dva mjeseca, a vrlo često to ide i brže - rekao je. 

Upitan može li Todorić sada otezati s izručenjem pozivajući se na ljudska prava Miljenić je kazao kako takvi potezi u pravilu nisu uspješni jer se podrazumijeva da svaka zemlja u EU drži do ljudskih prava i poštuje ih. Miljenić je kazao i kako uhićenje Ivice Todorića ništa ne mijenja u radu istražnog povjerenstva za Agrokor. 

- Ovime se samo povećava mogućnost da se on sasluša pred povjerenstvom. Ako bude predan i dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima nema nikakvog razloga da ne bude doveden pred povjerenstvo - zaključio je Miljenić. 

Podsjetio je da su ga članovi povjerenstva pozvali za svjedoka na svojoj prvoj pripremnoj sjednici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 493
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.