Obavijesti

News

Komentari 26

Želimo atraktivno obrazovanje: Učenje koje se temelji na radu

Želimo atraktivno obrazovanje: Učenje koje se temelji na radu
2

POMAK PREMA NAPRIJED: Važno je što mediji pišu o obrazovanju i upućuju na to da se moramo mijenjati. To je jedini način da napredujemo u budućnosti

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Drago nam je da pratite i želite vašim pisanjem pomoći i ubrzati stvaranje boljeg obrazovnog sustava u našoj domovini. Hrvatskoj danas treba atraktivno obrazovanje, visoko kvalificirani učitelji te inovativne i kvalitetne metode učenja. Trebamo učenje temeljeno na radu. To bi trebao biti temelj svih strukovnih predmeta.

Istodobno, nužno je osigurati da mladi imaju znanja, vještine i kompetencije koje su potrebne za uspješan prvi korak na tržištu rada.

Stoga je neophodno da tvrtke zajedno sa strukovnim školama i drugim ustanovama sudjeluju u obrazovanju. Učinkovita strategija obrazovanja i osposobljavanja zahtijeva znatna ulaganja u obrazovni sustav. Zemlje poput Austrije, Danske, Njemačke i Nizozemske pokazuju važnost kombinacije strategije u kojima se strukovno obrazovanje i visoko obrazovanje gleda kao cjelina te se ne može razvijati bez zajedničke potpore. Mlade koji sudjeluju u sustavu obrazovanja potrebno je naučiti odgovarajuće vještine, ali treba ih naučiti i kako da se nose s promjenama. U Švedskoj i Nizozemskoj partnerstva škole i tvrtke oslanjaju se na model učenja, gdje učenici dobivaju prave prilike za učenje kroz rješavanje složenih izazova u proizvodnji.

U Danskoj se razvija metoda učenja poduzetništva. Estonija uvodi poduzetničke kampove u nekim strukovnim školama, u kojima učenici rade po planu od 12 sati tjedno kroz razne predmete. Poljska uvodi inovativne poduzetničke alate koji uključuju virtualne poslovne igre. Nadalje, treba osnažiti odgovornost škola za pronalaženje mjesta za bolju obuku učenika. Dobar primjer su slovački opskrbljivači plinom koji su s tamošnjom obrtničkom komorom zajednički razvili nove programe za strukovno obrazovanje.

Ovo je samo dio ideja za bolje obrazovanje u Hrvatskoj, koje su već pokazale dobre rezultate u navedenim obrazovnim sustavima drugih zemalja članica Europske unije. Hrvatska škola je danas takva da potiče učenje napamet, a to se treba promijeniti jer će obrazovanje i dalje igrati važnu ulogu u pomaku prema društvu znanja.

Vratimo domaćinstvo u škole, i Finci ga imaju

Jedna od priča koja izazvala najviše pozitivnih reakcija je priča o umirovljenom profesoru iz Splita Vinku Bajroviću koji besplatno daje instrukcije maturantima. Profesor pomaže svima koji to žele jer je, kako kaže, obrazovanje odskočna daska za bolji život. 

Ivo Cagalj/PIXSELL

'Obrazovanje je odskočna daska za bolji život'

Ugledajmo se na školske sustave kao što je finski koji ima izvrsne rezultate, uvedimo neke praktične predmete, kao što je nekada bilo domaćinstvo?

Kornelija Fešiš

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca