Obavijesti

News

Komentari 3

'Želimo spriječiti da potpore za obnovu dobiju špekulanti'

'Želimo spriječiti da potpore za obnovu dobiju špekulanti'
1

Hrebak smatra da nitko osim 'špekulanata' i onih koji žele zaraditi, nije niti mogao u razdoblju od 22. ožujka kupovati nekretnine u centru Zagreba

VIDEO

Hrvatska socijalno-liberalna stranka najavila je u srijedu da će uložiti amandman na prijedlog Zakona o obnovi Zagreba kako bi se spriječila dodjela pomoći za obnovu 'špekulantima' koji su nakon potresa kupili oštećene nekretnine u centru. 

"Svakakve informacije dolaze do nas vezano za špekulante koji od sirotih ljudi kupuju nekretnine koje su oštećene u potresu. Ne želimo da se u ovoj krizi pojave oni koji će zarađivati na tragediji ljudi", kazao je predsjednik HSLS-a Dario Hrebak na konferenciji za novinare ispred Hrvatskog sabora.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:41

Klub zastupnika HSLS-a sljedećeg će tjedna, kad se očekuje održavanje rasprave o Zakonu o obnovi, predložiti da u zakon uđe odredba da oni koji su kupili nekretnine nakon 22. ožujka, nemaju pravo na pomoć države i Grada Zagreba u obnovi takvih nekretnina.

Hrebak smatra da nitko osim 'špekulanata' i onih koji žele zaraditi, nije niti mogao u razdoblju od 22. ožujka kupovati nekretnine u centru Zagreba.

Upitan je li upoznat s konkretnim pokušajima kupovine stanova u centru, Hrebak je ustvrdio da nije, ali da je pojava takvih profitera očekivana, s obzirom na iskustva u zadnjih 30-godina. 

Saborski zastupnik HSLS-a Darinko Kosor rekao je, kako bi se u prvih pet do sedam godina, u obnovu Zagreba, prema procjeni, moglo uložiti barem 20 milijardi kuna. 

Ustvrdio je da se radi o velikom novcu, kojeg treba uložiti "tako da ne budu prilika za špekulante, one koje će kupovati oštećene nekretnine i one koji će se javljati na ubrzane natječaje pa će dobivati velike poslove”.

Stojak: Zastupnici bez sjednica nisu mogli davati svoje prijedloge

Gradski zastupnik i predsjednik zagrebačkoga HNS-a Tomislav Stojak izrazio je zadovoljstvo zato što će se sjednica Gradske skupštine održati telekonferencijski budući da gradski zastupnici dosad, osobito nakon potresa, nisu mogli davati prijedloge i razgovarati.

"Naš grad funkcionira na pritisak. Jedino tako se mogu donositi donekle razumne odluko pa evo i jutros je došla odluka da će se iduća sjednica, koja se treba održati 7. svibnja, održati telekonferencijski", rekao je Stojak na konferenciji za novinare.

Tako će zastupnici moći razgovarati i davati prijedloge i mišljenja o svemu što se događalo, osobito nakon potresa.

Proračunski minus je veći od milijardu kuna

Izvijestio je da je oporba predložila četiri točke dnevnog reda među kojima je i ona da zastupnici dobiju izvješće o tome što se događalo nakon potresa i što je gradonačelnik poduzimao kako bi građanima bio na raspolaganju.

Rekao je kako se tek na sjednici Gradske skupštine, kao jedinom predstavničkom tijelu grada, mogu donositi važne odluke, poput zaduživanja grada.

"Nedavno objavljeno izvješće državne revizije o poslovanju Grada Zagreba 2018. nedvojbeno je utvrdilo da su dugovi već sada dosegnuli četiri milijarde kuna. Utvrđeno je i da Grad Zagreb ne prikazuje dobro svoje financijske obveze prema trgovačkim društvima u vlasništvu Holdinga", istaknuo je Stojak i dodao kako se minus proračuna protekle tri godine popeo na više od milijardu kuna.

Novac za obnovu treba ići i iz rebalansa proračuna

"Jedino je bitno da sada donesemo konkretne mjere koje će reći što će Grad napraviti za građane i ono što je bitno a nije na idućoj sjednici je hitan rebalans proračuna da bi se točno utvrdilo koliko će se izdvojiti za obnovu", rekao je Stojak te ponovio da je zagrebački gradonačelnik prema građanima pokazao prijezir kad je rekao da su zapravo oni krivi za štete od potresa.

Izrazio je zabrinutost jer se Holding ponovno zadužuje za 150 milijuna kuna, pri čemu se ne objašnjava kako će se uključiti u obnovu.

Stojak je prije od Uprave Zagrebačkog holdinga i direktora Gradskih groblja zatražio da žurno donesu odluku o poništenju cjenika o poskupljenju naknade za održavanje grobnih mjesta iz rujna 2019. 

"Nakon što su građani na kućne adrese dobili iznimno uvećane godišnje naknade za održavanje grobnih mjesta, ponovno od predsjednice Uprave Zagrebačkog holdinga i direktora Gradskih groblja tražim da žurno donesu odluku o poništenju novog cjenika o poskupljenju", rekao je.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag