Obavijesti

News

Komentari 149

Želja SDP-a: Bojan Glavašević mogao bi biti ministar kulture?

Želja SDP-a: Bojan Glavašević mogao bi biti  ministar kulture?
1

Novi list je objavio moguć izgled nove vlade u slučaju da na izborima u rujnu pobjedu odnese Narodna koalicija. Neki resori i imena su ista kao i prije, ali ima i nekih novih

VIDEO

Lider Narodne koalicije Zoran Milanović želi da se u njegovu kabinetu nađu više-manje isti ljudi koji su Vladu vodili do kraja prošle godine, ali navodno želi smanjiti broj ministarstava, javlja Novi list

Bauk i Maras ostaju bez resora?

Već je rekao da se razmišlja o spajanju resora uprave i pravosuđa te gospodarstva i poduzetništva. U tom bi slučaju Arsen Bauk i Gordan Maras, iako njegovi najbliži suradnici i članovi Predsjedništva, bili u Saboru, a ne u Vladi.

Gospodarstvo Hajdaš Dončiću, Grbinu pravosuđe?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gospodarstvo bi vodio Siniša Hajdaš Dončić, a pravosuđe Orsat Miljenić ili Peđa Grbin, ako bi se ostvarile želje Milanovića da SDP dobije vanjske poslove te Orsat Miljenić ode za ministra vanjskih poslova. No, kandidat za vanjske poslove je i Milanoviću blizak Joško Klisović. Ako ne, ako bi vanjski poslovi ostali HNS-u, to bi bilo isključivo željom bivše šefice HNS-a Vesne Pusić, no čini se da je ona bliža odluci da karijeru pokuša nastaviti u New Yorku, u UN-u. 

Vrdoljak ministar prometa?

Sigurno je da bi u ovom mandatu promet pripao HNS-u i šefu stranke Ivanu Vrdoljaku.  Sve drugo bi ostalo kao ranije: Anka Mrak Taritaš vodila bi graditeljstvo, Mihael Zmajlović zaštitu okoliša (osim ako se ne spoji s graditeljstvom), Milanka Opačić socijalu, Mirando Mrsić rad, a Siniša Varga zdravstvo. U kombinaciji su i Romana Jerković ili Dragan Korolija Marinić, koji je bio zamjenik Vargi te dobro poznaje sustav. Branitelje bi, kako se čini, vodio Franko Vidović. 

Razmišlja se i o razdvajanju europskih fondova od regionalnog razvoja, pri čemu se prostor otvara za Daniela Mondekara koji je u Saboru dugo vodio Odbor za europske poslove, a regionalni razvoj nastavio bi voditi Branko Grčić, koji bi bio i potpredsjednik Vlade. 

Kome resor obrane, Ostojiću ili? 

Razmišlja se o tome da Ranko Ostojić možda preuzme obranu, no tada ostaje upražnjen MUP gdje se Ostojić dokazao kao dobar ministar. Spominje se i mogućnost da obranu preuzme netko iz obavještajne zajednice, no to zasad nitko ne želi potvrditi, piše Novi list. 

Glavaševiću kultura?

Novost je da bi resor kulture mogao preuzeti mladi Bojan Glavašević, koji je ranije bio zamjenik Fredu Matiću u Ministarstvu branitelja, ali s obzirom na to da je kao lingvist i sociolog došao u politiku s Filozofskog fakulteta, smatra se da bi itekako bio dobar kadar za resor kulture. To bi, u političkom smislu, s obzirom na to da je Bojan sin legendarnoga Siniše Glavaševića iz Vukovara, a ujedno stručnjak u tom resoru, bio najbolji odgovor lijeve koalicije na prethodnika, kontroverznog desničara Zlatka Hasanbegovića, smatraju u SDP-u. 

Razdvaja se obrazovanje i znanost?

Važnost obrazovanju u idućem mandatu koalicija želi dati razdvajanjem obrazovanja i znanosti u dva resora – prvi bi vodila SDP-ova Sabina Glasovac iz Zadra, a drugi ili Vesna Pusić, ako HNS pristane na izlazak iz vanjskih poslova, ili pak Pero Lučin, riječki rektor, također HNS-ovac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 149
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!