Obavijesti

News

Komentari 36

Željeli su Hrvatsku do Drine, a za njih jedva da je itko glasao

Željeli su Hrvatsku do Drine, a za njih jedva da je itko glasao
4

Nisu sve male stranke spremne na koaliranje, a neke samostalnim izlaskom na izbore žele dokazati da su drukčije od drugih. Mnoge od njih dožive potpuni fijasko

VIDEO

Na hrvatskim parlamentarnim izborima redovito su u fokusu dvije najveće stranke koje se, uglavnom u koalicijama, izmjenjuju na vlasti. Tako je i ove godine jer HDZ i SDP sebi su priključili velik broj manjih stranaka s kojima će pokušati osvojiti vlast 8. studenog. Ipak, nisu sve male stranke spremne na koaliranje, a neke upravo samostalnim izlaskom na izbore žele dokazati da su drukčije od drugih. Mnoge od njih dožive potpuni fijasko, a za njihove liste često "ni rodbina" ne glasa.

Izbori s nulom: Nisu dali glas ni sami sebi

Na proteklim parlamentarnim izborima bilo je kandidata koji nisu uspjeli prikupiti niti jedan jedini glas - ako su izašli na izbore, nisu glasovali ni sami za sebe.

Riječ je o Branki Levar i Vlasti Flanjak, kandidatkinjama na listi Pokreta zajedno u I. izbornoj jedinici.

Još jedan kandidat Pokreta zajedno nije prepoznat od strane niti jednog birača, a riječ je o Hrvoju Boti s liste u VII. izbornoj jedinici. Niti jedan glas nije dobio ni Veljko Mrazovac s liste SRP-a u III. izbornoj jedinici.

Kandidata i stranaka bez glasa bilo je i na prijašnjim izborima. Pogledajmo najveće gubitnike hrvatskih izbora u proteklih desetak godina.

Nova Hrvatska (NH): 'Želimo Hrvatsku do Drine'

Stranka je na izborima nastupila u četiri izborne jedinice. U prvoj je sa 60 glasova završila na posljednjem mjestu, u drugoj je osvojila 116 glasova, ali opet je bila posljednja. Nešto su bolje prošli u trećoj jedinici gdje su dobili 253 glasa ili 0,1 posto dok su u desetoj bili pretposljednji s 91 glasom.

Facebook

Predsjednik stranke je Borko Šamija, a na njihovim web stranicama stoji kako se zalažu za Hrvatsku do Drine, a da bi se to ostvarilo, najprije treba stvoriti uvjete za povećanje nataliteta. Stranka je 2011. bila protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju jer "ako Hrvatska uđe u EU bit će likvidirana, a narod će biti poklan". Nova Hrvatska bi poništila privatizaciju, podijelila imovinu građanima, a svakom Hrvatu bi omogućila odlazak na more 15 dana jer "nema Hrvatska more samo da se stranci u njemu kupaju".

Stranka hrvatskog zajedništva (SHZ): 'Tako nam Bog pomogao'

Još jedna stranka koja je 2011. godine bila uglavnom na začelju kad je riječ o glasovima birača. Nastupili su u osam izbornih jedinica. U prvoj su sa 73 glasa bili pretposljednji, a u drugoj posljednji sa 118 glasova. No, nije sve bilo tako crno za njih. Solidan uspjeh ostvarili su u dijaspori gdje su sa 522 glasa bili na petom mjesto od ukupno 15 lista. Stranka hrvatskog zajedništva obećavala je da će Hrvatskoj osigurati sigurne vanjske granice, zavidnu unutarnju sigurnost i život dostojan čovjeka i građanina.

Proglase su završavali s "tako nam Bog pomogao", a velike stranke prozivali su za izdaju nacionalnih interesa. U kampanji 2010. i 2011. godine napadali su Savez komunista Jugoslavije, govorili o plaćenom biračkom tijelu i ljude uvjeravali da oni "osjećaju njihovo bilo". Stranka hrvatskog zajedništva na predstojećim izborima u devetoj izbornoj jedinici izlazi na listi MOST-a. U aktualnim proglasima fokusirani su na gospodarstvo i natalitet.

Abeceda demokracije: 'Mi ćemo najmanje krasti'

U svim izbornim jedinicama 2011. pojavila se stranka pod nazivom Abeceda demokracije. Građani na njihov program nisu dobro reagirali jer u niti jednoj jedinici nisu uspjeli osvojiti niti 1 posto glasova, a najbolje su prošli u devetoj gdje je za njih glasalo 637 birača. Za sebe kažu da su moderna stranka koja predstavlja srednji sloj gradskog i seoskog stanovništva.

VIDEO

Njihov predsjednik Stjepan Vujanović pažnju javnosti privukao je u izbornoj emisiji 2011. godine kada je izjavio da će on "najmanje krasti". U svom djelovanju pozivaju se na politiku Stjepana Radića.

Domovinska građanska stranka (DGS): 'Trebamo biti monarhija'

Na izborima 2007. godine nastupili su u tri izborne jedinice. U prvoj su završili na posljednjem mjestu sa svega 88 glasova, a u sedmoj su uspjeli skupiti čak 214 glasova, ali opet su bili posljednji. Ni dijaspora nije prepoznala njihov program pa su tamo sa 88 glasova bili pretposljednji.

DGS bila je desna politička stranka koja se u svom djelovanju rukovodila učenjima dr. Ante Starčevića i koja se je zalagala za obnovu Hrvatske u obliku monarhije tj. kraljevine. Stranku je 1992. godine osnovao Drago Mintas.

Hrvatski pravaši - Hrvatski pravaški pokret (HP-HPP): 'Lustracija'

Na izbore 2007. godine izašli su u svim izbornim jedinicama. Većinom su završavali na začelju, a nigdje nisu nisu uspjeli osvojiti više od 0,2 posto glasova. Bila je to još jedna u nizu pravaških stranaka koja je posljednjih nekoliko godina poznatija pod imenom Autohtona hrvatska stranka prava (A-HSP).

Stranka i njen predsjednik Dražen Keleminec zalažu se za pravo na život svakoga ljudskog bića od začeća do smrti, zaštitu braka i obitelji, okoliša...Protiv su NATO-a i bili su protiv ulaska Hrvatske u EU. Zagovaraju vraćanje Bosne, Hercegovine, Boke kotorske, Srijema i Bačke Hrvatskoj te lustraciju bivših komunista.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.