Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
132 komentara

Željko Glasnović na kongresu ekstremno desne stranke NPD

spred dvorane u kojoj se održavao kongres oko 300 građana prosvjedovalo je protiv NPD-a i ekstremne desnice. Među europskim političarima s desnog spektra gost je i zastupnik Hrvatskog sabora

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
132 komentara

Ekstremno desna Nacionaldemokratska stranka Njemačke (NPD) održava u subotu u Buedingenu u saveznoj pokrajini Hessen stranački kongres posvećen izborima za Europski parlament 2019., a među brojnim europskim političarima s desnog spektra gost je i zastupnik Hrvatskog sabora Željko Glasnović.

 Kongres je popraćen prosvjedima protiv ekstremne desnice u kojima je sudjelovalo preko 300 osoba.

- Ja sam prije svega vojnik i u brigadi koju sam vodio su bili i ljudi iz NPD-a koji su se borili protiv sadašnjeg ISIL-a i velikosrpskog imperijalizma. Neki su poginuli, a neki su ranjeni. Moja je moralna obaveza da budem ovdje - rekao je Glasnović za Deutsche Welle objašnjavajući svoju nazočnost na kongresu NPD-a.  

 Ispred dvorane u kojoj se održavao kongres oko 300 građana prosvjedovalo je protiv NPD-a i ekstremne desnice.

 - Mi ne smijemo politički prostor prepustiti krajnjoj desnici - rekla je s obraćajući se sudionicima prosvjeda pod sloganom „Buedingen nije mjesto za NPD“ Janine Wissler, predsjednica zastupničkog kluba stranke Ljevica u parlamentu savezne pokrajine Hessen.

Njemački ustavni sud odbacio je prošle godine zahtjev savezne vlade za zabranom NPD-a zbog opasnosti po demokraciju uz obrazloženje da ta stranka ima zanemariv utjecaj na saveznoj razini i zato nije stvarna opasno po demokraciju. Na posljednjim saveznim izborima NPD je biralo 0,4 posto glasača.

Na današnjem kongresu kao gost je bio najavljen i utemeljitelj francuske stranke krajnje desnice koja se zvala Nacionalna fronta (FN) Jean Marie Le Pen, ali je njegov dolazak, kako prenosi javni servis HR, otkazan iz zdravstvenih razloga. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message