Željko je stopostotni invalid. U požaru je izgubio sve što je imao: 'Izgorjele su mi i proteze' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 13

Željko je stopostotni invalid. U požaru je izgubio sve što je imao: 'Izgorjele su mi i proteze'

Željko je stopostotni invalid. U požaru je izgubio sve što je imao: 'Izgorjele su mi i proteze'
6

Željka iz Osijeka iz požara je spasio susjed koji ga je čuo kako zapomaže. Kad ga je vidio u vatri, već mu je gorjela kosa. Sad je beskućnik. Treba mu pomoć...

VIDEO

Osječanin Željko Heller (63) nije mogao sakriti tugu kad je jučer, u invalidskim kolicima koja je dobio na korištenje, došao u svoj stan u osječkoj Tvrđi. Njega je u nedjelju popodne zahvatio požar i uništio ga.

Osijek: Željko Haller u požaru je izgubio sve

Umalo je i Željko pritom stradao. Spasio ga je susjed koji je, nasreću, bio kod kuće u vrijeme izbijanja požara. “Nas dijeli samo jedan zid. Čuo sam ga kako zapomaže i izašao sam.. U njegovoj kuhinji buktio je požar, a Željko se nekako uspio dovući do vrata. Bio je u šoku, kao i ja, vidjevši da mu je već počela gorjeti i kosa. U trenu sam ga izvukao i pozvao vatrogasce. Do njihova dolaska obojica smo nemoćno gledali kako požar guta njegov dio kuće. Imamo isti krov, pa sam strahovao da će se vatra proširiti i na moj dio. Nasreću, vatrogasci su došli na vrijeme”, rekao nam je Željkov susjed, koji je želio ostati anoniman jer kaže da je učinio ono što bi svatko učinio na njegovu mjestu.

Osijek: Željko Haller u požaru je izgubio sve Osijek: Željko Haller u požaru je izgubio sve

Da tragedija bude veća, Željko je 100-postotni invalid, bez obje noge i bez tri prsta na jednoj ruci. Godinama boluje od dijabetesa, koji mu “uzima” dio po dio tijela. U požaru je ostao i bez svojih invalidskih kolica i bez obje proteze za noge, s kojima je inače hodao. Sad je došao na zgarište svog doma vidjeti ima li što da nije izgorjelo, pokoja uspomena, odjeća, obuća, dokumenti...

“Ne znam uopće što je izazvalo požar. Nakon ručka u nedjelju uzeo sam svoje lijekove i legao odmoriti se. Zaspao sam, a iz sna su me probudili dim i pucketanje vatre. Od kada sam shvatio da se nalazim u požaru pa dok me susjed nije izvadio, zapravo se ničeg ne sjećam. Valjda sam bio u šoku. Znam samo da mi je glava počela gorjeti. Da nije susjed došao, bio bih sad reš pečen”, kaže Željko i dodaje kako je požar vjerojatno izazvala svijeća upaljena na adventskom vjenčiću iako je on uvjeren da ju je ugasio prije nego što je legao. On u stanu od 50-ak kvadrata već godinama živi sam.

Osijek: Željko Haller u požaru je izgubio sve

Djeca su otišla svojim putem, od supruge se rastao. Naučio je, kaže, u životu biti jak i boriti se za sebe. Kad je 2012. godine ostao bez obje noge, mislio je da je to najlošije što mu se moglo dogoditi. Trebalo mu je vremena da se navikne na invalidska kolica i proteze za noge koje je dobio, a od kojih su, nakon požara, ostali samo komadići. “Sad sam vidio da ima i goreg od toga kad izgubiš noge. Kad su došli vatrogasci i Hitna, odvezli su me u bolnicu. Pružili su mi pomoć i rekli mi da mogu kući, no nisam imao kamo jer mi je sve izgorjelo. Rekao sam policajcima da nemam smještaj i oni su kontaktirali Centar za socijalnu skrb, koji mi je osigurao smještaj kod udomiteljske obitelji u Dalju. Oni su mi rekli da mogu kod njih ostati za stalno ako želim, a s obzirom na to da je moja mirovina 270 eura i da nemam novca za obnovu izgorjeloga stana, nema mi druge nego ondje ostati”, kaže Željko, koji je u svom stanu živio od 1986. godine kao podstanar, a poslije ga je i otkupio.

Osijek: Željko Haller u požaru je izgubio sve

Željko je sada dobio na korištenje druga kolica. Centar za socijalnu skrb rekao je da će dobiti doznake za nove proteze, ali proći će vremena dok one ne stignu. Za to vrijeme Željko će se kretati uz pomoć svojih skrbnika iz udomiteljske obitelji.

“Centar nam je predložio da udomimo Željka. On se s tim složio. Mi se udomljavanjem starijih osoba bavimo već 15 godina i imali smo još jedno prazno mjesto. Trenutno skrbimo o pet osoba, svi su stariji muškarci i Željko će se dobro uklopiti s njima”, kazao je Ilija Čalošević iz Dalja, koji je Željka i dovezao da uzme ono što je eventualno nakon požara preostalo od njegovih stvari. Užasnut onime što je vidio u posve izgorenom stanu, Željko se nemoćno osvrtao oko sebe pokušavajući na zgarištu pronaći nešto što mu je važno. “Daj mi tu malu sliku skini sa zida. To mi je dijete moje. Pokušajmo naći moj uređaj za mjerenje šećera, to mi je vrlo važno. Ako mi je odjeća ostala čitava, spakujte mi i nju. Nemam što obući. Strašno je kad izgubiš sve što si imao”, tužno je zaključio. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.