Obavijesti

News

Komentari 13

Ženi su tijekom poroda izvrnuli maternicu, umrla je u mukama

Ženi su tijekom poroda izvrnuli maternicu, umrla je u mukama

Ruskinja Alisa Tepikina nasmijala se svojoj tek rođenoj kćeri, a zatim je samo nekoliko trenutaka poslije preminula u stravičnim bolovima. Istraga još nije utvrdila odgovornost liječnika

VIDEO

Nakon što je zdrava djevojčica stigla na svijet, novopečenoj majci Alisi Tepikini (22) nije izašla posteljica. Porodničarka je povukla pupčanu vrpcu i pritom mladoj majci izvrnula maternicu. Djevojka je preminula. Ruske vlasti su pokrenule istragu nad svim članovima medicinskog tima koji je sudjelovao u porodu. Članovi tima nisu suspendirani i do okončanja istrage rade na svojim radnim mjestima. Istovremeno, inspektori pripremaju snažan slučaj protiv njih gdje bi im u sudskom epilogu moglo prijetiti najmanje tri godine u zatvoru zbog ubojstva.

Rađala je dijete po uputama s YouTubea i - iskrvarila na smrt
Rađala je dijete po uputama s YouTubea i - iskrvarila na smrt

Alisina majka Svetlana Malyukova za ruske novine Komsomolayska Pravda kazala je da se nada okončanju istrage.

- Nadam se da će uspjeti dokazati njihovu krivnju i da neće izbjeći kaznu - rekla je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Opisala je i tijek poroda svoje kćeri. Kazala je kako je babica pozvala opstetričarku vidjevši da posteljica ne izlazi. Liječnica je došla i uhvatila rukama pupčanu vrpcu te je snažno povukla.

- Ono što je uslijedilo zove se inverzija maternice. Ona je povukavši pupčanu vrpcu zapravo izvrnula maternicu. Naime, taj organ u ženskom tijelu nije fiksiran u utrobi čvrstim vezama, ali ima potporu u tzv. parametrijima koji je drže u tom položaju. Kad se te veze pokidaju, dolazi do izvrnuća maternice. Takva se situacija čak i prije događala iznimno rijetko, a pogotovo danas. U prošlosti ih je bilo više kad su žene puno rađale pa je tkivo postalo mlohavo. Ja u svom životu to nisam vidjela, a 50 godina radim u ginekologiji - istaknula je prof. dr. sc. Višnja Milković Latin, dr. med.. Dodala je kako je riječ o stanju koje može ugroziti život, a brza kirurška intervencija je nužna.

- Takvo je stanje šok za tijelo i zbog njega žena može iskrvariti - dodala je dr. Latin.

Upravo je to bilo u slučaju Tepikine. Njezin otac kazao je novinarima da je cijeli porod nalikovao srednjovjekovlju.

- Liječnica je toliko snažno povukla pupčanu vrpcu da je moja kći zajaukala od bolova. Od njezinih vriskova odzvanjala je cijela bolnica. To je prouzročilo stanje šoka i teško krvarenje. Ona je pala u komu, a zatim joj je stalo srce. Nikad više nije se probudila - nastavila je očajna majka. Osoblje klinike zatražilo je helikopter u pripravnosti kako bi trudnicu odvezli u veći medicinski centar, no bila je preslaba za let. Hitno su je odvezli u salu i operirali, no nisu joj uspjeli spasiti život.

Službeni uzrok smrti je "težak šok prouzročen bolovima". Očajni roditelji tek su sada otkrili da joj je posteljica istrgnuta zajedno s maternicom. Regionalni ministar zdravstva u Sverdlovsku kazao je da su disciplinski kaznili čitav tim, no u tijeku je i službena kriminalistička istraga.

- Pravosudni organi će ispitati njihovu krivnju i odgovarajuću kaznu, tako su mi rekli - kazala je majka. Alisina posteljica nije se odvojila od maternice, navodi se u dokazima, a komplikacija je možda nastala jer su u bolnici ženi inducirali porod tjedan dana prije termina. Neimenovani stariji ruski porodničar ustvrdio je da je bilo agresivnog uklanjanja placente u ovom slučaju. Ručno uklanjanje placente obično se izvodi pod općom anestezijom i operativnim putem.

- Nazvala sam bolnicu i pitala ih je li Alisa vidjela kćer prije smrti. Bilo mi je važno to znati. Rekli su da je vidjela dijete i nasmiješila se - kazala je baka Ludmila. Otac djevojčice i Alisin suprug Nikolaj Tepikin (22) odmah po porodu s bebom je otišao u drugu bolnicu jer je malena pretrpjela ozljede vrata pri porodu. Vrativši se nekoliko sati poslije otkrio je da mu je supruga u kritičnom stanju, no dopustili su mu da sjedne uz nju. Ispostavilo se da je Alisa već umrla.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)