Obavijesti

News

Komentari 214

Kadirov: Kad Putin da naredbu, zauzet ćemo Kijev. U tome ćemo uspjeti do kraja ove godine...

Kadirov: Kad Putin da naredbu, zauzet ćemo Kijev. U tome ćemo uspjeti do kraja ove godine...

Ušli smo u 355. dan ruske invazije na Ukrajinu. Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina daje sve od sebe kako bi osigurala uvođenje globalnih sankcija ruskoj nuklearnoj industriji

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.44

Oporbeni zastupnik traži protjerivanje ruskog veleposlanika iz Srbije

24sata

Oporbeni zastupnik u Skupštini Srbije Aleksandar Olenik ocijenio je u ponedjeljak da veleposlanika Rusije u Beogradu Aleksandra Bocan Harčenka treba "protjerati" iz Srbije jer se svojim ocjenama o francusko-njemačkom planu za Kosovo miješa u službenu politiku države.

"Ruski veleposlanik Bocan-Harčenko je zaslužio protjerivanje nakon sramne izjave da ne smijemo prihvatiti francusko-njemački plan za Kosovo, i to poslije 154 glasa 'za' u Skupštini", naveo je Olenik u priopćenju za javnost referirajući se na glasanje o prihvaćanju vladinog izvještaja o pregovorima o odnosima s Kosovom.

On je, kako prenosi agencija Beta, optužio srbijanskog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da "nema hrabrosti" ni da odgovori Harčenku.

Više pročitajte OVDJE.

19.33

Francuska svojim državljanima: Ne putujte u Bjelorusiju

Reuters javlja da Francuska savjetuje svojim državljanima da ne idu u Bjelorusiju zbog nove ofenzive koju je Rusija pokrenula u Ukrajini. Ranije danas SAD je rekao svojim građanima da odmah napuste Rusiju.

18.52

Austrija: Nećemo obučavati Ukrajince za korištenje Leoparda

Austrija, tradicionalno neutralna zemlja, objavila je da neće obučavati ukrajinske vojnike za korištenje naprednih tenkova Leopard 2. Rekla je to u radijskom intervjuu austrijska ministrica obrane Klaudia Tanner, dodavši kako je "suverena odluka svake države da podržava Ukrajinu unutar svojih zakonskih okvir".

Podsjetimo, Njemačka je danas potvrdila da su njemačke oružane snage danas počele s obukom ukrajinskih vojnika za korištenje tenkova Leopard 2. Iako se Njemačka tjednima suočavala s međunarodnim pritiskom da donese odluku o slanju Leoparda 2 Ukrajini, kancelar Olaf Scholz je u konačnici odlučio da će poslati 14 takvih tenkova Ukrajini te dozvoliti drugim zemljama  reizvoz Leoparda 2 u zemlju koja se suočava s ruskom agresijom.

Prvi njemački Leopardi 2 u Ukrajinu bi trebali stići u ožujku.

18.15

Rusija: Osvojili smo selo kod Bahmuta. Ukrajina: To je laž

Ukrajinski dužnosnik demantirao je tvrdnje Moskve prema kojima su ruske snage osvojile selo Krasna Hora u blizini grada Bahmuta na istoku Ukrajine, oko kojeg se već mjesecima vode žestoke bitke. "Tvrdnja da su ruske snage zauzele Krasnu Horu nisu istinite", rekao je Serhij Čerevati, glasnogovornik istočnog zapovjedništva oružanih snaga Ukrajine. 

"Bitka i dalje traje, Krasna Hora je još uvijek pod našom kontrolom", rekao je Čerevati za CNN. Dodao je kako je Bahmut i dalje u fokusu ruskih napada te kako ruske snage imaju mogućnost otvaranja artiljerijske vatre na ceste koje vode u Bahmut.

"Ukrajinske snage protuartiljerijskim djelovanjem pokušavaju smanjiti mogućnosti ruskih snaga", dodao je glasnogovornik.
 

17.30

Moskva: Sankcije su prepreka obnovi sporazuma o izvozu žita

24sata

Moskva je u ponedjeljak poručila da je "neprimjereno" produžiti sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica crnomorskom rutom dok se ne ukine sankcije protiv ruskog izvoza poljoprivrednih proizvoda te dok se ne razriješe druga pitanja.

Crnomorska inicijativa za žitarice, koju su Rusija i Ukrajina potpisale prošlog srpnja, stvorila je siguran koridor koji je omogućio izvoz žita iz blokiranih ukrajinskih luka.

Sporazum, koji je sklopljen posredovanjem Ujedinjenih naroda i Turske, produljen je za dodatnih 120 dana u studenom.

Više pročitajte OVDJE.

Komentari 214