Židovka Zdenka Fantlova: Ona je čak šest puta prevarila smrt | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 50

Židovka Zdenka Fantlova: Ona je čak šest puta prevarila smrt

Židovka Zdenka Fantlova: Ona je čak  šest puta prevarila smrt
2

Zdenka Fantlova je čudom preživjela holokaust i čak šest koncentracijskih logora. Od cijele obitelji jedina je preživjela. U svojoj knjizi opisuje kako je preživjela pakao

VIDEO

Sve je počelo s njemačkom okupacijom tadašnje Čehoslovačke. Život se mijenjao iz dana u dan, novi zakoni, nova ograničenja - počinje svoju priču Zdenka Fantlova, Židovka rođena u Pragu. 

Kada su Nijemci upali u Prag, njoj je bilo 18 godina. Kada su je izbacili iz škole jer je Židovka, počela je odlaziti u engleski institut u Pragu te britanski konzulat kako bi naučila engleski. 

- Čula sam pjesmu Freda Astairea ‘You Are My Lucky Star’ i bila sam toliko fascinirana da sam morala naučiti taj jezik - kazala je Zdenka u jednom od brojnih intervjua. 

Najprije je završila u logoru Terezin, u istoimenom gradiću oko 60 km udaljenom od Praga. Terezin je i danas poznat kao logor u kojemu se pjevalo i plesalo. Zdenka je tamo bila dvije i pol godine, a čuvari su dopuštali zatvorenicima da organiziraju predstave. 

- Te su dvije i pol godine prošle gotovo u sreći. Nismo znali što nas čeka. Samo su Nijemci znali što nam se sprema, a zato su nas valjda i pustili da pjevamo i plešemo. Vjerojatno su nas pustili da se veselimo jer su znali da će rat uskoro izbrisati osmijeh s našeg lica. Vjerovali smo da će rat uskoro završiti - nastavlja Zdenka.

Ali rat nije bio ni blizu kraju. Uskoro su Zdenkina zaručnika Arna odveli u drugi logor, a ona nije znala ni gdje je ni što mu se dogodilo. Prije odlaska joj je darovao maleni prsten napravljen od lima. Na njega je ugravirano bilo “Arno 13. lipnja 1942.” 

- Rekao mi je da je to naš zaručnički prsten koji će me štititi, a ako oboje preživimo, da će me naći. Tada je otišao - ispričala je sa suzama u očima Zdenka češkim novinarima. 

Umjesto kraja rata, nakon dvije i pol godine poslali su je u Auschwitz.

>>> Cijeli članak pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 50

VIDEO

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija:  Prošlo je dosta vremena otkad je umro
UŽAS U ZAGREBU

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija: Prošlo je dosta vremena otkad je umro

U petak navečer policija je u stanu na Trešnjevci pronašla tijelo muške osobe. Još nije poznat uzrok smrti...

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem
PRIČA O BARTULICI

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem

Plus+ Stephen Nikola Bartulica u devedesetima se pojavio u Hrvatskoj. Tada je počeo njegov uspon od Ministarstva vanjskih poslova do EU parlamenta
Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen
STRAVA KOD DUGOG SELA

Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen

Osumnjičeni 70-godišnjak je uhićen i priveden na kriminalističko istraživanje, objavila je Policijska uprava zagrebačka.