News

Komentari 20

Zima se ne da: Sutra će opet biti snijega, pazite ako idete na put

Zima se ne da: Sutra će opet biti snijega, pazite ako idete na put

Pogoršanje vremena prije svega treba očekivati u Lici i Gorskom kotaru gdje će se stvoriti od 20 do 40cm sniježnog pokrivača

Već poslijepodne će se postupno intenzivirati oborina sa zapada, još više u noći. Kako će vjetar promijeniti smjer na sjeverni, počet će pritjecati hladniji zrak sa sjeverozapada Europe, što će rezultirati prijelazom kiše u susnježicu i snijeg, najprije u Gorskom kotaru potom i Lici, gdje je izgledno stvaranje snježnog pokrivača. Ukoliko u utorak planirate put prema moru, računajte na poteškoće kako u pomorskom tako i cestovnom prometu, prognoza je Tee Blažević s N1.

Najgore će biti u Lici i Gorskom kotaru, a što se tiče ostatka unutrašnjosti snijega će uglavnom biti u tragovima, prije svega u sjevernim predjelima, na području varaždinske županije i u sjeverozapadnim dijelovima, osobito na području Krapinsko-zagorske županije. Pahulje će zalepršati i u unutrašnjosti Dalmacije.

Iz Hrvatskih autocesta kažu kako je zimska služba spremna.

- Tijekom zimskog perioda tehničke jedinice održavanja Hrvatskih autocesta primaju meteorološke prognoze dva puta dnevno, a na osnovu kojih donose odluku o preventivnom posipavanju kolnika, te dalje ovisno o uvjetima i o punom angažmanu zimske službe. Do 15. travnja traje redovna zimska služba koja je u pripravnosti 24/7. Ukoliko će vremenske prilike biti i nadalje zimskog karaktera, zimska pripravnost biti će u pogonu i poslije 15.4. Bitno je napomenuti da za vrijeme snježnih padalina zimska služba osigurava prohodnost. Za vrijeme padalina nije moguće očistiti cestu da bude „crna“ stoga je jako bitno da korisnici na put ne kreću bez zimske opreme. Snijeg s kolnika može u potpunosti ukloniti tek po prestanku padalina”, rekla je za N1 Andrea Haleus, iz HAC-a.

Hrvatski autoklub također moli vozače za oprez na cesti.

- Kod najave nepovoljnih vremenskih uvjeta, u ovom slučaju snijega, Informativni centar HAK-a uvijek savjetuje da se na put ne kreće bez zimske opreme te da se prati stanje u prometu na našim internetskim stranicama. Također, prije putovanja treba provjeriti i stanje svog vozila. Ovisno o količini snijega, najviše upita o stanju imamo za državnu cestu DC1, Ličku magistralu, autocesta A1 kroz Liku (između Bosiljeva i tunela Sveti Rok), te državna cesta DC3, stara cesta kroz Gorski kotar i autocesta A6 kroz Gorski kotar (između Bosiljeva i Kikovice) - rekla je Irena Čačić iz HAK-a

Najčitaniji članci