News

Komentari 42

Žinić na sudu odustao od stana u kojem ilegalno živi od 2013.

Žinić na sudu odustao od stana u kojem ilegalno živi od 2013.

Žinići su pokušali prikriti da u stanu živi ilegalno tako što su na zvonu kraj ulaznih vrata preko svog prezimena nalijepili naljepnicu s drugim prezimenom, no susjedi su potvrdili da u stanu žive upravo Žinić i njegova obitelj

Bivši HDZ-ov župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić i njegovi sinovi odustali su od stana na zagrebačkom Borovju koji su nezakonito koristili od 2013. godine, javlja Telegram. Do 15. prosinca trebali bi iseliti.

Država je pokrenula sudski postupak nakon što se nisu htjeli iseliti iz trosobnog stana u vlasništvu Ministarstva branitelja, a Općinski građanski sud potvrdio je da će se iseliti.

Žinići su pokušali prikriti otkriće Telegrama da u stanu živi ilegalno tako što su na zvonu kraj ulaznih vrata preko svog prezimena nalijepili naljepnicu s drugim prezimenom, no susjedi su potvrdili da u stanu žive upravo Žinić i njegova obitelj.

Službenu presudu sud će donijeti u siječnju 2022. godine kada će se obračunati sudski troškovi koje će Žinić morati platiti državi.

Borba sa sudom

Postupak protiv njega trajao je godinama, a prije nekoliko mjeseci je obnovljen pod pritiskom medijskih otkrića svih Žinićevih nekretnina. Naime, u zagrebačkom Borovju u Ulici Bože i Nikole Bionde Ivo Žinić nije boravio od kada je od države dobio kuću u Glini. Na Borovju su živjeli uglavnom njegovi sinovi, a susjedi su potvrdili da su tamo 'dolazile neke djevojke'.

Iako se u međuvremenu saznalo da su Žinići zauzeli ovu nekretninu krajem 90-ih, kada je na to kao državni dužnosnik i stradalnik na to imao pravo, 2013. godine Ministarstvo branitelja naložilo je Žinićima da isele, budući da su tada već dobili kuću u Glini.

Žinić je 2016. godine izgubio spor na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu te su mu naložili da vrati stan u posjed državi. Na nepravomoćnu presudu se žalio, a Županijski sud u Zadru žalbu je prihvatio. U studenom 2018. godine ponovno kreće sudski proces. U siječnju 2019. Žinić je od suda zatražio zastoj postupka jer, kako navodi, 'podnio je zahtjev za otkupom stana na Borovju'. Sud mu je dao odgodu na rok od šest mjeseci, a u srpnju iste godine još šest jer, kako navodi njegov odvjetnik, Žinić je 'ostvario uvjete za otkup stana'. Naime, želio ga je kupiti koristeći braniteljske povlastice. No do toga nije došlo.

U veljači je nastavljeno suđenje. Žinić je pokušao uvjeriti sud da je bilo proceduralnih pogreški zbog kojih se postupak ne bi smio nastaviti, a to je da jedan od njegovih sinova uopće nije dobio sudsku tužbu. Kada je sud dokazao da to nije točno, Žinići su odustali.

- Povlačimo prigovore na tužbu i odustajemo od daljnjeg parničenja s državom - poručili su na sudu putem odvjetnika.

Najčitaniji članci