Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Žive u Srbiji, rade u Hrvatskoj, a oružje su ostavljali na granici

Nije toliko problem u tome što su živjeli u jednoj, a radili u drugoj zemlji već to što su odore i oružje bili na granici bez nadzora. Neki su i lažno dobivali neka prava

Duško Marušić/Pixsell
Foto: Duško Marušić/Pixsell
276 komentara

Protiv trojice policajaca PU vukovarsko - srijemske pokrenut je disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti, jer je otkriveno da žive u Srbiji, a rade u Hrvatskoj. Policajci službeno oružje i odore ostavljaju bez nadzora na granici, javlja Večernji list.

Moguća trajna suspenzija

– Slučaj je proslijeđen Disciplinskom sudu u Osijeku. O točnim okolnostima i svemu što se događalo, kao ni o sankcijama ne možemo govoriti dok ne završi postupak – rekao je glasnogovornik PU Domagoj Džigumović. Rekao je i kako Disciplinski sud može donijeti odluku i o trajnom suspendiranju policajaca. 

Postupak je navodno pokrenut nakon što je tijekom provjera prebivališta utvrđeno da trojica policajaca imaju prijavljena prebivališta u Hrvatskoj, ali da svaki dan putuju u Srbiju. 

Nekima prijeti i kaznena prijava

No, to i nije najveći problem, već činjenica što su pri svakom prelasku državne granice bez nadzora ostavljali svoje policijske odore pa čak i zaduženo službeno oružje.

Uz to, neki od njih su navodno i na temelju lažnih iskaza ostvarivali određena prava poput dječjeg doplatka. Za to je predviđena kaznena prijava i vraćanje svog tako stečenog novca.

Europski centar za ljudska prava: Javna je tajna da dio zaposlenih u državnim institucijama živi u Srbiji

Povodom ovog teksta javio se i europski centar za ljudska prava. 

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Europski centar za ljudska prava je u više navrata postavljao pitanje zapošljavanja nacionalnih manjina, pa tako i srpske nacionalne manjine u tijelima državne uprave, u policiji, te drugim državnim institucijama. Isto tako smo u više navrata postavljali pitanje o (ne)procesuiranih ratnih zločina i zločinaca, bez obzira na nacionalnu pripadnost. 

Nakon naših uzastopnih pitanja i upozorenja, održavanja tiskovnih konferencija, na navedene teme, naš trud nije bio uzaludan, ipak se nešto događa. 

Naime ovih dana su nekolicina policajaca srpske nacionalnosti suspendirana jer su imali prijavljena lažna prebivališta. Policajci su živjeli u Srbiji, a radili u Hrvatskoj. Odore su skrivali na granici,odnosno graničnom prijelazu a nakon odrađene smjene trojica su suspendirana jer su službeno oružje ostavljali negdje bez nadzora, a gdje su ga skrivali i držali bez nadzora odgovorit će nadležnim institucijama. 

U nekoliko navrata tražili smo od nadležnih i mjerodavnih institucija RH reviziju popisa stanovništva, jer smatramo  da je popis stanovništva netočan i izvršen na osnovu lažnih prebivališta.

Tražimo obnovu popisa  stanovništva na području Vukovarsko-srijemske županije, pa tako na 'rubnim' dijelovima Republike Hrvatske. Smatramo da bi postupak provjere popisa stanovništva i prebivališta na području Vukovarsko-srijemske županije pa tako i Republike Hrvatske mogao dovesti i do rasvjetljavanja niza nelogičnosti na koje smo kao Europski centar za ljudska prava uzalud upozoravali. 

Javna je tajna da mnogi imaju (i to godinama) lažna prebivališta i ostvaruju  mnoga prava na osnovu istih,u stvarnosti tu ne žive. Iz ovoga primjera,smatramo da se u najvećem broju lažnih prebivališta odnosi na zaposlene u Policijskim upravama i postajama koja graniče sa Republikom Hrvatskom. Smatramo da se u tom djelu moguće nalazi najviše nepravilnosti. 

Naime, javna je tajna da dio zaposlenika državnih institucija živi u Srbiji. Osim policajca, među njima su učitelji, ravnatelji škola, suci. Svi oni to čine godinama, a mnogi od njih pritom koriste socijalna prava koja im se nude u obje države. 

Ovim putem u ime Europskog centra za ljudska prava apeliramo na Policijske uprave da zajedno sa Uredom državne uprave prije svega izvrše kontrolu prebivališta,odnosno boravišta svojih zaposlenika, pa onda provjere druge građane.

Možda vas zanima i ovo:
Message