Obavijesti

News

Komentari 58

Živi zid novim zakonom sve kredite želi pretvoriti u kunske

Živi zid novim zakonom sve kredite želi pretvoriti u kunske
3

Ovo je borba za monetarni suverenitet, borba za kunizaciju. Ovo je i jasna poruka strategiji premijera i HNB-a o uvođenju eura, rekao je Ivan Sinčić na najavi svog prijedloga Zakona o obveznim odnosima

VIDEO

Ukidanje valutne i zlatne klauzule srž je izmjena Zakona o obveznim odnosima te o deviznom poslovanju, koje je Živi zid uputio u saborsku proceduru. Izmjene predviđaju automatsku konverziju svih kredita u kunske danom stupanja na snagu zakona, a predlažu da to bude 1. prosinca 2018, a sav rizik konverzije snosile bi banke.  

- Svi znamo kako je švicarac devastirao hrvatsko gospodarstvo i građane. Moramo tu prijetnju trajno ukloniti iz hrvatskog gospodarstva. Ovo je borba za monetarni suverenitet, borba za kunizaciju. Ovo je i jasna poruka strategiji premijera i HNB-a o uvođenju eura. Da je ova mjera napravljena na vrijeme nikada ne bi došlo do švicarca - kazao je Ivan Vilibor Sinčić.

Na ove izmjene potaknula ih je i politička kriza u Italiji, a Sinčić navodi da bi ona mogla uzdrmati cijelu Europu.

- Ovih dana u Italiji buja velika kriza, sada politička, ali mogla bi se preliti na gospodarstvo. Kao što znamo, u Italiji je došlo do izbora antiestablišmentskih stranaka, no talijanski predsjednik im ne da mandat. Tamo traje sukob eurokrata i banaka s jedne strane i narodnih predstavnika s druge strane. Italija je jedna od osnivačica EU, iznimno zadužena zemlja s velikim gospodarskim problemima, tamo buja velika kriza, ne nazire se rješenje, kako će završiti tek ćemo vidjeti i otkriti vladaju li tamo eurokrati i birokrati ili narod – kazao je. 

Navodi kako je u Italiji narod rekao da ne želi štednju iz Bruxellesa, već nove ideje, a talijanskog predsjednika, ističe, ne zanima volja naroda nego je stao u obranu interesa iz Bruxellesa i Frankfurta.

- To sve pokazuje da monetarni sustav EU nije dobar i da ga treba mijenjati, jako je zgodno da Hrvatska ukloni sve rizike tako da odvežemo naše kreditne odnose od eura i isključivo ih vežemo za kunu, valutu u kojoj primamo plaću. Ne smijemo dopustiti da euro postane novi švicarac – ustvrdio je Sinčić. 

U Živom zidu navode i da se ovim zakonskim izmjenama ne dira devizna štednja te da ona ostaje kao do sada. Sinčić se osvrnuo i inicijativu Narod odlučuje, koja je objavila da su skupili dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama izbornog zakonodavstva. Tvrdi da Živi zid nije podržao tu inicijativu, ali neki njihovi članovi jesu dali potpise za raspisivanje referenduma, jer Živi zid u pravilu podržava sve referendumske inicijative. No, to se ne odnosi i na referendum protiv Istanbulske konvencije, jer se ona, kažu, ima ideološku podlogu, a oni ne žele sudjelovati u tome i dijeliti građane.

- Podržavamo u pravilu sve referendume jer želimo da građani odlučuju. Ako je nešto neustavno, odlučit će Ustavni sud, kad dođe do rasprave o referendumu odlučit ćemo hoćemo zauzeti zajednički stav. Svakako da izborni sustav treba promjene, jesu li to ove koje nudi referendum, jednim dijelom da, drugim ne – kaže Sinčić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...