Obavijesti

News

Komentari 28

'Živjet ćemo u smeću': Digli su reciklažno dvorište točno iza stanice s koje djeca idu u školu!

'Živjet ćemo u smeću': Digli su reciklažno dvorište točno iza stanice s koje djeca idu u školu!
4

Stanari zagrebačkog Črnomerca ogorčeni su jer je u vrlo prometnoj ulici, između kuća i grada, preko noći niknulo dvorište, za koje Grad tvrdi da je privremeno. Stanovnici najavljuju prosvjed za subotu

VIDEO

U samo dva tjedna u zagrebačkoj Ulici Črnomerec na Opatičkoj livadi niknulo je Mobilno reciklažno dvorište. Bez oznake, bez najave, usred gusto naseljenog područja, okruženo stambenim zgradama, dvjestotinjak metara od OŠ Medvedgrad i pored autobusne stanice gdje stotine djece čekaju za odlazak u školu. 

U srijedu su stanari Črnomerca pokrenuli peticiju jer su nezadovoljni politikom grada, u subotu planiraju i spontano mirno okupljanje.

'Vrtić ne može, reciklažno može'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Doselili smo se u ovaj kvart zbog šume, zelenila i svježeg zraka. Mom desetogodišnjem sinu ovo posebno teško pada, emotivan je i teško podnosi što se više nema gdje igrati, na mjestu livade sada je mjesto za otpad - rekla nam je Romana, stanovnica Črnomerca čija zgrada više nema pogled na zelenilo nego reciklažno dvorište i boji se "miomirisa" koji će kroz nekoliko dana preplaviti kvart.

Nekoliko desetaka metara od ulaza u reciklažno dvorište živi i Mladen Salajster, starosjedilac koji desetljećima gleda nicanje zgrada i djecu koja odrastaju bez igrališta, a za parcelu kaže kako je idealna baš za vrtić ili igralište. Okružena je brdima i šumom.

- Sedamdeset godina borimo se za vrtić ili igrališe i onda nam nikne reciklažno dvorište pred nosom. Prije dva tjedna započela je gradnja i tek je u srijedu, 23. rujna, postavljena tabla za "mobilno reciklažno dvorište" kada smo shvatili o čemu se radi - objašnjava Mladen.

'Ima boljih lokacija, sad nam ruši cijenu stana'

Kaže i kako su susjedi svjesni kako je Črnomercu potrebno reciklažno dvorište, ali ne na Opatičkoj livadi usred stambenih zgrada. Napominje i kako na samom ulazu u dvorište roditelji iskrcavaju djecu i boji se budućih prometnih nesreća koje bi zbog uskog prostora sa samo jednim nogostupom i to na strani reciklažnog dvorišta mogli nastati. Napominje i kako će učenici autobuse dočekivati u prašini i smradu, a susjedi će se gušiti u mirisima bio i drugog otpada.

6

Osim toga, susjeda Ivana Franić istaknula je i kako njihove nekretnine više neće vrijediti kao do prije dva tjedna.

- Kvadrat stana u zgradi preko puta reciklažnog dvorišta, 900 metara od Ilice i u šumi platili smo oko 2000 eura prije sedam godina kada smo doselili. Tko će meni isplatiti te novce nazad? Nakon ovoga naše nekretnine neće vrijediti niti upola toliko, pa živjet ćemo nasuprot smetlišta - poručila je Franić.

Predsjednik Vijeća gradske četvrti Josip Jelić  lista moli za razumijevanje i kaže kako je Črnomercu preko potrebno odlagalište.


- Nitko ovim rješenjem nije baš zadovoljan, ali to je sve što se trenutačno može napraviti. To je privremeno rješenje jer postoje planovi za gradnju permanentnog dvorišta na drugim, boljim lokacijama. Jedna je u Gradišćanskoj ulici, iza Doma zdravlja prema Francku, a može biti i kod Grafokartona, prije ulaska u tvornicu. Obje su lokacije pogodne jer ne bodu u oči i nikome ne smetaju. Ali, eto, rješavaju se imovinskopravni odnosi – objasnio je Jelić za Večernji list.

Gradu Zagrebu kao i gradskoj Čistoći poslali smo upite vezano za reciklažno dvorište, međutim, još uvijek nismo dobili odgovor.

'A što je s bivšim potokom?'

Stanari tamošnjeg kvarta skrenuli su nam pažnju i na veliku gradnju koja se odvija na lokaciji bivšeg potoka Črnomerec. Unatoč svim naporima stanara uz potok da ga se sačuva, kao i prirodu oko njega, odluka Grada za ovu lokaciju bila je da ga se zatvori i pretvori u šetnicu. No stanovnici upozoravaju kako ono što se tamo radi nema veze sa šetnicom. Kako upozoravaju na gradilištu se pojavila i hrpa štakora, zbog čega se cijela obilžnja ulica deratizira.

- Po svemu što vidimo radi se o ozbiljnoj cesti. Ruše stabla, dakle, uništavaju nam zelenilo u kvartu, teška mehanizacija je u pogonu, a možete i sami vidjeti da ovo nikako ne može biti šetnica. No nitko nas nije obavijestio da će se graditi nekakva ozbiljnija cesta - kažu nam čitatelji koji su nam poslali fotografije i videosnimke. 

Pokretanje videa...

črnomerec 00:08

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji