News

Komentari 18

Život na granici: 'Mi kuhamo u Hrvatskoj, a jedemo u Deželi!

Život na granici: 'Mi kuhamo u Hrvatskoj, a jedemo u Deželi!

Mišljenja Hrvata koji žive na granici sa Slovenijom oko ulaska Hrvatske u Schengen su podijeljena. Neki mu se vesele jer više neće morati čekati na granici sa Slovenijom, drugi su skeptični...

Ne vjerujem da će se nešto promijeniti. Mene jedino zanima hoće li se maknuti ove bodlje. Svi se raduju tom Schengenu, a nikome nisu ništa točno objasnili što će se promijeniti. Žica će nas i dalje dijeliti.

Ispričao nam je to Niko, jedan od stanovnika Bregane, koji već nekoliko desetljeća žive uz granicu sa Slovenijom. Hrvatska je nedavno dobila zeleno svjetlo Europske komisije za ulazak u Schengen.

Pogledajte video:

Zvonimir, kojeg smo zatekli uz granični prijelaz, kaže da će putnicima i dalje prodavati vrganje i voće bez obzira na to hoće li u budućnosti granice biti ili ne.

- Kupci nam većinom dolaze iz Slovenije, oni vole potrošiti više nego naši - kaže Zvonimir.

Dodaje da je najbolja prodaja kad su velike gužve na graničnom prijelazu koji svi zovu Mala Bregana.

- Uvijek dobro dođe osvježenje, pogotovo onima koji su satima u gužvi - govori nam Zvonimir.

Iako ne zna što će Schengen donijeti i kako će izgledati njegov radni dan kad se preko granice bude samo prolazilo bez stajanja, ne boji se za manju zaradu od prodaje. Dok slaže sanduke s mandarinama, govori kako mu svaki tjedan dolazi Slovenka na putu prema zubaru. Zube popravlja u Samoboru, a gljive kupuje kod Zvonimira.

Tu im jeftinije i bolje naprave nego u Sloveniji, to im se baš isplati, kaže nam prodavač voća i gljiva.

Pet minuta vožnje dalje od prijelaza Mala Bregana prema Žumberku zaustavili smo se na obiteljskom imanju. Desna strana ceste prema Sloveniji ograđena je bodljikavom žicom. S ceste se vide konji i magarci, potok žubori, a nema više ni bodljikave žice. Na obiteljskom imanju dočekuju nas mama Ružica i kći Višnja.

- Životinje su nam na ispaši u Sloveniji, pečemo ih u Hrvatskoj, a poslužujemo u Sloveniji - objašnjavaju.

Potok koji dijeli dvije države prolazi kroz izletište na kojem su česti gosti i Slovenci iako moraju ići okolo i prijeći na graničnom prijelazu. Vlasnik izletišta Branko govori kako gužva na granici često zna iživcirati njihove goste prije nego što uopće stignu u restoran.

- Mislim da je Schengen odlična stvar i da će nam to biti velika prednost. To će nam više odgovarati - kaže Branko.

Najbolja pastrva

Žica nije prošla uz njegovo imanje, ali objašnjava nam da je sam napravio ogradu i most preko potoka koji izletište dijeli na hrvatski i slovenski dio. Dok se hvali kako se kod njih poslužuje najbolja pastrva u Hrvatskoj i Sloveniji, priznaje da priželjkuje Schengen, ali i da ćemo se još načekati.

- Ne trebamo se svađati. U rješavanju problema izbjeglica treba surađivati i pomoći im koliko se može pomoći - rekao je.

Na kraju ture uz hrvatsko-slovensku granicu srećemo tri gracije iz tri generacije - Dragicu, Šteficu i Andreu. Dragica je baka, Štefica je mama, a Andrea unuka. Baka Dragica tu živi već 87 godina, nikad nije mislila da će joj žica prolaziti dvorištem. To ne zaustavlja njezina mačka, koji redovito bježi u Sloveniju.

- Nema ga po tri dana pa se vrati. Micek nema osobnu iskaznicu, a ja je isto sigurno ne budem uzimala sa sobom kad ga odem tražiti - priča nam baka Dragica.

Malo veće probleme s graničnim prijelazom ima Štefica.

Veće gužve na granici

- Nedavno smo na praznik proveli sate i sate na granici, a kad sam pitala Slovence zašto toliko zadržavaju na prelasku, policajac mi je kroz smijeh rekao da samo radi svoj posao - žali se Štefica.

Kaže kako ih policija, misleći da se radi o izbjeglicama, zaustavlja dok beru kestene ili gljive.

- Pa ideš brati kestene, nećeš nosit osobnu iskaznicu sa sobom. Znali su za nama paliti rotirke i pretresti nas - rekla nam je Štefica.

S mužem ima vinograd u Sloveniji, a živi u Bregani. Prisjetila se i ‘90-ih godina, kad se stalno išlo u Sloveniju po kvalitetniju hranu ili odjeću.

- Danas Slovenci prelaze u Hrvatsku kako bi uštedjeli. Subotom znaju biti kolone na sajmištu u Samoboru, kupuju pečenje, garderobu i cvijeće - objašnjava Štefica.

Najmlađa, Andrea, uvjerena je da Schengen neće drastično promijeniti njihov život.

- I dalje se nećemo previše družiti sa Slovencima - rekla nam je Andrea dok smo odlazili.