Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
219 komentara

Život u mraku: Cijeli život čekam da mi priključe struju

Milka Jambrušić cijeli život čeka struju koju nikad nije uspjela uvesti u trošnu kućicu. Najveći problem joj je ljeti jer se namirnice brzo kvare. Da ima struju, općina bi joj darovala hladnjak

Foto: Željko Rukavina/24sata
219 komentara

Milka Jambrušić cijeli život čeka struju koju nikad nije uspjela uvesti u trošnu kućicu. Žarulja bi za nju bila kao Betlehemsko svjetlo.

- Najveća mi je životna želja da žarulja zasvijetli u mojoj sobici. Nekoliko sam puta gotovo sakupila novac da uvedem struju, ali sam novac potrošila na pokope članova obitelji. Prvo za roditelje, potom mi je prije 17 godina umro muž, a i sina sam pokopala prije tri godine. Izgleda da ću umrijeti, a moj dom neće rasvijetliti žarulja – rekla nam je Milka Jambrušić (81), koja živi u trošnoj kućici na kraju naselja Starine na području općine Štefanje. Njezina kućica koju je prije 86 godina sagradio njezin otac nalazi se posljednja u nizu naselja do kojega vodi makadamska cesta.

Foto: Željko Rukavina/24sata

Sastoji se od dvije prostorije. U jednoj je kuhinja, a u drugoj je uredno namještena soba u kojoj cijele dane boravi starica koja iza sebe ima nekoliko operacija te se teško kreće pomažući se štakama pri hodu. Na zidu sobe nalazi se mjesto predviđeno za električno brojilo jer vire dvije žice koje su provedene s vanjske strane. No kako kaže, žarulja koja bi za nju bila poput Betlehemskog svjetla izgleda da nikad neće rasvijetliti njezinu kućicu, Ispred kuće je posljednji u nizu električni stup. Rekla nam je kako joj je struja gotovo nadohvat ruke, a daleko desetljećima. Najteže joj je preko zime. Dani su kratki i ne zna što da radi od dosade jer nema ni tranzistor preko kojeg bi saznala što se dešava u svijetu. Na TV ekran ni ne pomišlja jer je to za nju, kaže, neostvarena želja. Dodaje da zimi često zna zaplakati nad svojom sudbinom jer su noći neizdrživo duge. Ima poljski WC, pa je nekoliko puta i pala kad je noću izlazila iz kuće jer svijeću ne može nositi sa sobom.

Živi od 1300 kuna mirovine i invalidnine. I po najvećim vrućinama loži peć kako bi si skuhala nešto za jelo. Rekla nam je da se po ljeti sve brzo kvari, a kad bi imala struje, onda bi joj iz općine kupili hladnjak u kojemu bi mogla držati namirnice. Inače je puna hvale za općinsko vodstvo jer je svaki dan obilazi domaćica koja joj donese vodu i pomogne u kući. Uz srce, operirani su joj kuk, žuč i slijepo crijevo.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message