Obavijesti

News

Komentari 0

Zlatko Horvat: 'Softvere koje za partnere razvijamo koriste veliki svjetski telekomi'

Zlatko Horvat: 'Softvere koje za partnere razvijamo koriste veliki svjetski telekomi'

LEAPWISE, zagrebačka B2B tvrtka za razvoj backend softvera, za svoje partnere razvija rješenja koja koriste velike korporacije od Latinske Amerike, preko Europe i Azije, do Novog Zelanda. Uoči druge velike biznis konferencije 24sata razgovarali smo s jednim od panelista i suosnivačem LEAPWISEA Zlatkom Horvatom

VIDEO

Uoči 2. velike biznis konferencije 24sata, pod nazivom "Hrvatska u novom ekonomskom okruženju", koja će biti 6. lipnja u hotelu Hilton Garden Inn u Zagrebu, u razgovoru sa suosnivačem i voditeljem razvoja tvrtke LEAPWISE, Zlatkom Horvatom, doznali smo mnoge zanimljive odgovore na pitanja o zaštiti korisnika na internetu, 5G mobilnoj mreži te IoT-u.

Inače, LEAPWISE je B2B tvrtka za razvoj softvera koji služe modernim poduzećima i startupima, a Zlatko Horvat na konferenciji će sudjelovati u panelu na temu "Nezaustavljiva tehnologija: 5G & next infrastruktura za Ind4.0".

24sata: U svojoj kompaniji bavite se specijaliziranim razvojem u područjima BSS/OSS-a . Možete li nam pobliže opisati što konkretno izrađujete za svako od ovih područja i gdje njihovu primjenu možemo pronaći u svakodnevnom životu?

Pokrivamo nekoliko segmenata razvoja unutar telekom industrije, razvoj proizvoda, gdje za jednog od najvećih svjetskih service providera na području virtualnih operatera (MVNO) razvijamo softver unutar BSS/OSS okruženja. To su sustavi poput CRM-a, Contact centra, Billinga, Frauda, Order Managementa, Product Cataloga itd. Ukratko, sav softver koji je potreban za telekom operatera, a nisu antene i core network. Primjer jednog takvog operatera u Hrvatskoj bio je Tele2. Također radimo kao sistem integrator, radimo projekte implementacije novih operatera u svijetu, na primjer trenutno radimo implementaciju novih operatera u Švicarskoj i Njemačkoj.

Zagreb: Konferencija 24sata, Panel: Business experience: Kako danas stvaramo zaposlenike budućnosti?

24sata: Jedan od segmenata u kojima također djelujete je security engineering. Znamo da je sigurnost u internetskom svijetu danas vrlo važna. Kako doskočiti hakerskim napadima u izradi tehnoloških osiguravajućih rješenja i koliko je izazovno i zahtjevno izraditi softver koji neku kompaniju štiti od cyber napada?

Za svoje klijente upravo smo završili razvoj rješenja za zaštitu korisnika od phishinga, u kojem, primjerice, svakodnevno procesiramo internetski promet korisnika na postojećim telekom instalacijama širom svijeta te taj sadržaj analiziramo, detektiramo opasnosti i tako sprečavamo korisnike da dođu u kontakt s opasnim lokacijama na internetu. Svakodnevno moramo raditi na analizi i detekcijama novih opasnosti jer, nažalost, količina opasnosti kontinuirano raste. Na dnevnoj razini obradimo milijune lokacija na internetu kako bismo identificirali one za koje nije poželjno da korisnici s njima dođu u kontakt.

24sata: 5G je iznimno važan za daljnji razvoj IoT-a. Koliko će i kako 5G mreža ubrzati razvoj te industrije?

5G se smatra jednom od game changer tehnologija jer on kao infrastruktura omogućava daljnji razvoj IoT-a u područjima poput telemedicine i autoindustrije, što dosad nije bilo moguće. 5G omogućava brži prijenos, veće volumene i brže odgovore, što je zapravo krucijalni sastojak za navedene industrije. Povećanjem brzine i propusnosti omogućava se povećanje broja IoT uređaja koji se mogu spojiti na mreže te se time doprinosi kontinuiranoj digitalizaciji svijeta oko nas.

Zagreb: Konferencija 24sata "Bolje obrazovanje bolja Hrvatska"

24sata: IoT je jedna od tehnoloških sfera koje su preduvjet za ulazak u 4.0 industriju. Zašto je tome tako? Gdje u svakodnevnom životu vidimo najveću primjenu (i napredak) IoT sustava?

Industrija 4.0 je izraz koji se koristi za četvrtu industrijsku revoluciju, koja predstavlja digitalizaciju i automatizaciju u proizvodnji. Upravo je ta transformacija proizvodnih procesa duboko povezana s budućnošću IoT-a. Napreci u mrežnoj infrastrukturi, machine learning, data analytics, robotics i slično danas uvelike utječu na napredak u industrijskim procesima te smanjenju ovisnosti o ljudskom radu i odlučivanju. Oslanjajući se na te alate, smanjuje se mogućnost ljudske pogreške u proizvodnom procesu, kraći je time-to-market i povećava se brzina kojom se industrijski sustavi prilagođavaju novim uvjetima i informacijama. IoT otvara vrata u svijet pametnih tvornica koje autonomno donose odluke na temelju podataka prikupljenih u stvarnom vremenu. Komunikacija među strojevima omogućava detaljno praćenje proizvodnje i sirovina te omogućava rapidniju optimizaciju i prilagodbu sustava ovisno o realnim podacima s proizvodne linije. Upravo ova domena nama je iznimno interesantna jer razvijamo svoju IoT SaaS NoCode platformu, kojoj je svrha pružiti infrastrukturu kojom tvrtke same mogu upravljati digitalnom transformacijom, usmjerenu primarno prema industriji. Pritom privlači mnoge mlade kadrove, što je važno za razvoj budućih stručnjaka u tom području.

24sata: Većina dosadašnjeg poslovanja usmjerena vam je na globalno tržište. Zašto je tako?

Mi surađujemo s tržišno orijentiranim tvrtkama koje prepoznaju potencijal agilnih, sposobnih razvojnih timova poput naših, igrom slučaja one su jednostavno dostupnije na vanjskom tržištu. To, naravno, ne isključuje mogućnost suradnje s tvrtkama koje posluju na hrvatskom tržištu. Dapače, otvoreni smo za svaki vid suradnje.

24sata: Za koje sve velike kompanije radite?

Naši najveći klijenti i partneri su vodeći cybersecurity provider Cyan AG, te jedan od najuspješnijih i najvećih svjetskih service providera na području virtualnih operatera, I-New, a rješenja koja isporučujemo koriste se u velikim korporacijama poput Virgin Mobile grupe u Latinskoj Americi, Orange Grupe, u Europi (Francuska, Njemačka, Slovačka…), Deutsche Telekom grupe (Njemačka, Austrija, Poljska...) te razne druge korporacije u Aziji, Novom Zelandu itd.

24sata: 5G mreža donijet će digitalnu transformaciju u području transporta, medicine, prijevoza, općenito - upravljanja na daljinu. Koliko će to prosječnim građanima olakšati život?

5G na prosječnoga građanina ima izravan i neizravan utjecaj. Najjednostavniji primjer je veća brzina interneta na mobilnim uređajima. Brzine koje ostvaruje 5G primarno će u urbanim sredinama omogućavati da kućanstva nisu više striktno vezana za fiksnog internetskog operatera nego mogu koristiti 5G homeboxove, koji koriste mobilnu infrastrukturu, a omogućavaju internetske brzine koje pariraju fiksnoj liniji. Od neizravnih utjecaja izdvojio bih napretke u autoindustriji, primarno u samovozećim automobilima ili kamionima. U industrijskoj proizvodnji čovjek ne mora više obavljati repetitivne zadatke. Primjerice, umjesto da svako jutro morate obići svoju farmu, to će za vas obaviti dronovi. Oni prikupljaju sve podatke, koje će dalje analizirati, recimo, IoT platforma u cloudu. Razni trackeri koje koristimo u sportskim aktivnostima također pripadaju IoT svijetu. Zamislite pacemakere koji koriste 5G kako bi slali podatke vašem liječniku. Primjena ima na svakom koraku i one se događaju.

U sljedećih pet godina globalne investicije u 5G mrežu dosegnut će 980 mlrd. američkih dolara, što je na razini godišnjeg prihoda mobilnih operatera. Većina stvari iz života koje svakodnevno koristimo bit će povezana na internet. Na panelu "Nezaustavljiva tehnologija: 5G & next infrastruktura za Ind4.0", uz Zlatka Horvata, govorit će Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti iz HAKOM-a, i Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, na temu kako će IoT i 5G utjecati na promjene u prijevozu, upravljanju proizvodnim procesima i pružanju različitih usluga te koje će nove industrije nastati. Govorit će se i o futurističkom svijetu Metaversea te primjeni NFT-a kao virtualnih reprezentacija turističkih spomenika, a čut ćemo i odgovore na pitanje je li Hrvatska spremna za Industriju 4.0. i može li ona značajno unaprijediti naše gospodarstvo.

Konferenciju organiziraju 24sata i Kvaka24, a prijave za sudjelovanje su otvorene. Osigurajte i vi na vrijeme svoje mjesto jer je broj u dvorani ograničen. Sve o konferenciji pratite na službenoj stranici ili na Facebooku.

Programski partner konferencije: HSM - Salesforce Consulting Partner

Partneri konferencije: Raiffeisenbank Hrvatska, Fina, Hrvatska gospodarska komora, LEAPWISE, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Croatia osiguranje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa