Obavijesti

News

Komentari 79

Zoki više nije najnegativac, HDZ je i dalje prvi odabir građana

Zoki više nije najnegativac, HDZ je i dalje prvi odabir  građana

SDP s novim vodstvom nastavlja blago rasti; u prosincu su na 20,5 posto. Ostale opcije su znatno udaljenije, no borbu za treće mjesto dobio je Most

VIDEO

Prema najnovijem mjesečnom istraživanju CRO Demoskopa za prosinac, vladajuća stranka i dalje je prvi izbor građana. Istraživanje je napravila Promocija Plus za RTL i ono pokazuje da HDZ bira 29,2 posto ispitanika što je blagi rast u odnosu na studeni kada im je rejting pao.

Istovremeno SDP s novim vodstvom nastavlja blago rasti; u prosincu su na 20,5 posto. Ostale opcije su znatno udaljenije, no borbu za treće mjesto dobio je Most (8,7 posto).

Toj su poziciji jako blizu i Domovinski pokret (7,9 posto), koji bilježi rast rejtinga kao i platforma MOŽEMO!, koja bilježi pad rejtinga u odnosu na studeni (6,4 posto). Objedinjenu Stranku s imenom i prezimenom i Pametno kao CENTAR bira 2,2 posto ispitanika. Slijedi IDS sa 1,7 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Isti rejting (1,7 posto) ima i Živi zid, slijedi HSS s 1,6 posto, pa stranka zagrebačkog gradonačelnika BM 365 s točno 1,0 posto. Ostali su ispod toga, a neodlučnih je 13,4 posto.

Tko je najveći pozitivac u očima građana?

Najpozitivniji političar, uz rast osobnog rejtinga, i u prosincu je premijer Andrej Plenković – u takvom ga svjetlu vidi više od petine građana (21,5 posto). Da je to predsjednik Zoran Milanović poručuje 15,8 posto ispitanika, nešto manje nego u studenom. Daleko od vodećeg dvojca, ali ipak na trećoj poziciji je novi predsjednik SDP-a Peđa Grbin (3,3 posto).

Sličan postotak, oko 3 posto, imaju i Tomislav Tomašević (3,2 posto), Vili Beroš (3,0 posto) i Zdravko Marić (3,0 posto).

Slijede Miroslav Škoro (2,6 posto), pa Nino Raspudić (1,5 posto). Pozitivan doživljaj ostalih političara je još niži, a Nitko je i dalje čest izbor među građanima (18,6 posto).

Najnegativniji dojam ostavlja...

Konačno su prošlog mjeseca sjeli za zajednički stol na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, a s trona ljestvice najnegativaca predsjednika je ovoga mjeseca smijenio premijer. 

Andrej Plenković tako je, baš kao i početkom godine i najpozitivniji, ali i najnegativniji političar (21,4 posto). Drugi izbor je predsjednik Milanović (17,7 posto), no smanjio je negativni doživljaj za više od četiri postotna boda u odnosu na studeni.

Za razliku od premijera, koji je uz ostalo i osobno predstavio nove korona mjere, a u javnosti je aktivan i unatoč zarazi korona virusom, predsjednik se u javnosti gotovo ne pojavljuje, ne kritizira ni preko Facebooka ili maila, a taktika "manje je više" očito se predsjedniku ovdje isplatila. Rast negativnog doživljaja od gotovo tri postotna boda bilježi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (8,4 posto).

Negativni je doživljaj udvostručio Miroslav Škoro (4,0 posto). Slijede Gordan Jandroković (2,6 posto) i Milorad Pupovac (2,2 posto).

Među top deset negativaca su i Tomislav Ćorić (1,8 posto), ali i Vili Beroš (1,5 posto), a da su negativni svi političari poručuje 9,6 posto građana.

Ocjena rada


Blagi rast prosječne ocjene bilježi Ured predsjednika (2,90), blagi pad Vlada (2,56) i Sabor (2,31) no prosječna ocjena je ista - dvije trojke i dvojka za parlament.

Pad optimizma građana


Završavamo s društvenim optimizmom, odnosno nastavkom njegova pada.

U travnju, na vrhuncu prvog vala koronavirusa optimizam je bio rekordan, to je ovdje i vidljivo, a sada 67,4 posto građana smatra da idemo u pogrešnom smjeru. 

Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 1. do 4. prosinca 2020. CATI metodom (telefonski) na reprezentativnom uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...