News

Komentari 0

Zoran Žmirić: 'Moja knjiga bila bi dobra i zanimljiva predstava'

Zoran Žmirić: 'Moja knjiga bila bi dobra i zanimljiva predstava'

VELIKO PRIZNANJE Tjednik Express će krajem mjeseca po treći put dodijeliti prestižnu književnu nagradu Fric, a autor najbolje knjige fikcijske proze osvojit će 75.000 kuna i mobilnu skulpturu

Književnik Miroslav Krleža, po čijem je nadimku Fric nazvana ova nagrada, ime je prema kojem osjećam strahopoštovanje.

Veliki sam štovatelj njegove poezije, rekao je književnik Zoran Žmirić. On je s knjigom “Pacijent iz sobe 19”, s ostalih pet književnika, ušao u finale izbora koji tjednik Express po treći put dodjeljuje Nagradu Fric. Uz mobilnu skulpturu žiroskopa, autora najboljeg romana fikcijske proze očekuje i novčani iznos od 75.000 kuna, koji je osigurao Barcaffe.

- Bilo je nekoliko radnih naslova, od kojih su mi se po glavi najdulje vrzmali ‘Sub Rosa’ i ‘Ispod ogromne, prostrane vode’. Nakon mnogo razmišljanja, zaključio sam da je prvi nedovoljno jasan, dok je drugi previše poetski. S drugim sam se pomirio tako da sam tako naslovio jedno poglavlje. Na kraju se pojavio ‘Pacijent iz sobe 19’. Mislim da je intrigantan i da postavlja dovoljno pitanja. Lako se zapitati zašto je netko u bolnici i zašto baš u sobi tog broja, zašto nije imenovan, nego je naznačen tek kao pacijent i koja je uopće njegova priča - rekao je autor i dodao kako se ne bi usudio predlagati učenicima lektire.

- Divim se ljudima koji biraju lektiru, pogotovo za djecu te dobi. Ja ne bih imao hrabrosti za tako odgovoran zadatak. Inače, kad se neka knjiga nađe u lektiri, to je gotovo siguran znak da je djeca neće čitati - rekao je književnik koji bi svoju knjigu htio vidjeti kao predstavu u kazalištu.

- S obzirom na to da je pisana kao monolog, mislim da bi ga bilo zanimljivo vidjeti na daskama. Vjerujem da bi ga sjajno portretirao Marinko Prga - rekao je. Inače, pobjednik treće nagrade Fric znat će se krajem siječnja.

- Ako osvojim nagradu, dio bih svakako uložio u zdravlje - zaključio je Žmirić.

Najčitaniji članci