Obavijesti

News

Komentari 159

Panika u Hersonu: Uništena brana, diže se razina vode. Nova Kahovka je potopljena

Panika u Hersonu: Uništena brana, diže se razina vode. Nova Kahovka je potopljena

Ukrajinska vojska priopćila je u ponedjeljak da nema informacija o velikoj ofenzivi za koju je Rusija rekla da je Kijev pokrenuo na pet točaka duž bojišnice u ukrajinskoj regiji Doneck

POGLEDAJTE VIDEO UNIŠTENE BRANE

Pokretanje videa...

ukrajina brana 02:32
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.06

IAEA: Bazen za hlađenje u nuklearki Zaporižja pun, ima zalihe za više mjeseci

Veliki bazen za hlađenje u nuklearnoj elektrani Zaporižja, koja se nalazi u blizini brane koja je eksplodirala u utorak, pun je i ima dovoljno vode za nekoliko mjeseci, objavila je UN-ova nadzorna agencija u utorak. 

Velika brana iz sovjetske ere u blizini nuklearne elektrane u južnoj Ukrajini probijena je u utorak, oslobađajući poplavne vode širom ratne zone, što su i Ukrajina i Rusija opisale kao namjerni napad druge strane.

Umjetno jezero iza brane osiguravalo je vodu koja se koristila za osnovno hlađenje šest reaktora u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani, kao i za istrošeno gorivo i dizel generatore za hitne slučajeve koji su se morali više puta koristiti kada je vanjsko napajanje nestalo.

"Postoje brojni alternativni izvori vode. Glavni veliki bazen za hlađenje nalazi se pokraj te lokacije iznad razine umjetnog jezera", rekao je u izjavi šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi nakon probijanja brane Kahovke.

22.34

UN: Pet država izabrano u Vijeće sigurnosti, Bjelorusiji uskraćeno mjesto

Opća skupština Ujedinjenih naroda izabrala je u utorak Alžir, Gvajanu, Sijeru Leone, Sloveniju i Južnu Koreju na dvogodišnji mandat u UN-ovom Vijeću sigurnosti, s početkom 1. siječnja 2024. godine, dok je Bjelorusiji, blisko povezanoj s Rusijom u vrijeme invazije na Ukrajinu, uskraćeno mjesto.

Alžir, Gvajana, Sijera Leone i Južna Koreja kandidirale su se bez suparnika na poziciju u tijelu koje broji 15 članica, a čija je zadaća održavati međunarodni mir i sigurnost. U jedinoj kompetitivnoj utrci, Slovenija je pobijedila Bjelorusiju. Pet izabranih nacija će zamijeniti Albaniju, Brazil, Gabon, Ganu i Ujedinjene Arapske Emirate.

22.00

Ruski proračunski deficit smanjio se na 42 milijarde dolara 

Rusija je u svibnju zabilježila blagi proračunski suficit, što joj je omogućilo smanjenje deficita u prvih pet mjeseci ove godine na 3,41 bilijun rubalja (41,9 milijardi dolara), dok je mjesečna potrošnja usporila, objavilo je u utorak rusko ministarstvo financija. 

U razdoblju od siječnja do svibnja 2022. godine, Rusija je zabilježila suficit od 1,59 bilijuna rubalja, ali potrošnja na njezinu vojnu kampanju u Ukrajini i zapadne sankcije na njezin izvoz nafte i plina otad su iscrpili državnu blagajnu. Ovogodišnji deficit već iznosi 117 posto godišnjeg plana.

Rastuća potrošnja za obranu održala je ruski industrijski sektor i potaknula prognoze gospodarskog rasta u ovoj godini, što omogućava Moskvi da nastavi s ratom u Ukrajini.

21.10

Istočno krilo NATO-a očekuje unaprjeđenje veza s Ukrajinom do samita u Vilniusu

Zemlje članice istočnog krila NATO-a očekuju da će samit saveza u Vilniusu u srpnju postaviti Ukrajinu na jasniji put prema članstvu, jednom kad rat s Rusijom završi, objavljeno je na samitu istočnih članica u Bratislavi u utorak.

NATO saveznici su se prepirali po pitanju brzine eventualnog pristupa Ukrajine NATO-u, a sam Kijev priznaje da do toga ne može doći dok rat s Rusijom ne završi.

Predsjednik Volodimir Zelenski sastao se s europskim čelnicima prošli tjedan u Moldaviji dok je pozivao NATO da obeća sigurnosne garancije ako članstvo još nije moguće.

Predsjednici istočnih zemalja NATO saveza, od kojih većina graniči s Ukrajinom ili Rusijom, sastali su se u utorak s glavnim tajnikom saveza Jensom Stoltenbergom, u znak daljnje podrške Ukrajini u približavanju NATO-u.

19.44

SAD je imao obavještajne podatke da Ukrajina planira raznijeti Sjeverni tok

SAD je imao obavještajne podatke o detaljinom ukrajinskom planu napada na plinovod Sjeverni tok tri mjeseca prije nego što je on uništen eksplozivom, izvještava Washington Post u utorak, pozivajući se na informacije koje su procurile online.

CIA je saznala prošlog lipnja preko Europske špijunske agencije da je tim od šest ukrajinskih specijalnih operativaca namjeravao raznijeti projekt prirodnog plina od Rusije do Njemačke, izvijestile su novine.

Izvješće europskih obavještajaca podijeljeno je na chat platformi Discord, navodno od strane pripadnika Zračne nacionalne garde Jacka Teixeire, koji je nedavno optužen zbog curenja osjetljivih američkih dokumenata. Washington Post tvrdi da je dobio primjerak od jednog od Teixeirinih online prijatelja. 

Obavještajno izvješće temelji se na informacijama pribavljenim od osobe iz Ukrajine, rekao je Washington Post, dodavši da je CIA podijelila izvješće s Njemačkom i drugim europskim zemljama prošlog lipnja.

Komentari 159