Obavijesti

News

Komentari 43

Rusija priznala da nije poslala WHO-u sve dokumente za odobrenje cjepiva Sputnjik V

Rusija priznala da nije poslala WHO-u sve dokumente za odobrenje cjepiva Sputnjik V

To priznanje je neobično jer je Rusija do sada tvrdila da Sputnjik V još nije odobren zbog političkih razloga

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.45

Rusija priznala da nije poslala WHO-u sve dokumente za odobrenje cjepiva

Svi podaci koje traži WHO za potvrdu Sputnjika V, glavnog ruskog cjepiva protiv koronavirusa, nisu do sada poslani u Ženevu zbog nesporazuma, rekao je u utorak glasnogovornik Kremlja.

"Doista postoje određene informacije koje tek trebaju biti predane za certificiranje", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov agenciji Interfax.

"To još nismo učinili jer smo drugačije shvatili koje su informacije u pitanju i kako ih predati".

To priznanje je neobično jer je Rusija do sada tvrdila da Sputnjik V još nije odobren zbog političkih razloga.

Europska agencija za lijekove (EMA) također još nije odobrila to cjepivo. 

Stručnjaci obiju agencija tvrdili su da cjepivo nije odobreno zbog nepotpune ruske dokumentacije.

Stručnjaci WHO-a trebali bi u siječnju posjetiti Rusiju i obići pogone za proizvodnju cjepiva.

21.52

Italija testira putnike iz EU-a, konzervativci protiv Johnsonovih strožih mjera

Italija je u utorak produljila izvanredno stanje zbog pandemije do 31. ožujka i odlučila da se svi posjetitelji iz EU-a moraju podvrgnuti testu na koronavirus prije odlaska, u svjetlu straha od širenja nove omikron varijante virusa.

Zbog brzog širenja omikrona strože mjere uveo je i britanski premijer Boris Johnson, no u parlamentu su prošle zahvaljujući oporbi, a ne njegovim konzervativcima od kojih su mnogi bili protiv restrikcija. 

Izvanredno stanje u Italiji, uvedeno u siječnju prošle godine, daje veće ovlasti središnjoj vladi i olakšava zaobilaženje birokracije koja koči proces donošenja odluka.

Izvanredno stanje trebale je isteći krajem godine.

Talijansko ministarstvo zdravlja odlučilo je uvesti obvezno testiranje posjetitelja iz EU-a od 16. prosinca do 31. siječnja prije nego napuste zemlju. Ta je odredba već na snazi za putnike iz mnogih neeuropskih zemalja. 

Oni koji nisu cijepljeni moraju u petodnevnu karantenu nakon dolaska u Italiju. 

Europska komisija to ne odobrava.

"Te pojedinačne odluke država članica naštetit će uvjerenju da u Europi vrijede jednaki uvjeti", kazala je potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova novinarima u Bruxellesu.

Razočarani su i talijanski turoperatori i od vlade traže primjerene naknade.

Britanski konzervativci protiv novih restrikcija

Gotovo stotinu britanskih konzervativnih zastupnika glasalo je u utorak protiv nekih novih restrikcija, nanijevši neugodan udarac premijeru Borisu Johnsonu koji smatra da su strože mjere potrebne kako bi se usporilo munjevito širenje omikron varijante virusa.

Nakon cjelodnevnog mahnitog ali neuspješnog lobiranja, Johnson je doživio najveću pobunu protiv svoje vlade do sada u vlastitoj stranci zbog nekih mjera uključujući obvezno nošenje maski na javnim mjestima i posjedovanje covid potvrda za neke lokacije.

Mjere su usvojene zahvaljujući pretežito glavnoj oporbenoj Laburističkoj stranci,

No pobuna je povećala pritisak na Johnsona koji je već u središtu skandala zbog zabava u svojem uredu prošle godine za vrijeme karantene te skupe adaptacije stana.

19.47

Nijemci koji su primili treću dozu oslobođeni testiranja

Nijemci koji prime treću dozu cjepiva protiv covida-19 neće se morati testirati, odlučili su u utorak savezni i pokrajinski ministri.

"Postigli smo dogovor oko toga da osobe koje su primile treće cjepivo budu oslobođene od testiranja tamo gdje se i od osoba koje su cijepljenje traži negativni test“, rekao je nakon sastanka ministar zdravstva Bavarske Klaus Holetschek.

Mjera bi trebala stupiti na snagu petnaest dana od primitka treće doze cjepiva.  

Holetschek je rekao da tzv. 2G+ pravilo, po kojem pristup određenim mjestima imaju samo cijepljeni ili preboljeli i to uz negativni test, i dalje vrijedi za one koji su primili prvu i drugu dozu cjepiva, odnosno i za one koji su primili booster za odlazak u medicinske ustanove i domove za starije. 

2g+ pravilo se zasad primjenjuje samo u nekim okruzima na istoku Njemačke i Bavarske s visokom stopom zaraze.

Novi savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) rekao je kako je Njemačkoj za booster kampanju potrebno mnogo više doza nego što Njemačkoj stoji na raspolaganju.

Ministri su se složili oko toga da treba nabaviti još cjepiva, pogotovo ako se u veljači uvede obvezno cijepljenje za sve građane.

"Opća obveza cijepljenja ima smisla samo ako imamo dovoljno cjepiva“, rekao je Holetscheck i dodao da Njemačka mora kupiti "svako cjepivo kojeg se može doći“.

17.18

Problemi u nabavi i covid pomaknuli oporavak njemačkog gospodarstva prema 2023.

Njemačko gospodarstvo oporavlja se od pandemijske krize sporije nego što se očekivalo, upozorio je u utorak ekonomski institut ifo, snizivši prognozu rasta aktivnosti u 2022. godini.

Njemački bruto domaći proizvod trebao bi tako po njihovim najnovijim procjenama porasti 3,7 posto u idućoj godini, za 1,4 postotna boda slabije no što su do sada očekivali.

Podigli su pak prognozu rasta u 2023. godini, s 1,5 na 2,9 posto.

"Uska grla u opskrbi i četvrti val koronavirusa primjetno koče njemačko gospodarstvo. Prvotno očekivani snažan oporavak u 2022. stići će nešto kasnije", rekao je voditelj ekonomskog istraživanja Ifa Timo Wollmershaeuser.

Koronavirus će po Wollmershaeuseru posebno snažno utjecati na gospodarstvo u zimskoj polovini godine. Optimističniji je u predviđanjima za proljeće, ali istodobno upozorava na jasne rizike, ovisno o razvoju epidemiološke situacije.

"Sve je moguće", naglasio je.

Predsjednik instituta Clemens Fuest naglasio je pak da će epidemiološke mjere zaštititi i gospodarstvo jer će skratiti pandemiju a stvoriti sigurniji okvir za potrošnju.

Ukidanje propisa pogoršalo bi stanje u gospodarstvu, poručio je Fuest.

Institut očekuje daljnji rast stope inflacije u sljedećoj godini, na 3,3 posto, s ovogodišnjih 3,1 posto. Rast cijena potiču veći troškovi povezani s uskim grlima u opskrbi i odgođena prilagodba višim cijenama energije i sirovina, tumače u institutu.

Tokom iduće godine inflacija bi po procjeni ifovog stručnjaka trebala popustiti, a u 2023. cijene bi trebale porasti za "relativno normalnih" 1,8 posto.

17.09

U Brodsko-posavskoj županiji 33 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrla jedna osoba

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u utorak je potvrdio 33 nova slučaja zaraze koronavirusom i jedan smrtni slučaj osobe pozitivne na koronavirus.

Na području te županije u bolnicama se liječi 76 osoba pozitivnih na koronavirus, od kojih 11 osoba pri liječenju treba potporu respiratora.

Mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji obuhvaćeno je 715 osoba.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u utorak je potvrdio 19 novih slučajeva  zaraze koronavirusom. U toj se županiji od zaraze koronavirusom trenutno liječe 263 osobe, od kojih je 29 osoba na bolničkom liječenju.

Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćeno je 156 osoba.

Komentari 43