Obavijesti

News

Komentari 3

Žrtva otmice Kampusch traži od Austrije isplatu milijun eura

Žrtva otmice Kampusch traži od Austrije isplatu milijun eura
1

Ukoliko državna Prokuratura ne riješi pozitivno Nataschin zahtjev, najpoznatija žrtva otmice spremna je Austriju tužiti sudu. Sav novac će pokloniti u dobrotvorne svrhe

VIDEO

Natascha Kampusch, 23-godišnja Austrijanka koja je osam godina provela u zatočeništvu svog otmičara Wolfganga Priklopila (44), očekuje da će 3. svibnja ove godine nadležna financijska prokuratura Republike Austrije pozitivno riješiti njen zahtjev za obeštećenjem i isplatiti joj milijun eura odštete, piše austrijski dnevni list Österreich.

Zahtjev je Nataschin odvjetnik Gerald Ganzger podnio krajem veljače ove godine na osnovu izjave bivšeg čelnika austrijskog Saveznog kriminalističkog ureda u Beču Herrwiga Haidingera, koji je 2008. godine optužio vlasti da su ignorirale izjavu lokalnog policajca o otmičaru Priklopilu i njegovom bijelom kombiju kojim je, kako se je kasnije ispostavilo, oteo Nataschu. Trag tog policajca organima vlasti upućen je samo 35 dana nakon otmice, te Kampusch tvrdi da je zbog propusta organa vlasti koji su se oglušili na dobivenu informaciju u zatočeništvu ostala čak 3061 dan dulje od ukupno 3096 dana.

Za svaki nepotrebno provedeni dan u zatočeništvu traži 323 eura. Početkom svibnja očekuje se da će Austrijska financijska prokuratura obznaniti, na temelju policijskog izvješća, da li je postupanje organa vlasti u "slučaju Kampusch“ u ukupnom kontekstu bilo (ne)ispravno.

- Radi se o pravu, a ne o tome da se netko obogati. Natascha će cjelokupni iznos odštete i tako pokloniti za humanitarne projekte - istaknuo je Nataschin odvjetnik Ganzger, dodavši kako će od svega profitirati djeca u nevolji i žrtve nasilja, a ne njegova klijentica. Ukoliko državna Prokuratura ne riješi pozitivno Nataschin zahtjev, najpoznatija žrtva otmice spremna je Austriju tužiti sudu, piše Österreich.

Podsjetimo, Natascha Kampusch oteta je na putu do škole u Beču kao 10-godišnja djevojčica. Priklopil ju je više od osam godina držao zatočenu u podrumskoj tamnici njegove kuće u Strasshofu kraj Beča. Nakon što mu je uspjela pobjeći u kolovozu 2006. godine, Priklopil se ubio, bacivši se pod vlak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa