Obavijesti

News

Komentari 16

Zub mamuta za nekoliko tisuća kuna možete kupiti na Njuškalu

Zub mamuta za nekoliko tisuća kuna možete kupiti na Njuškalu
9

Zamislite da pronađete mamutov zub? Ili zub velike bijele psine star milijune godina? Zvuči nezamislivo. Ali nije, jer Hrvatska je puna ostataka prapovijesnih životinja...

VIDEO

Zamislite da pronađete mamutov zub? Ili zub velike bijele psine star milijune godina? Zvuči nezamislivo. Ali nije, jer Hrvatska je puna ostataka prapovijesnih životinja...

Javnosti je već odavno poznat Brijunski kredni park gdje je na četiri lokaliteta Velog Brijuna pronađeno više od 200 otisaka stopala dinosaura iz razdoblja mezozoika. I premda su prvi dinosauri na Brijunima otkriveni već 1925., pomnije su istraženi tek devedesetih godina, kad su provedena paleoihnološka istraživanja kojima je proučen način kretanja fosilnih životinja. Tako je iz otiska stopala iščitan podaci poput: veličina životinja, jesu li bile dvonožne ili četveronožne, jesu li trčale ili se polagano šetale, same ili u krdu...

U Podsusedu kraj Zagreba u drugoj polovici 19. stoljeća pronađeni su ostaci mladunca kita. Kako se radilo o potpuno novoj i nepoznatoj vrsti u stručnoj literaturi prozvan je Mosocetus agrami ili Zagrebački kit. Dugačak čak 6 metara a plivao je prije 12 milijuna godina Panonskim morem.

U Hrvatskoj je pronađan i predak velike bijele psine. Odnosno njegov zub koji kod sebe, kao i brojne druge ostatke velikih morskih pasa iz doba miocena, čuva Ivica Samardžić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije. Riječ je o najvećem morskom psu iz Panonskog mora - Charcharodonu megalodonu, koji je u Slavoniji živio prije 17 milijuna godina u razdoblju miocena.

NK Osijek - NK Inter Zapresic

Megalodon je, otkrio nam je svojedobno, u raljama imao nekoliko tisuća zubi poredanih u tri reda. Bila je to tada najveća živuća morska neman. Njegova težina mogla je dosegnuti i do 103 tone. Osim fosila zuba na obroncima Papuka, paleontolozi su otkrili fosile kralježaka, fragmente rebara, ušne kosti te dio skeleta peraja dupina, kitova, morskih mačaka, morskih krava i nosoroga koji su živjeli u Panonskome moru i na kopnu.

- Najveće morske nemani nisu vezane uz Jadran nego Slavoniju. Nosorog čije smo ostatke otkrili na Papuku predak je današnjeg afričkog nosoroga, a morske mačke bile su velike i do dva i pol metra - ispričao nam je Samardžić te dodao kako su najvrednije primjerke životinja i biljaka našli na rubnim dijelovima Papuka i Psunja koje je nekad obuhvaćalo veliko Panonsko more. Na nalazištu podno Papuka paleontolozi su iskopali rebra i ključne kosti prethistorijskih životinja, kao i čeljust nosoroga, jedne od četiri izumrle vrste koja je živjela oko Panonskog mora.

NK Osijek - NK Inter Zapresic

- Zanimljivi su ostaci školjaka, ostriga i pektena čije su dimenzije bile oko 30 cm. Unatoč starosti, u potpunosti su očuvane jer su bile prekrivene muljem koji je spriječio kontakt vode i ugljičnog dioksida - objasnio je Samardžić.

Zub iste izumrle nemani kakvu ima Samardžić pronašao je i Stjepan Sučec iz Pokupskog i to sasvim slučajno. U Kupi je za suprugu skupljao školjke te naletio na veliki crni zub. Fotografiju zuba poslao je američkom stručnjaku koji je potvrdio da je pripadao najvećoj izumrloj psini. Posljednji primjerak izumro je prije dva milijuna godina.

Goran Popović prije nekoliko dana u okolici bivšeg ribnjaka u Mohovu kraj Iloka pronašao je mamutov zub težak tri kilograma. Na zub mamuta “naletio” je i 2012. godine, a često pronađe i sitne kosti izumrlih životinja.     

NK Osijek - NK Inter Zapresic

Zub vunastog mamuta težak je oko 3 kg

Zub je u okolici bivšeg ribnjaka u Mohovu bio zakopan više od 20 tisuća godina. Dobro je očuvan i u jednom komadu. Inače, nalazi fosilnih ostataka mamuta u Hrvatskoj najčešći su na području istočne Slavonije

Dolina mamuta

Istočna Slavonija obiluje nalazištima fosilnih ostataka mamuta, a riječ je o onima na području Iloka, Vukovara, Mohova i Šarengrada te su svi nalazi stari od 20 do 30 tisuća godina. Kad se šetate tim krajem, vrlo vjerojatno ćete naići na neki ostatak mamuta.

Rijeka Kupa

Tražeći školjke za svoju suprugu u ljeto 2015. godine, Stjepan Sučec (47) iz Pokupskog pronašao je veliki crni zub koji je nekad pripadao velikoj bijeloj psini koja je živjela prije 25 milijuna godina i bila teška čak 50 tona.

Brijunski kredni park 

Na Brijunima se nalazi pravo ‘šetalište dinosaura’. Pronađeno je više od 200 otisaka. To su otisci od teropoda, alosaurida, sauropoda i iguanodontida. Kredni park se nalazi na četiri lokaliteta Velog Brijuna i oduševljava mnoge posjetitelje.

Papuk i Psunj 

To je područja zaista prebogato ostacima prapovijesnih životinja. Tu su pronađeni ostaci nosoroga, morskih mačaka, velikih bijelih psina... Naime, Papuk, Psunj i Krndija bili su nekad otoci slavonskog arhipelaga na 350 metara nadmorske visine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca