Obavijesti

News

Župnik pipkao curicu? Ne smije joj prilaziti ni napustiti zemlju

Župnik pipkao curicu? Ne smije joj prilaziti ni napustiti zemlju
1

Većina župljana s kojima smo u petak razgovarali bila su šokirana optužbama protiv svećenika, kojega cijene i poznaju dugi niz godina. Kažu kako ne vjeruju u tu priču

VIDEO

Crkvu u Hrvatskoj potresa novi skandal. Župnik jedne župe u Slavoniji optužen je za spolno zlostavljanje djevojčice (14).

Iz policije su izvijestili da su dovršili kriminalističko istraživanje nad župnikom kojega su 4. rujna ove godine predali pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu. Sumnjiče ga da je počinio kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina.

- Temeljem rješenja nadležnog državnog odvjetništva policijska uprava u cilju zaštite žrtve provodi mjere opreza izrečene osumnjičeniku - priopćili su.

Ističu da zbog zakonskih odredbi o tajnosti postupka, zaštite privatnosti djece žrtava kaznenih djela, osobito žrtava kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja, a u cilju sprečavanja daljnje viktimizacije žrtve, ne mogu iznositi druge pojedinosti slučaja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o svećeniku, višegodišnjem župniku jedne župe u Slavoniji.

Spolno zlostavljao curicu (14)? Priveli su svećenika u Slavoniji
Spolno zlostavljao curicu (14)? Priveli su svećenika u Slavoniji

Dežurni istražni sudac nadležnog županijskog suda je 5. rujna, nakon ispitivanja osumnjičenika, odbio prijedlog odvjetništva da mu se odredi istražni zatvor. Umjesto istražnog zatvora, kako bi otklonio opasnost od utjecaja na svjedoke i bijega, odredio mu je mjere opreza zabrane približavanja i kontakta s žrtvom te oduzimanja putne isprave kako ne bi mogao napustiti zemlju prije kraja istražnog postupka.

S ministrantima bio na izletu

Svećenik navodno odbacuje krivnju i smatra da su optužbe protiv njega iskonstruirali oni koji mu nisu naklonjeni.

Općinsko državno odvjetništvo na naš je upit potvrdilo da su donijeli rješenje o provođenju istrage te da je kazneno djelo za koje ga terete počinjeno u kolovozu. Kako doznajemo od župljana, tijekom kolovoza svećenik je s ministrantima bio na izletu. Tad se navodno sve dogodilo. Osumnjičen je za kazneno djelo bludnih radnji, odnosno neprimjereno dodirivanje po intimnim dijelovima tijela počinjeno uz primjenu sile ili prijetnje, obmane, prijevare ili zlouporabom ovlasti nad djetetom. Ako mu se dokaže krivnja prijeti mu kazna zatvora od jedne do deset godina.

Nadbiskupija, pod čijom je ingerencijom navedena župa, župnika je navodno odmah udaljila iz službe. Za tu informaciju još nismo uspjeli dobiti potvrdu.

Župnik: Jako mi je teško, optužbe nisu istinite

Prozvani župnik progovorio je za lokalni portal gdje je odbacio optužbe koje mu se stavljaju na teret;

- Istina je da sam pozvan u policiju i da su me upoznali s optužbama. Neki ljudi, njihove namjere ne razumijem, molim se za njih, molim se da im Bog prosvijetli pamet, i da shvate da samo želim služiti crkvi onako kako najbolje znam. Nikad nisam želio crkvene stvari dijeliti na način kako bi neki htjeli. Možda ih je to zasmetalo? Ne znam! Ali jako mi je teško zbog toga što mi rade pogotovo što me prijavljuju za nešto što nije istina, ja znam da nije istina, moji župljani znaju da nije istina, Bog zna da to nije istina, kaže svećenik i dodaje:

- Ne znam kako ću ovo preživjeti jako mi je teško, mislim da ću umrijeti od muke. Nikad u životu nikome ništa nažao nisam učinio, sve učim da vjeruju u Boga, da se drže božjih zakona...

'To je pljuvanje po čovjeku'

Većina župljana s kojima smo u petak razgovarali bila su šokirana optužbama protiv svećenika, kojega cijene i poznaju dugi niz godina

- Osobno ne vjerujem u tu priču. Znam ga otkad sam išla u osnovnu školu, predavao mi je vjeronauk u župi. Nikad nisam primijetila da bi se neprimjereno ponašao prema nekome od djece - kazala nam je župljanka (21).

Vrlo burno reagirala je i jedna od stalnih suradnica redakcije župne novinarske grupe.

- Naravno da sam čula za optužbe. Nema govora o tome. To je pljuvanje po čovjeku o kojemu ne znate ništa - uzrujano je odbrusila.

Nije ovo prvi slučaj da se svećenici u Hrvatskoj suočavaju s optužbama za pedofiliju.

U svibnju prošle godine Splitsko-makarska nadbiskupija potvrdila je da je završila svoju istragu protiv fratra kojega se sumnjiči za pedofilsko ponašanje u Splitu. Smatraju ga krivim za pet slučajeva, a dokumentaciji su proslijedili Vatikanu, koji treba odlučiti o kazni. Prvi hrvatski svećenik, koji je u crkvenom procesu osuđen za pedofiliju, bio je don Nedjeljko Ivanov. Preminuo je u ožujku ove godine. Bivšeg župnika iz Bibinja sumnjičili su za seksualno zlostavljanje više djece. Kazneno nije odgovarao jer je nastupila zastara.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!