Obavijesti

News

Komentari 20

Zvali su ga 'mesar': Mučio je, silovao i raskomadao šestoricu

Zvali su ga 'mesar': Mučio je, silovao i raskomadao šestoricu
1

Berdellu su vršnjaci dok je bio dijete često maltretirali i izrugivali mu se zbog lošeg vida i debelih naočala koje je morao nositi. Zbog toga se sve više povlačio u sebe

VIDEO

Robert Berdella zatočio je, mučio, silovao, a zatim ubio najmanje šestoricu muškaraca u periodu između 1984. i 1987. u Kansas Cityju, u američkoj saveznoj državi Missouri.

Berdella je osuđen na doživotni zatvor nakon što je priznao krivnju za dva ubojstva prvog stupnja, te još četiri ubojstva drugog stupnja. Umro je 1992. u zatvoru od srčanog udara.

Berdella, poznat pod imenima "mesar iz Kansas Cityja" i "kolekcionar", rođen je 31. siječnja 1949. Otac Robert i majka Alice odgajali su sina u katoličkom duhu.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Berdellu su vršnjaci dok je bio dijete često maltretirali i izrugivali mu se zbog lošeg vida i debelih naočala koje je morao nositi. Zbog toga se sve više povlačio u sebe i odbijao sudjelovati u bilo kakvim grupnim aktivnostima. Bio je uzoran učenik s pristojnim ocjenama, ali učestalo maltretiranje ostavilo je ožiljke na mladom Berdelli.

Kao tinejdžer sve se više udaljava od katoličkog nauka te dolazi do velike spoznaje - shvaća da je homoseksualac.

Njegov otac umro je od srčanog udara kad je imao samo 39 godina. Tinejdžer Berdella pao je u duboku depresiju, a još više ga je pogodila majčina odluka da se preuda, dok je on još žalovao za ocem.

Pokušao je potražiti utjehu u vjeri, no nije uspio. Nakon što ga je jedan kolega na poslu seksualno iskoristio, mladi Berdella odlučio se potpuno udaljiti od crkve.

Otprilike u vrijeme očeve smrti, Berdella je gledao filmsku adaptaciju knjige "Kolekcionar" u kojem glavni protagonist zatoči prekrasnu ženu i drži je u podrumu bez prozora kao neku vrstu pokusnog kunića kojeg proučava. Nakon nekoliko tjedana žena umire, unatoč njegovim naporima da je održi na životu. Berdella je kasnije priznao da je film ostavio snažan utisak na njega.

Kao student preselio se u Kansas City gdje je studirao umjetnost. Iako su ga mnogi smatrali talentiranim, Berdella se istovremeno borio s ovisnošću o alkoholu i preprodajom lakih droga. S fakulteta je izbačen nakon što je pod izgovorom umjetničkog performansa pred gomilom ljudi ubio psa.

Nakon kratke veze s veteranom u Vijetnamskom ratu, Berdella je počeo sve više vremena provoditi s mladićima koji su se bavili prostitucijom, dilanjem ili su pobjegli od kuće. Pokušao ih je vratiti na pravi put. Okolina, nesvjesna njegove homoseksualne  orijentacije, vidjela je u njemu neku vrstu zamjenskog oca tim mladićima.

S vremenom je postao uspješan kuhar, a novac koji je zaradio uložio je u svoju najveću strast - ljubav prema antikvitetima. Sprijateljio se s Paulom Howellom i njegovim sinom Jerryjem. Svima se činilo kako Berdella napokon ima s kim provoditi vrijeme i družiti se, što kao dijete nikad nije imao, no istina je bila potpuno drugačija.

Bio je to trenutak kad je Berdella počeo vrebati svoju prvu žrtvu. Jerry Howell imao je samo 19 godina. Mladić mu je dugovao određenu svotu novca i sve je bilo jasnije da mu dug neće nikad vratiti. Berdella je gubio strpljenje i bijes koji se u njemu stvarao godinama bivao je sve veći. Nije trebalo dugo da eksplodira.

U srpnju 1984. Berdella je zaključio da je dovoljno dugo čekao. Nije bio toliko vođen instinktom za ubijanje, koliko porivom da prouzroči bol i tjera ljudsko tijelo do ekstrema. Berdella je došao u Jerryjev dom pod izgovorom da ga vodi na natjecanje u plesu, a naivni mladić ne sluteći što ga čeka, sjeo je s njim u auto. Tijekom vožnje ponudio mu je nekoliko pića, no mladić nije znao da je Berdella u njih ubacio sedative. Doveo ga je svojoj kući, dao mu još sedativa, zatim ga zavezao za krevet i skinuo odjeću s njega. Više od 24 sata se iživljavao na mladiću.

Kad god bi mladić došao svijesti i molio za milost, Berdella bi ga nakljukao s još sedativa. Trenutke iživljavanja dokumentirao je Polaroidom, ali i zapisujući najdojmljivije trenutke u dnevnik. Na njegovu žalost, mladić je brzo umro. Berdella je kasnije priznao kako nije bio siguran je li se mladić ugušio u svojoj bljuvotini ili je umro zbog prevelike količine lijekova koje mu je dao.

Nakon kratkog i neuspješnog pokušaja oživljavanja, mrtvo tijelo mladića odnio je u podrum. Tijelo je objesio za strop, a ispod njega stavio lavor. Potom ga je izrezao, kao mesar, i pustio da iscuri krv. Ostavio je tijelo da visi preko noći, te sljedećeg jutra dovršio s komadanjem. Potom je sve zapakirao u vrećice i stavio pored kante za smeće. Bio je spreman za novu žrtvu.

U travnju 1985. na vrata mu je pokucao bivši podstanar Robert Sheldon (23) moleći ga da mu pruži utočište. Iako je uredno plaćao stanarinu, a nije ga ni fizički privlačio, Berdella ga je odlučio drogirati i zatočiti. Makar nije imao želju da mu nanese zlo, bila je to prilika da "izrazi svoj bijes i frustracije koje osjeća prema ljudima". Iživljavao se na njemu na najgore moguće načine - u oči mu je ulijevao tekućinu za čišćenje odvoda, zabijao igle pod nokte, vezivao zglobove žicom. Nakon tri dana torture, u Berdellin stan je došao radnik kako bi popravio krov. Nije mu preostalo drugo nego riješiti se mladića - stavio mu je na glavu vrećicu i stegnuo je užetom. Potom je Sheldonovo tijelo raskomadao u kupaonici.

U lipnju je Berdella pronašao Marka Wallacea dok se od oluje skrivao u njegovoj ostavi za alat. Kao i u prethodnom slučaju, pozvao ga je u svoju kuću. Marku, koji je patio od depresije, ubrizgao je klorpromazin tvrdeći da će ga to opustiti. Nakon pola sata mladića je odnio u spavaću sobi i mučio ga  skoro 24 sata. Wallace je umro uslijed kombinacije droga, gušenja i nedostatka kisika.

U rujnu je Berdella dobio novog podstanara, Waltera Jamesa Ferrisa, kojeg je upoznao večer prije u jednom kafiću. Drogirao ga je sredstvima za smirivanje i vezao za krevet, a potom 27 sati mučio elektrošokovima te bodući mu injekcije u vrat i genitalije. Njegova stanja zapisivao je u dnevnik.

"Ne može sjediti dulje od 10-15 sekundi".

"Usporeno diše", a potom je ubrzo napisao da je muškarac umro: "Zaustavi projekt".

U lipnju 1986. u knjižnici je sreo bivšu mušku prostitutku, Todda Stoopsa (21), koji je jedno vrijeme  živio s Berdellom. Prihvatio je njegov poziv na ručak. Berdella je kasnije priznao policiji da ga je mladić jako fizički privlačio. Držao ga je u kući dva tjedna prije nego je Stoops umro. Elektrošokovima ga je htio oslijepiti,  tekućinu za čišćenje odvoda mu je ulijevao u usta kako mladić ne bi mogao pričati, te mu gurao šaku u anus. Pretpostavljao je da je žrtva umrla uslijed vrućice i iskrvarenja do kojeg je došlo nakon što se na njemu brutalno seksualno iživljavao.

Na proljeće 1987. sprijateljio se s Larryjem Wayneom Pearsonom (20). Nedugo zatim, mladić se uselio u Berdellin stan te je umjesto plaćanja stanarine obavljao kućanske poslove. Iako provotno nije planirao zatočiti mladića, to se u međuvremeno promijenilo. Dana 23. lipnja, nakon što se uvjerio da je mladić pijan, ubrizgao mu je klorpromazin i odnio njegovo beživotno tijelo u podrum. U grkljan mu je, po već uhodanom scenariju, ulio tekućinu za odčepljivanje odvoda i krenuo ga mučiti elektrošokovima. Prema njegovim zapisima, Pearson je od svih zatočenika bio najspremniji na suradnju. Kao nagradu, prenio ga je u spavaću sobi i obećao mu da će smanjiti nasilje ako ostane tako poslušan. Nakon šest tjedana zatočeništva, Pearson je jedne noći ugrizao Berdellu za penis vrišteći kako više ne može tolerirati mučenje. Berdella ga je onesvijestio komadom drveta, a potom ugušio. Pearsonovo raskomadano tijelo kasnije je nađeno u podrumu. Berdella je mladićevu glavu neko vrijeme držao u zamrzivaču, a potom zakopao u dvorištu.

Krajem ožujka 1998. oteo je zadnju žrtvu, 22-godišnju mušku prostitutku Christophera Brysona. Namamio ga je u svoju kuću obećavaši da će mu platiti za seks. Udario ga je metalnom šipkom i mladić je pao u nesvijest. Odvukao ga je u krevet i mučio već uhodanim metodama. Nakon nekoliko dana, zapisao je u dnevnik da je stekao povjerenje svoje žrtve. Bio je spreman s njim pregovarati o metodama mučenja, ali nije bio spreman na ustupke kad se radilo o seksualnom iživljavanju. Jednog dana, zatočenik je uspio šibicama koje je Berdella zaboravio u sobi spaliti užad na rukama i osloboditi se. Skočio je kroz prozor s drugog kata kuće. Bio je potpuno gol, a na vratu je imao samo pseću ogrlicu. Trčeći ulicom vikao je prolaznicima da pozovu policiju. Mladić je policiji rekao da ga je Berdella oteo dok su bili na planinarenju te ga četiri dana protiv njegove volje sodomizirao, drogirao i mučio. Na ispitivanju u policijskoj postaji rekao je da mu je Berdella pokazao snimke ostalih žrtava koje je držao kao roblje za seks.

Iste večeri kad je Bryson pobjegao, Berdella je uhićen. Policija je pretresajući njegovu kuću našla sprave za mučenje, ljudske kosti i zube, fotografije zatočenika dok ih je Berdella mučio i mnoge ostale dokaze....

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora