Obavijesti

News

Komentari 4

Zvijezda TV kuhanja učila ih je praviti carpaccio od škampa

Zvijezda TV kuhanja učila ih je praviti carpaccio od škampa
3

Djeco, posvetite se struci, kuhajte i uživajte, rekao je član žirija kulinarske emisije ‘Tri, dva, jedan - kuhaj’ učenicima splitske privatne škole

Dio svojeg bogatog kulinarskog znanja i iskustva su s učenicima splitske privatne srednje škole Wallner podijelili splitski chef Braco Sanjin i član žirija emisije “Tri, dva, jedan - kuhaj!” Ivan Pažanin.

Ova škola u svojem programu obrazuje buduće turističke djelatnike, kuhare, slastičare i konobare. Pažanin i Sanjin oduševili su prvenstveno kuhare. Obojica su se odlično snašla među srednjoškolcima, s kojima ih je upoznao nastavnik kuharstva Goran Batarelo.

Svi zajedno pripremali su carpaccio od trlje i škampa, krem juhu od šparoga, tortice od liganja s kremom od ljubičastog kupusa, salatu od šparoga s poširanim jajem... Budući kuhari oduševili su iskusne majstore kuhinje. Chefovi su kod učenika primijetili veliko zanimanje za struku te im udijelili niz dobronamjernih savjeta.

- Ma djeca su bila sjajna, radili su s velikim entuzijazmom i uživali su u kuhanju, a to je zapravo i najvažnije. Ne treba ni spominjati da je sve što smo spremili u trenu nestalo s tanjura - složili su se chefovi. Pažanin, koji tjednima oduševljava gledatelje kulinarske TV emisije “Tri, dva, jedan - kuhaj”, svidio se i učenicima. Djeci je poručio da se maksimalno posvete kuharskoj profesiji.

- Pustite TV show, posvetite se struci, odnosno kuhanju, i uživajte u tome. To je pravi put - poručio im je Pažanin, koji se usavršavao kao šef kuhinja najboljih hotela i restorana diljem Hrvatske, ali i na putničkim brodovima u plovidbi Mediteranom. Specijalizirao se za mediteransku, francusku i talijansku kuhinju, a kuhao je i za bogate Ruse te poznate glumce i sportaše, poput Johna Malkovicha i Novaka Đokovića, kao i za tim Formule 1. Tri je mjeseca boravio i na Antarktici.

Radio je na ledolomcu “Andrea” preuređenom u luksuzni hotel koji je u ljetnoj sezoni krstario toplim, egzotičnim destinacijama.

Škola Wallner u sklopu Mediteranskog centra gastronomskih umjetnosti “Oliva Allegra”, što u prijevodu znači vesela maslina, jedinstvena je u Hrvatskoj po mnogočemu, ponajprije fantastičnim uvjetima za učenike koji je pohađaju.

Ana Bulovan, zamjenica ravnateljice, pojasnila nam je koncept rada škole.

- U odnosu na državne škole, naše su prednosti vrhunski uvjeti rada i individualan pristup svakom učeniku. Imamo kuhinju od 300 metara četvornih u kojoj svaki učenik ima svoju radnu jedinicu.

U razredima je od deset do petnaest učenika pa se profesori mogu s punom pažnjom posvetiti djeci i individualnom radu sa svakim od njih. Djeca su u centru zbivanja i ponosna sam što u našoj školi uopće nema markiranja. Djeca su jednostavno sretna i s užitkom dolaze na nastavu - rekla je ravnateljica Bulovan.

Osim učenja i prakse u školi, djeca svakoga tjedna idu na praksu u najbolje splitske restorane i hotele te putem programa Erasmus+ u vrhunske europske hotele obilježene Michelinovim zvjezdicama. Zbog svega toga ne čudi da čim završe školovanje s lakoćom pronalaze posao.

- S ponosom mogu reći da su naši učenici vrlo traženi te odmah nakon školovanja nalaze posao u restoranima i hotelima u Dalmaciji - rekla nam je Ana Bulovan.

Osim teorije i prakse kuhanja, kao i učenja klasičnih predmeta, srednjoškolci uče i o zdravom načinu života te prehrane.     

Uče kako se zdravo hraniti i živjeti

Ravnateljica privatne srednje škole Wallner ispričala nam je kako budući kuhari svakog mjeseca imaju prilike saslušati gosta predavača koji ih uči različitim segmentima kulinarstva.

- Prošlog ih je mjeseca posjetila nutricionistica koja im je govorila o nutritivnoj vrijednosti namirnica. Makrobiotičarka će im prenijeti znanja o zdravom načinu života i veganskoj prehrani - kaže ravnateljica.     






   

    

Prijavite se na naš newsletter!


* obavezno polje


    
    


    
    


    
    


    Spol  *

   





    Ja sam:
   








    

        
        
    
   
   

   

   




Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
Bitka majke iz Pule. Mileva nije bolje ni nakon transplantacije: 'Samo želim u šetnju sa sinom'
NAJTEŽA BORBA

Bitka majke iz Pule. Mileva nije bolje ni nakon transplantacije: 'Samo želim u šetnju sa sinom'

Mileva (27) zbog rijetke bolesti ne može micati nogama, a sin (2) je stalno zove i treba. Već godinu i pol dane provodi na dijalizi, ali čini se kao da nema pomaka. Najveća božićna želja joj je zdravlje zbog sinčića i muža
Jelavić o susretu s Kekinom: 'Neka kažu istinu'; Kekin  otkrila da je zbog svega bila na policiji
U STATUSU ODBRUSILA PLENKOVIĆU

Jelavić o susretu s Kekinom: 'Neka kažu istinu'; Kekin otkrila da je zbog svega bila na policiji

Poštovani premijeru, govorite da se trebam baviti Nikicom Jelavićem. Bavila sam se sinoć, kada sam skupa sa suprugom otišla na policiju informirati ih o tom neželjenom susretu