News

Komentari 0

Zvona katedrale Sv. Jurja zvonit će u čast Desmonda Tutua

Zvona katedrale Sv. Jurja zvonit će u čast Desmonda Tutua

Zvona katedrale Svetog Jurja u Cape Townu do petka će svaki dan u podne zvoniti 10 minuta u čast južnoafričkog heroja u borbi protiv apartheida, nadbiskupa Desmonda Tutua

On je preminuo u nedjelju u 90. godini života.

Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir, upravo je sa stepenica katedrale u Cape Townu predvodio brojne kampanje i marševe i držao govore protiv tiranije bjelačke manjine, zbog čega su ga i crnci i bijelci štovali kao nacionalnu moralnu savjest.

Brojni ožalošćeni ostavljaju cvijeće ispred "narodne katedrale" i simbola demokracije. Na ogradi je postavljena crno-bijela fotografija nadbiskupa Tutua.

"Nadbiskup Cape Towna, Thabo Makgoba, moli sve da kad čuju zvona katedrale da zastanu na trenutak i tako odaju počast preminulom nadbiskupu", priopćila je Zaklada za ostavštinu Desmonda i Leah Tutu.

"Borba za slobodu iz rovova Južnoafričke Republike zahtijevala je neopisivu hrabrost", rekla je Graca Machel, udovica Nelsona Mandele.

"Svakim danom, iz minute u minutu, svaki korak koji je poduzeo je oblikovao tijek povijesti. Svaka rečenica koju je izgovorio utjecala je na živote milijuna ljudi te ih ujedinila i osnažila u plemenitoj borbi protiv apartheida", dodala je Machel.

Predsjednik JAR-a Cyril Ramaphosa naredio je da se zastave spuste na pola koplja u zemlji i diplomatskim predstavništvima u inozemstvu sve do noći prije pogreba.

"U narednim danima oplakivat ćemo svjetsku ikonu mira i slobode", priopćio je predsjednik.

U nedjelju će u ljubičasto biti obasjano gradsko poglavarstvo Cape Towna, spomenik njemu u čast Arch for Arch te poznata planina Table Mountain.

Desmond Mpilo Tutu rođen je 7. listopada 1931. godine u Klerksdorpu, a za anglikanskog je svećenika zaređen 1961. godine. Nakon školovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu kao svećenik i biskup službovao je u JAR-u i Lesotu da bi krajem 70-ih godina prošlog stoljeća postao glavni tajnik Južnoafričkoga vijeća crkava.

Nobelova nagrada mu je zbog suprotstavljanja apartheidu dodijeljena 1984. godine, a godinu dana poslije toga imenovan je za biskupa Johannesburga. Na tom je mjestu proveo oko godinu dana, nakon čega je prešao za nadbiskupa Cape Towna. Tu je dužnost kao prvi crnac obavljao sve do 1996. godine.

Nakon sloma apartheida vodio je Povjerenstvo za istinu i pomirenje koje je osnovano 1995. s ciljem ispitivanja kršenja ljudskih prava u razdoblju bjelačke institucionalne dominacije u Južnoj Africi.

Maleni, visok svega 1,68 m i sa zaraznim smijehom, nakon ukidanja apartheida je jednakim žarom prozivao crnačku političku elitu kao Afrikanere prije toga, no njegov duh pomirbe je uvijek zračio i nikada se nije prestao boriti za "naciju duginih boja".

Najčitaniji članci