Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Završio je "Nikola Tesla EV Cup Zagreb 2014”

U električnim vozilima provozali su se brojni građani, turisti te javne ličnosti poput Bojane Gregurić Vejzović, Amara Bukvića, Barbare Nole te vaterpolista Marka Pavičića.

Nikola Tesla EV Cup
Foto: Nikola Tesla EV Cup

Pokrovitelj utrke "Nikola Tesla EV Cup Zagreb 2014" je gradonačelnik g. Milan Bandić, a program je vodio Zlatan Zuhrić Zuhra, a sama utrka počela je točno u podne.

Nakon 40 kilometara gradske vožnje i dva ispita spretnosti oko Hrvatskog narodnog kazališta, pobjednici su imali zadatak potrošiti što manje energije. Prvo mjesto osvojio je Željko Hitrec u Mitsubishi i-miev-u, drugo mjesto osvojio je Tomislav Iviček u vozilu Aixam, a treće je pripalo Domagoju Kodžiću u Mitsubishi i-miev-u. Osim pokala, osvojili su i vrijedne novčane nagrade.

U reliju su sudjelovala i vozila Dok-inga ; xd,loox i njihovo novo vozilo koje se radi u suradnji s kineskim partnerima, zatim nekoliko Nisan Leaf vozila, e-smart,Peugeot Eon, Citroen c-zero, te brojna konvertirana vozila i nekoliko električnih bicikala , a među njima i Rimac Greyp bicikl.

Organizatori događanja, Tina i Igor Kolovrat, najavljuju nove gradske utrke električnih vozila i to u Koprivnici, na Bledu, u Ljubljani i Budimpešti.

Osim promocije e-mobilnosti, povezujemo i razne subjekte kako bi se na što bolji način iskoristili hrvatski potencijali po pitanju e-mobilnosti I turizma. Za to sve nam je nužna infrastruktura, te smo do sada postavili ili inicirali postavljanje 16 punionica električnih vozila. Da bi cijela priča doprijela do što šireg kruga ljudi, potrebna nam je podrška I javnih ličnosti poput ovih divnih ljudi koji su došli danas “, istaknuli su organizatori.

"Ovim projektom integrirali smo i nekoliko različitih subjekata poput Ministarstva za zaštitu okoliša i Fonda ,gradove Zagreb i Koprivnicu, te HEP, HAK i proizvođače e-vozila te entuzijaste. Svi oni na svoj način doprinose kako bismo se kao zajednica što prije priključili u  europsku e-mobility zajednicu. Naše prednosti su ogromne kada govorimo o Hrvatskoj kao destinaciji za e-mobiliste. Nigdje na tako malom prostoru nema toliko zanimljivosti, prirodnih i kulturnih ljepota, ali bez infrastrukture, tj. punionica, ne možemo ništa. Zato smo danas ovdje i prezentirali jednu malu mobilnu punionicu marke “Etrel” čija je cijena oko 3.000 eura, a spada u kategoriju tzv. “pametnih”  punionica.Ovo je samo prva u nizu utrka kroz gradove, vjerujemo da će na sljedećima biti još više sudionika", poručuju organizatori.

Tvrtka E.V.A Blue, organizator događanja , postavila je do sada i 15 punionica za električna vozila , organizirala je i obaranje svjetskog rekorda u vožnji električnog vozila u duljini od 736 km na relaciji Bled-Dubrovnik, te postavljanje Tesla Super Chargera u Hrvatskoj sljedeće godine, a ovaj event je ujedno i najava otvaranja Centra za e-mobilnost .

Message