Obavijesti

Okusite slatku jesen u slastičarnici Mak na konac

Okusite slatku jesen u slastičarnici Mak na konac
3

Blago koje nudi ova divna jesen posebno se cijeni i u slastičarnici Mak na konac. U svakoj sezoni traže se najsvježiji i najbolji okusi, ali jesen je ipak posebna, ona je vječna inspiracija

Kišovito i prohladno bilo je ljeto, ali zato nam sada jesen pokazuje svoje najljepše lice. Obilje plodova iz vrtova, šuma, polja i voćnjaka, šarene tržnice, čudesni mirisi iz kuhinja. Kuhaju se marmelade, kompoti, suši se voće i gljive, spremaju se orasi i lješnjaci a cijeli grad miriši na pečene kestene.

Inspiraciju donose tikve, kesteni, dunje, drijenak, rogač, plodovi juga, plodovi sjevera Hrvatske. Za tikvasti tart biramo najbolje tikve. Ispečemo ih, pasiramo, a vi uživate u finom, svilenkastom nadjevu.

Kesteni su neodoljivi. Bili oni obični, pitomi sa sjevera, ove sezone posebno mali zbog mnogo kiše, ili sjajni lovranski maruni, u našoj se slastičarnici oplemenjuju finim konjakom, vanilijom, cimetom. Uz dodatak Chantilly kreme rađa se neodoljiva čarolija.

Valrhona tamna i bijela čokolada osnova su naših čokoladnih slastica. Ukuhavamo pekmez od dunja i vanilije, spremamo fantastični namaz od drijenka, još malo pa ćemo probuditi stare mirise juga rogačem.

Mak na konac, mjesto gdje jesen miriši kako treba!

Bablje ljeto je u vrhuncu. Uz divne sunčane i tople dane dok se još sretnici kupaju na moru nekako nam se prikrala jesen. Jesensko obilje je svuda oko nas. Vrtovi, šume, polja i voćnjaci ponudili su nam svoje plodove, naše tržnice prepune su mirisnih raznobojnih divota. Plodovi jeseni puni su topline i energije koje prenose i na nas.  Kuhaju se marmelade, kompoti, suši se voće i gljive, spremaju se orasi i lješnjaci a cijeli grad miriši na pečene kestene.

U slastičarnici Mak na konac pokušavamo maksimalno iskoristiti blago koje nam sezona nudi. Svako godišnje doba nosi sa sobom specifične okuse, mirise i boje koje su nam najveća inspiracija. Pomno biramo tikve za naš Tikvasti tart- prvo ih pečemo pa pasiramo. Tako pripremljen pire koristimo za svilenkasti kremasti nadjev.  

Kesteni su posebna priča. Castanea sativa ili pitomi kesten najrasprostranjeniji u južnoj Europi i sredozemlju.Ne voli previše vlage pa su ove godine plodovi sitniji no obično. Posebna sorta pitomog kestena su maruni, kojih ima na obroncima Učke, posebice u okolici Lovrana, pa otud i poznati naziv lovranskih maruna.Od običnog se kestena razlikuju u tome što su veći, slađi i imaju svjetliju ljusku.Sezona kestena  je prilično kratka pa sva sreća da kesten fantastično podnosi smrzavanje. 

Tradicionalni kesten pire oplemenimo finom konjakom, vanilijom, cimetom  i ponudimo sa Creme Chantilly. Kolač od kestena kombiniramo sa kremom od Valrhona tamne čokolade i Valrhona bijele čokolade. Spremamo se napraviti namaz od kestena i čokolade, pekmez od dunja i vanilije, kuhamo namaz od drijenka, veselimo se rogaču. 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču
Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, htjela je biti časna sestra...
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, htjela je biti časna sestra...

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (35) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva. Umirovila se nakon posljednjeg poraza