Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 8

Neobične lekcije milijardera: 'Ništa nije uspješno kao poraz'

Neobične lekcije milijardera: 'Ništa nije uspješno kao poraz'
1

Vjerovanje intuiciji i u uspjeh, natjecanje samo ako imate svoje adute, kao i stalni rad na sebi lekcije su Oprah Winfrey, Richarda Bransona i Marthe Stewart

VIDEO

Kako biste bili uspješni, radite što volite, ali idite za novcem, kaže Guy Laliberte, osnivač Cirque du Soleila, ekipe zabavljača koji sebe opisuju kao “dramatičan miks cirkusa i uličnih zabavljača”. On je samo jedan od sedam megauspješnih poslovnjaka čije je savjete Lewis Schiff pretočio u knjigu “Business Brilliant”.

Laliberte je u srednjoj školi bio razredni klaun, a onda je okupio skupinu zabavljača i osnovao Cirque du Soleil. Dok nisu razvili prepoznatljiv stil, Cirque je jedva preživljavao, a Laliberteu je jedino bilo važno kako iz neprofitna posla doći do milijardi koje danas ima i - uspio je. 

- Ništa nije uspješno kao poraz - rekao je Steve Jobs. Na početku karijere izgubio je milijune pokušavajući napraviti računalo za grafički dizajn za tvrtku Pixar, koja je do crtanog filma “Priča o igračkama” bila posve nepoznata. Kad je umro, više od 70 posto njegova bogatstva došlo je od Pixara, grane za koju je mislio kako ga uopće ne zanima.

Oprah Winfrey vjeruje ‘glasiću’ i predosjećaju 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najpoznatija svjetska TV voditeljica Oprah Winfrey kaže da je uspjela jer nije slušala kako joj drugi govore da od nje neće biti ništa.

- Slušala sam glasić u sebi. Imala sam dobar predosjećaj i ispalo je da je bio u pravu - otkrila je Winfrey.

Vjeruj da možeš što god poželiš

Mislim kako nije prošao ni jedan dan da mi otac nije rekao da mogu biti što god poželim, rekao je osnivač internetske stranice LinkedIn Jeff Weiner. 

- To je najbolji savjet koji možete dati nekomu, a na mene je duboko utjecao - tvrdi.

Poraz prihvati dostojanstveno

Urednik časopisa The New Yorker Nicholas Thompson kaže da treba znati izgubiti.

- Posao treba obavljati najbolje što znaš, a svaki poraz treba podnijeti dostojanstveno. Tako je govorio moj trener iz djetinjstva - rekao je Nicholas.

Radite na sebi kako biste bili što bolji

Želite li uspjeti u poslu, pokorno poslušajte sav ‘feedback’ od ljudi s kojima radite, rekao je predsjednik Svjetske banke Jim Kim. 

- Svaku kritiku shvatite ozbiljno pa se potrudite biti što bolji - ističe.

‘Nitko nije uspio sam’

Poslovni mogul Richard Branson osnivač je kompanije Virgin, koja je počela kao prodavaonica glazbenih ploča, a danas ima i aviokompaniju Virgin Atlantic. 

- Da sam mogu pročitati bilancu stanja, jer imam disleksiju, u poslu ne bih uspio. Iskoristite svoje vještine, ali dopustite i drugima da iskoriste svoje - otkrio je Branson.

Filozofija uspjeha investitora Warrena Buffetta je: “Dobro je znati kako, ali je bolje poznavati nekoga”.

Upoznao je brokere i menadžere od kojih je doznavao kako variraju dionice kako bi znao u koje uložiti. 

- Nitko se nije obogatio sam - rekao je.

Holivudski producent i redatelj Adam McKay kaže da, ako želite uspjeti, morate zaboraviti “win-win” situacije (one u kojima obje strane dobivaju). On je od producenta američke emisije “Saturday Night Live” Lornea Michaelsa tražio vlastitu ekipu za snimanje koju producent mora dodatno platiti. Rekao je da daje otkaz ako je ne dobije. Michaels je pristao.

Zgrabite prilike i ne štedite na sebi

Financijska savjetnica Suze Orman savjetuje: “Štedite manje, zaradite više”. Ona je u ranim 30-ima živjela dobro, ali je bila dužna. Nije se odrekla luksuza, nego je radila što voli i grabila sve financijske prilike. 

- Uvijek je bolje provesti vrijeme prihvaćajući prilike nego štedeći na sebi - savjetuje Orman. 

Nikada nemojte žaliti ni za čime

Ako pitate ljude tko ih je najbolje savjetovao, većina će reći kako je to majka, kaže Richard Branson i dodaje kako mu je upravo majka rekla da nikad ne žali ni za čime. To je imao na umu kad je donosio velike poslovne odluke.

Inovativnost je na drugome mjestu

Osnivač tvrtke Microsoft Bill Gates u poslovnom se životu vodio strategijom “imitiraj, ne izmišljaj”. Obogatio se tako što je kupio softverske kodove od druge kompanije pa ih je nadogradio. Nakon toliko godina više se nitko i ne sjeća kako to zapravo nije bila njegova ideja. 

- Inovativnost nije ni upola važna kao pravi ‘tajming’ i dobra imitacija - objasnio je Gates. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang