Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Radovi u kući koje možete napraviti sami!

Radovi u kući koje možete napraviti sami!
1

Preuređujete dom? Saznajte kako izraditi vlastita sredstva za čišćenje, kako se možete riješiti vlage u stanu te kako pravilno obojati zidove ili na njih nanijeti tapete

VIDEO

Osim što nas ljepše proljetno razdoblje navodi na veće fizičke aktivnosti, jednako tako nas topli zrak navodi i na veće aktivnosti oko preuređenja doma i okućnice. Sama činjenica da sada možete otvoriti prozore kroz koje će napokon ući topli zrak, poziv je na to da možete bez problema započeti radove poput postavljanja novih boja ili tapeta na zidove. 

Kako biste pritom uspješno uštedjeli, nije nužno da pozovete radnike za poslove koje u principu možete i sami napraviti. Pripremili smo za vas nekoliko savjeta i o tome kako namirnice koje posjedujete u svome kućanstvu možete pretvoriti u prava dezinfekcijska sredstva, umjesto da kupujete skupe proizvode za čišćenje.

Izrada vlastitih sredstava za čišćenje 

Osim što su puno jeftinija od kupovnih, sredstva za čišćenje koja možete sasvim jednostavno napraviti sami, zdravija su jer prilikom njihova korištenja ne udišete štetne kemikalije te nisu štetna za okoliš. Sa samo nekoliko sastojaka koje vrlo vjerojatno imate u svome kućanstvu možete očistiti cijelu kuću.

  • Soda bikarbona – Njome možete ukloniti mrlje i neugodne mirise na rukama. Također pomaže razgradnji kamenca u perilicama. Kako biste ga se riješili, u perilicu stavite dvije žlice sode i uključite je da prazna radi na temperaturi od 60 stupnjeva.
  • Limunov sok – uklanja mrlje koje običan deterdžent ponekad ne može oprati, poput mrlja crnoga vina na odjeći ili tepihu. Kako biste dezinficirali pećnicu, u nju možete staviti zdjelicu s vodom i limunovim sokom te je pustiti da radi minutu ili dvije. Limun također može poslužiti kao odličan deterdžent za pranje posuđa te je njegova posebnost i u tome što otklanja neprijatne mirise. Više o korisnim primjenama limuna putem kojih možete itekako uštedjeti u svome domu možete pročitati ovdje.
  • Sapun i zubna pasta - Običan sapun za ruke dobar je za čišćenje gotovo svih površina u kući jer nije agresivan. Ukoliko ga rastopite u mlakoj vodi, putem njega možete efikasno očistiti i nakit. Potrebno je samo držati ga u tekućini dok se nečistoća ne otopi. Za čišćenje nakita, posebice srebrnoga, odlično rješenje je i zubna pasta. Potrebno je samo staviti komadić paste na nakit koji potom trebate izribati četkicom. 
  • Alkoholni ocat - Dobar je za čišćenje masnih mrlja i neutraliziranje neugodnih mirisa. Iako i sam po sebi nije pretjerano mirisan, srećom brzo ishlapi. Budući da mu je jedna od odlika i razgradnja kamenca, preporučuje se ne koristiti ga na kamenu ili mramoru. 

Uklanjanje vlage ili mrlja od plijesni

Najjednostavniji način na koji se možete riješiti vlage u stanu ili spriječiti njezin nastanak jest ispravno provjetravanje i zagrijavanje prostorija. Naime, vlastitim ispravnim ponašanjem i pravilnim održavanjem stana možete uvelike doprinijeti u sprječavanju pojave gljivica i plijesni te spriječiti stvaranje uvjeta za njihov razvitak.

  • Medicinski alkohol – Budući da je plijesan opasna za zdravlje, važno je učinkovito je se riješiti. Kada primijetiti stvaranje mrlja na zidovima (posebice u kutovima), uzmite krpicu koju ćete prethodno namočiti alkoholom te njome istrljajte mrlju na zidu. Nakon što se osuši, provjerite je li potrebno ponoviti postupak.
  • Kreda – Na mjesta na kojima je vlaga najjača postavite nekoliko školskih kredi (možete ih nabaviti u knjižari) koje će je upiti.

Jednostavno bojanje zidova

Srećom, vremena kada je zidove i stropove trebalo bojiti kistom i četkom su iza nas pa je ono postalo vrlo jednostavno. U takve radove se bez ikakvog straha mogu upustiti i početnici, ali naravno važno je znati nekoliko osnovnih stvari poput toga da je prije bojenja potrebno skinuti stare slojeve laka ili uljene boje. Za to se uglavnom upotrebljavaju sredstava za ''odmočivanje'' kojima se premazuju zidovi i stropovi. Treba ih ostaviti da maksimalno 20 minuta djeluju na stari premaz, sve dok se na njemu ne pojave mjehurići. Nakon toga ih možete sasvim lako ostrugati lopaticom. Kako biste zaštitili ruke, nosite gumene rukavice.

  • Soboslikarske radove na stropovima i zidovima treba također dobro pripraviti. Kako biste prekrili mrlje od vode ili hrđe, pruge od nikotina ili začađena mjesta, premažite ih lakom za izoliranje ili fasadnom bojom bez vode. U suprotnom, lako se može dogoditi da zaprljana mjesta probiju kasnije i kroz novu boju.
  • Da bi se dobro izmiješala boja i postigao željeni ton, isprobajte manje količine boje na komadiću tapete od grubih vlakana. Ovdje vrijedi osnovno pravilo da se najprije miješaju boje punih tonova, a zatim se dodaje bijela. Kako biste ustanovili je li neki ton boje ispravno ''pogođen'', pustite da se osuši jer neke boje potamne kada se osuše dok neke postanu svjetlije.
  • Kutovi prostorija najprije premažite bojom pomoću plosnatog kista. Ako se boje stropa i zidova razlikuju, boja stropa smije samo neznatno prelaziti na zidove. Boja zidova, međutim, maže se kosim kistom u širini od 5 milimetara na strop.
  • Zidove premazujte nakon što su kutovi prostorije već obojeni. Najprije se radi samo u jednom smjeru, odozgo prema dolje. Da biste boju ravnomjerno nanijelu na zid, u drugoj fazi rada premazujte zid poprijeko. Na kraju boju raspodjeljujte po zidu valjkom odozgo prema dolje.
  • Za osnovni premaz može se bojama punog tona primiješati i do 20 posto bijele boje kako bi se poboljšala sposobnost boje da pokriva mrlje. Svijetli puni tonovi boje potpuno će ih pokriti s dva premaza.
  • Boje punih tonova ili disperzivne boje na zidovima i ivericama, premažite bezbojnim lakom ako želite da postanu sjajne. 

Samostalno postavljanje tapeta

Oni koji su već jednom postavljali tapete na zidove sobe ili dnevnog boravka, znaju da je to zapravo posve jednostavno. Ipak, budući da skrivene probleme primjećujemo tek onda kada se tapeta po završenom poslu po kutovima nabora ili otpadne sa zida, donosimo nekoliko uputa i savjeta kako izbjeći te greške.

  • Prije tapetiranja ispitajte podlogu koja bi trebala biti čvrsta, ravna, suha i čista. Stare strukturirane tapete i boje trebate skinuti. 
  • Provjerite ima li na zidu neravnina koje bi se kasnije jače istaknule. U rupe od čavala i klinova koje želite poslije tapetiranja ponovno naći, utaknite šibicu koja će probiti tapetu i tako obilježiti mjesto (čavli bi mogli ostaviti mrlje od hrđe).
  • Prvu stazu lijepite pomoću viska jer je rijetko koji zid u potpunosti ravan. 
  • Krojite staze nešto duže nego što je visina zida. Dok je staza još mokra, savijete je preko podne letvice, a odrežite višak kada se osuši.
  • Razvodne kutije koje su u istoj ravnini sa zidom možete ''pretapetirati''. Pošto se razvodne kutije rijetko kada otvaraju, prištedjet ćete si rezanje tapete do trenutka kada to doista bude potrebno. Tada razvodnu kutiju možete lako naći kuckanjem prstom o zid. Poklopce razvodnih kutija koje nisu u istoj ravnini sa zidom tapetirajte zasebno i vratite na mjesto.
  • Mjehuri od ljepila će se u većini slučajeva pri sušenju opet stegnuti. Za svaki slučaj, rastjerajte ljepilo pomoću valjka. Rasijecanju staze ili bockanju iglom pribjegnite samo ako su nakupine ljepila vrlo velike.

Postoji mnoštvo radova koje svatko s malo volje i želje može itekako dobro napraviti. Osim što na taj način možete uštedjeti umjesto da plaćate radnike, zadovoljstvo će tim biti veće ukoliko uspješno dovršite uređenje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith