Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 6

Tko kontrolira prodaju sireva na odmorištima uz ceste?

Tko kontrolira prodaju sireva na odmorištima uz ceste?
1

Zbog sve većeg broja trgovaca koji tijekom ljeta prodaju sireve na odmorištima, istražili smo tko je odgovoran za njihovu kontrolu te kako se ona provodi

VIDEO

Vjerojatno ste redovito tijekom putovanja, a posebice tijekom ljetnih mjeseci naišli na trgovce koji prodaju sireve na odmorištima uz autoceste i lokalne prometnice. Uz tradicionalnu prodaju meda, domaće rakije, mladog krumpira, trešanja, višanja, šumskih jagoda te lubenica, sirevi se također na ovim mjestima mogu naći po vrlo povoljnoj cijeni od nekoliko stotina kuna, što je zapravo i mnogo jeftinije nego što koštaju primjerice u supermarketu. 

Ipak, budući da su ti proizvodi redovito smješteni na štandovima, na plastičnim stolovima, ali i u prtljažniku automobila, često se postavlja pitanje jesu li prodavači sira mali proizvođači, imaju li registrirano OPG (obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo) te tko uopće kontrolira takvu vrstu trgovine?

Nadležnost gospodarskih inspektora Državnog inspektorata

Samostalno ili u suradnji s djelatnicima policijskih postaja, za kontrolu nedopuštene prodaje sireva na odmorištima uz autoceste i lokalne prometnice, zadužen je Državni inspektorat. ''Prodaja sireva na odmorištima, iz pokretnih vozila i na štandovima doista se provodi često u onom dijelu koji je u nadležnosti gospodarskih inspektora Državnog inspektorata'', poručuju iz Inspektorata te pojašnjavaju koje inspekcije su odgovorne za kontrolu pojedine vrste prodaje:

  • nadzor i sprječavanje nedopuštene prodaje na odmorištima provode gospodarski inspektori Državnog inspektorata

Protiv prekršitelja se poduzimaju mjere

''Iako se čini da svatko može prodavati sireve uz cestu i da zbog brojnosti takvih ''punktova'' izostaje naša kontrola – činjenice ukazuju na drugi zaključak: dio te prodaje i to vlastito proizvedenih sireva doista obavljaju nositelji ili članovi OPG-a na štandovima ili improviziranim klupama i trgovački obrti koji prodaju sireve registriranih proizvođača sukladno propisima'', tvrde u Inspektoratu te dodaju kako je u svim slučajevima kada je utvrđeno da se prodaja obavlja suprotno odredbama (Zakona o trgovini, Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, Zakona o hrani i odredbama Pravilnika o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane te Pravilnika o sirevima i proizvodima od sireva), Državni inspektorat je protiv prekršitelja poduzimao mjere za koje je ovlašten.

Većina utvrđenih povreda propisa odnosi se na obavljanje neregistrirane djelatnosti ili neposjedovanja rješenja nadležnog ureda o minimalno tehničkih uvjeta za takvu vrstu prodaje.

Uvjeti za proizvodnju i stavljanje sireva na tržište

Pravilnik o sirevima i proizvodima od sira propisuje zahtjeve kojima u proizvodnji i stavljanju na tržište moraju udovoljavati sirevi i proizvodi od sireva, a odnose se na:

  • nazive, definicije te opće zahtjeve kojima moraju udovoljavati
  • sastav, dodane sastojke i druge tvari koje se upotrebljavaju u proizvodnji i preradi
  • dodatne zahtjeve označavanja.

Pri označavanju sira obvezno je navođenje minimalnog udjela mliječne masti u suhoj tvari. Uz naziv sira može se navesti i podatak o vrsti sira s obzirom na udio mliječne masti u suhoj tvari sira. 

Pri označavanju proizvoda od sireva obvezno je navesti vrste sireva od kojih je proizveden te iznos minimalnog udjela mliječne masti u suhoj tvari. Naziv proizvoda od sireva smije sadržavati naziv određene vrste sira ako njezin udio iznosi najmanje 75 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana