Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Uvjetna kava – plemenita ideja koja je osvojila svijet!

Akcija ''Kava za kasnije'' temelji se na tome da se unaprijed plati kava koja potom ostaje u kafiću kako bi je popio netko tko si je ne može priuštiti

Thinkstock
Foto: Thinkstock
2 komentara

Plemenite ideje o takozvanoj "kavi za kasnije" ili ''uvjetnoj kavi'' te ''čistoj hrani'' nedavno su se masovno proširile putem društvenih mreža te osvojile sve one koji žele na ovaj način pomoći siromašnima. 

Naime, cijela priča o ''kavi za kasnije'' započela je nakon što je jedan od korisnika Facebooka podijelio priču o neobičnom iskustvu iz lokalnog kafića. Dok je s prijateljima čekao da ih konobar posluži, primijetio je kako su dvojica muškaraca uz redovne dvije šalice kave naručili i pet ''kava za kasnije", a sličnu narudžbu je učinilo još nekoliko gostiju kafića. Nije shvatio o čemu se radi, sve dok u kafić nije ušetao skitnica te upitao konobaricu imaju li još kava za kasnije.

O čemu se zapravo radi?

Drugim riječima, cijela priča počiva na ideji da se topli napitak omogući drugima koji bi ga rado popili, a ne mogu si ga priuštiti. Riječ je o kavi koja se plati unaprijed i ostaje u kafiću kako bi je popio netko drugi. 

Umjesto da nekome udijelite iznos od otprilike 10 kuna koliko košta prosječna kava u kafiću, možete naručiti kavu za kasnije i platiti ju. Ta plaćena kava će na šanku čekati bilo kojeg sugrađanina koji si je ne može priuštiti, a sve što treba napraviti jest upitati konobara ima li koju uvjetnu kavu. Ako ima, konobar je osobi posluži besplatno. 

Akcija zaživjela i u Hrvatskoj

Iako je priča o umjetnoj kavi, u svijetu poznatoj kao suspended coffee, započela u Italiji, nije dugo trebalo da dobije svoj nastavak i u Hrvatskoj. Djelatnici zagrebačkog Caffe bara Kofein na svojoj su Facebook stranici pozvali sve da im se pridruže u takvoj akciji. ''Od dana 2. travnja 2013. u Caffe baru Kofein možete kada sebi naručujete kavicu nekome platiti "uvjetnu kavu". Mi u Caffe baru Kofein odlučili smo odmah na raspolaganje staviti 10 kavica te tako potaknuti druge da i oni ako su u mogućnosti nekome plate kavu (cijene nisu velike-obična kava 6,00 kn, s mlijekom 8,00 kn). Molimo da ovo šaljete dalje kako bi i drugi znali da se kod nas može nekome platiti kava, ali isto tako da znaju i oni koji nisu u mogućnosti sebi priuštiti taj topli napitak, zbog bilo kojeg razloga, mogu doći kod nas i popiti kavicu. Samo neka pitaju za "uvjetnu kavu". Nadamo se da će i ostali slijediti naš primjer, a do tada znate što Vam je činiti.''

Već tri dana kasnije, ova akcija se pokazala uspješnom te je spomenuti kafić sadržavao čak 16 plaćenih uvjetnih kava s mlijekom te dvije plaćene uvjetne obične kave, a njihov primjer potom je usvojilo još nekoliko kafića diljem zemlje. Na Facebooku je otvorena i grupa Suspended Coffees, koja je u samo dva dana privukla više od 12 tisuća korisnika koji javljaju da stvari na nekim mjestima uistinu funkcioniraju na ovaj ili sličan način.

Širenje ideje s pića na hranu

Slično tome, diljem svijeta se proširila slična ideja o narudžbi sendviča, odnosno čitavog "ručka za kasnije". Naime inicijativa ''čista hrana'' temelji se na ostavljanju vrećice s hranom zavezanom za kontejner budući da mnogi upravo na tom mjestu traže hranu, odnosno pretražuju kontejnere u potrazi za bocama ili ostacima hrane. 

Ove plemenite ideje koje je uvelike zavladale diljem svijeta samo su podsjetnik da sa samo nekoliko kovanica možemo nekome učiniti život ljepšim. Iako ne znamo tko će plaćenu kavu ili sendvič, skuhani ili kupljeni ručak na kraju pojesti, ovakva gesta će zasigurno nekoga obradovati.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message