Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Zbog EU pravila uvode se vize za hrvatske državljane

S obzirom na ulazak u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine, hrvatska je vizna politika od 1. travnja potpuno usklađena s viznom politikom Europske unije

Thinkstock
Foto: Thinkstock

Od 1. travnja hrvatski državljani moraju imati vizu za ulazak u Tursku, koja se može ishoditi na graničnom prijelazu ili u diplomatsko-konzularnim uredima Republike Turske, priopćeno je iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

To znači da se i za državljane Rusije i Turske od toga dana primjenjuje klasičan vizni režim, kao i za državljane onih zemalja koji trebaju vize za ulazak u države članice Europske unije. Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova poručuju: "Ipak, zbog važnosti ruskog tržišta, s kojeg se posljednjih nekoliko godina bilježi snažan rast turističkog prometa, Hrvatska nastoji maksimalno pojednostaviti i skratiti postupak izdavanja viza."

Za ulazak u Hrvatsku ruskim će se državljanima vize izdavati u vrlo kratkome roku (u pravilu do pet dana od primitka zahtjeva) te postoji mogućnost izdavanja višekratnih viza. Pristojba za vizu ostaje 35 eura. Ruski će državljani vizu za ulazak u Hrvatsku, uz podnošenje zahtjeva u Hrvatskom veleposlanstvu u Moskvi, moći ishoditi i posredstvom akreditiranih turističkih agencija pri Veleposlanstvu, kao i posredstvom vanjskog pružatelja usluga - u viznim centrima širom Rusije. Nakon provedenog natječaja, kao najbolji ponuđač izabrana je tvrtka VFS Global s kojom će se uskoro potpisati ugovor. Godišnje se očekuje oko 150 tisuća zahtjeva za hrvatske vize pa će, uz turističke agencije, vizni centri znatno pridonijeti olakšavanju postupka. Budući da se iz godine u godinu povećava broj gostiju iz Ukrajine i Turske, odgovarajuće se pripreme, slične onima u Moskvi, provode u hrvatskim veleposlanstvima u Kijevu i Ankari, kao i u Generalnom konzulatu u Istanbulu.

Ističe se kako odlukom Vlade, u razdoblju od 1. siječnja 2013. godine do datuma ulaska Hrvatske u Europsku uniju, svim strancima nositeljima valjanih schengenskih isprava za ulazak u Hrvatsku i kratkotrajni boravak nije potrebna dodatna (hrvatska) viza.

Svi upiti u vezi s hrvatskim viznim sustavom mogu se uputiti na e-mail adresu: vize@mvep.hr 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message