Obavijesti

Ponuđača mora odabrati više od 50% vlasnika

Ponuđača mora odabrati više od 50% vlasnika
3

Nemojte biti pasivni u odluci o ponuđaču razdjelnika. Odabir utječe i na troškove održavanja, prikupljanja i obračuna podataka te dogradnju drugih tehnologija.

1. Sudjelujte!
Na području razdjelnika topline ponuda je velika, ali u svakoj višestambenoj zgradi moguće je ugraditi samo jednu tehnologiju, a s njezinim se odabirom treba složiti više od 50 posto vlasnika stanova u toj zgradi. Nemojte biti samo pasivni promatrač odabira određene tehnologije jer će i taj odabir bitno utjecati na vaše troškove. »Važno je znati da je investicija u sam fizički razdjelnik topline samo dio troškova koji će se pojavljivati za njegova životnog vijeka. Riječ je o održavanju, usluzi prikupljanja i obračuna podataka te dogradnji drugih tehnologija za veću energetsku učinkovitost“, objašnjava Igor Kulašić, voditelj Siemensove divizije Tehnička oprema objekata za Jadransku regiju.

2. Komfor ili niža cijena?
Jedna od prvih stavaka  vaše odluke jest da razmislite želite li otvoreni ili zatvoreni sustav obračuna grijanja.
Zatvoreni sustav znači da vam jedan izvođač proda razdjelnik topline, instalira ga, prikuplja podatke i provodi obračun. Tako uistinu dobivate uslugu na jednom mjestu, ali istodobno se dugoročno vežete za tog izvođača i ovisni ste o njegovoj prodajno-servisnoj mreži, transparentnosti izvođenja usluge i kvaliteti.
Otvoreni sustav znači da vam tvrtka koja nudi tehnologiju omogućava da kod jednog izvođača naručite prikupljanje i obračun podataka, da ima široku mrežu servisera i instalatera te da omogućuje trećim tvrtkama da obavljaju uslugu prikupljanja i obračuna podataka. Tako, niste li zadovoljni serviserom, jednostavno potražite drugog, a budući da ih na tržištu više nudi sličnu uslugu, veća je vjerojatnost da će uvjeti biti bolji jer je među njima zdrava konkurencija i bore se za istog kupca. 

3. Realan obračun grijanja možda samo prvi korak
Poželite li tehnologiju učinkovitog grijanja nadograditi drugim mjerama i tehnologijama, lakše će vam biti izaberete li tehnologiju koja dopušta povezivanje i nadogradnju s tehnologijama istog ili drugog proizvođača. Sasvim je moguće da obračun prema realnoj potrošnji nije posljednja mjera koju ćemo kao dio Europske unije morati implementirati kako bismo slijedili dostignuća ambicioznih klimatskih ciljeva Europe.

4. First ili last minute?
Čekanje do posljednjeg dana nije dobra odluka. Tada će i proizvođači i instalateri imati mnogo posla pa će se zbog toga možda pogoršati uvjeti kupnje, posebice vrijeme za instalaciju razdjelnika u sustav grijanja. Uzimajući u obzir dugotrajnost procesa dogovora sa suvlasnicima, bolje je već sada početi barem prikupljati sve informacije.

Vaša „check-lista“ za odabir ponuđača:
- sudjelujte!
- odlučite je li  vam bitnija niža  cijena ili komfor da imate sve na jednom mjestu
- razmotrite mogućnosti nadogradnje
- ŠTO PRIJE krenite u akciju!

Prednosti Siemensove tehnologije
• Otvoreni sustav koji vas ne veže za samo jednog ponuđača.
• Široka mreža ovlaštenih servisera i instalatera.
• Mogućnost biranja između različitih izvođača, što vam jamči konkurentniju ponudu te najveću vrijednost za vaš novac.
• Mogućnost integriranja s drugim tehnologijama za energetsku učinkovitost – vodomjerima, hidrauličnim balansiranjem, automatizacijom zgrade...

Za više sadržaja na temu razdjelnika topline posjetite specijal Plati koliko potrošiš!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena