Obavijesti

Potrošač

Komentari 103

A zašto sad sve ne pojeftinjuje kad jako padaju cijene goriva?

A zašto sad sve ne pojeftinjuje kad jako padaju cijene goriva?
1

Cijene goriva snizile su se u šest mjeseci 20 posto i sad su na razini 2010. godine. Osnovne živežne namirnice danas koštaju isto ili više nego sredinom 2014. godine

VIDEO

Kilogram svinjske lopatice bez kostiju sredinom prošle godine stajao je oko 25 kuna, a danas je oko 38. Kad su cijene goriva rasle, rasle su i cijene namirnica u prodavaonicama.

Po tome ispada da je svinjska lopatica u pola godine poskupjela više od 50 posto iako je gorivo pojeftinilo za petinu.

Sada kada se gorivu cijena osjetno snižava, trgovci ne reagiraju sniženjima. U odnosu prema sredini prošle godine, Eurodizel je danas jeftiniji više od 20 posto. To mu je najpovoljnija cijena od studenoga 2010.

Opravdanje za poskupljenja trgovcima je često bilo poskupljenje goriva, iako je udio prijevoza u cijeni mali.

- Udio cijene prijevoza u prehrambenim proizvodima samo je tri posto. To znači da su trgovcima poskupljenja goriva bila samo izgovor da povise cijene ‘svojih’ proizvoda - kaže Marijan Banelli, savjetnik za promet u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Dodaje da trgovci uglavnom angažiraju druge tvrtke da im prevoze robu jer je to mnogo jeftinije od kupnje i održavanja vlastitih kamiona.

- Uz to, konačnu cijenu robe u prodavaonicama određuju i plin te struja, koji su potrebni za proizvodnju, a ti energenti nisu pojeftinili - kaže Banelli.

Planiraju li snižavati cijene pitali smo i nekoliko velikih trgovačkih lanaca.

- Doista su cijene nekih energenta niže, međutim u tom segmentu trgovci ne utječu na cijene proizvoda nego dobavljači. Sukladno njihovu sniženju i mi snižavamo cijenu za krajnjeg potrošača - kaže Dubravko Kušec iz Kauflanda.

U putničkom prijevozu situacija je kao i u trgovini. Cijene goriva padaju, ali cijene putničkih karata ne.

- Jadrolinija održava linije u domaćem pomorskom prometu sukladno ugovorima o koncesiji koji traju do 2017. godine. Tim ugovorima je cijena prijevoznih karata definirana - kaže Marija Zaputović, glasnogovornica Jadrolinije.

Dodaje da zbog tih ugovora ne mogu mijenjati cijene karata.

U Hrvatskim željeznicama tvrde da cijene nisu mijenjali ni kada je gorivo poskupljivalo.

- HŽ Putnički prijevoz prati kretanje cijena energenata, ali nije u mogućnosti u kratkom roku reagirati na promjene cijena zbog nestabilnosti tržišta energenata. HŽ Putnički prijevoz 53 posto voznog reda realizira pogonom na električnu energiju, a 47 posto na dizelsko gorivo - rekla je Ivana Čubelić iz HŽ Putničkog prijevoza.     

Provjerite gdje su dizel, benzin i autoplin jeftiniji 

Cijene Eurosupera 95, Eurosupera 100, Eurodizela, autoplina i lož ulja usporedite na internetskoj stranici cijenegoriva.info. Kad pronađete najpovoljniju benzinsku postaju, provjerite udaljenost jer se ponekad ne isplati ići daleko po gorivo.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu