Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Baby ulja: Pogodna su čak i za najosjetljiviju dječju kožu

Baby ulja: Pogodna su čak i za najosjetljiviju dječju kožu
6

Mnogo je polemika o štetnosti parafinskog ulja iz nafte u kozmetici, no zasad nema dokaza da loše djeluje. No, ako imate dvojbe - posavjetujte se sa svojim liječnikom

VIDEO

Većina ulja za njegu dječje kože kao glavni sastojak ima parafinsko ulje. To je ulje bez boje i mirisa koje nastaje kao nusprodukt u proizvodnji goriva.

Mnogo se rasprava vodi o utjecaju parafinskog ulja. Ono na koži stvara gotovo nepropusni film i hidratizira je pa ne dopušta da vlaga izlazi iz tijela.

Protivnici korištenja parafinskog ulja tvrde da sprečava vlagu i da prodire ispod površine te na taj način onemogućuje prirodne procese kože. Neki idu tako daleko da govore kako se nusprodukti nafte uvijek talože u jetri i bubrezima. No nema konkretnih dokaza da je parafin nekome naštetio. Ako sumnjaju u djelovanje nekog sastojka bilo kojeg kozmetičkog proizvoda, roditelji se prije korištenja mogu posavjetovati s liječnikom. Kako bilo, svojstva parafinskog ulja su vrlo korisna za kozmetiku. Parafinsko ulje je jeftino i zato ga ima u mnogim proizvodima. No ulja za bebe, osim parafina, mogu sadržavati i biljna ulja, poput suncokretova, ulja slatkog badema ili sojina ulja. Ona djeluju kao i parafinsko, omekšavaju kožu te joj čuvaju vlažnost.

Ulja biljnoga podrijetla poput bademova sadrže vitamine koji pomažu dječjoj koži. No, sklonija su oksidaciji od tekućeg parafina pa u sastavu baby ulja treba biti i konzervansa kako se ne bi pokvarila. Za to se često koristi vitamin E koji također blagotvorno djeluje na dječju kožu.

Ponekad se umjesto njega mogu pronaći konzervansi iz reda parabena o čijoj se mogućoj štetnosti također vode rasprave. Ako roditelji imaju izbora, mogli bi razmisliti o izbjegavanju takvih proizvoda. U uljima za bebe često se nalazi vitamin E i kao poseban dodatak. Njega se smatra zaštitnim vitaminom jer ubrzava obnavljanje oštećenih stanica kože. Uz spomenuto, u uljima će se pronaći parfemi koji nisu najsretnije rješenje jer vrlo rijetko i kod preosjetljive djece mogu uzrokovati alergijske reakcije.

Svih pet ulja, čije smo deklaracije ovom prilikom analizirali, sadrže parfemske tvari, a u tri je glavni sastojak parafinsko ulje. Dva sadrže biljna ulja koja su prirodno bogata vitaminima i blagotvornim tvarima te ta ulja nisu ni skuplja od nekih s parafinom.

Sva ulja ze bebe, baš kao i svi dječji kozmetički proizvodi, prije stavljanja na tržište prolaze mnoštvo posebnih testova. Zahvaljujući tome te ako se koriste prema uputama i umjereno mogu samo činiti dobro čak i najosjetljivijoj dječjoj koži.     

Penaten

Parafin, koji je glavni sastojak, i penaten ulja na bebinoj koži će stvoriti tanak i nepropusan film te i na taj način sačuvati vlagu. Ovo ulje sadrži tvari koje daju privlačniji miris.     

Johnson's

Iako je nusprodukt nafte, parafin omekšava i čuva vlažnost kože. Johnson’s, kao i sva ostala dječja ulja, sadrži i tvari za bolji miris koje kod beba mogu izazvati alergije.     

Hipp

Hipp sadrži suncokretovo i i bademovo ulje, koje je bogato vitaminima, posebno vitaminom E koji ubrzava obnavljanje oštećenih stanica.     

Becutan

Becutan sadrži i mnogo konzervansa, a među njima ima i  parabena za koje mnogi kažu da su štetni. No, ulje je klinički testirano pa te je sigurno za djecu.

Babylove

Osim ulja koje će ovlažiti kožu, Babylove sadrži i vitamine A i E te neke vitamine iz B skupine. Ima i ekstrakt cvijeta kamilice za dodatnu njegu. Dodane su i tvari za bolji miris.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!
BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI

Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!

Iako je u Dinamu proveo samo jednu sezonu, zavolio je taj klub i Zagreb i volio bi još jedanput doći na utakmicu. Pamti Mikića, Vukojevića, pobjedu u Amsterdamu..., a prije 17 godina je rekao: 'Modrić je najbolji na svijetu'