Potrošač

Komentari 0

Birajte maramice za intimnu njegu sa što manje sastojaka

Birajte maramice za intimnu njegu sa što manje sastojaka

Preporučljivo je da u maramicama za intimno područje bude što manje tvari jer one nadražuju kožu. Proizvodi koje smo analizirali imaju dobru aloa veru, ali i paraben

Sastoje se od maramice koja je obično napravljena od sintetičkih materijala i od tekućine u kojoj je maramica natopljena. Tekućina sadrži ovlaživače, emulgatore, konzervanse i mirise.

Najčešći sastojak u kozmetičkim pripravcima za čuvanje, ovlaživanje i, općenito, njegu kože je alkohol glicerol. Sastavni je dio sapuna, tonika i krema, a koristi se kao lubrikant - funkcija mu je ovlaživanje kože i sprečavanje isušivanja.

Riječ je o tvari koja je u prirodi sastavni dio masti i ulja. Glicerol ili glicerin, kako se još zove, na samom je vrhu na popisu sastojaka vlažnih maramica. No gotovo nezamjenjivi sastojci vlažnih maramica su i biljna ulja. Njihova funkcija je bolja njega pa se tako u proizvode za intimnu higijenu stavljaju ekstrakti cvijeta kamilice ili aloe vere

Ekstrakt kamilice ima protuupalno djelovanje. U narodu se ekstrakt koji se radi od sušenih cvjetova i maslinova ulja koristi za njegu ispucale kože, ali i za uklanjanje peruti. Aloe vera je također čudotvorna biljka s nadimkom “biljka lijek za sve”. Sadrži pregršt vitamina, folnu kiselinu i minerale, a naročito je korisna za njegu kože, koju čak i njezin ekstrakt dobro hidratizira, pomaže njezinu obnavljanju te ima protuupalno djelovanje. 

Bez konzervansa i na vlažnim maramicama množile bi se bakterije što bi bilo opasno po zdravlje, a i smanjilo bi rok trajanja. Stoga su i konzervansi sastavni dio vlažnih maramica. Oni povećavaju trajnost proizvoda i sprečavaju kvarenje. Iako je njihova upotreba dopuštena i u kozmetici se nalaze u vrlo malim količinama pa je rizik od eventualnih nuspojava minimalan, stručnjaci ipak savjetuju izbjegavanje konzervansa iz reda parabena jer mogu izazvati alergijske reakcije, osipe i upale. Treba razmisliti i o činjenici da su parabeni sveprisutni te ih svaki dan unosimo kroz razne proizvode. Naročito treba paziti da ih se što manje koristi na intimnim područjima.

U naših pet maramica parabena ima samo u Violeti i Nivei. Sve vlažne maramice, pa tako i one za intimnu njegu, dobra su prva pomoć na putovanjima ili tijekom bavljenja nekom sportskom aktivnošću. No one ne mogu zamijeniti pravo tuširanje i higijenu kod kuće. Budući da su konzervansi i emulgatori umjetne tvari koje se i nakon korištenje proizvoda mogu zadržati na koži, treba se pridržavati uputa za korištenje. Svaki kozmetički proizvod dostupan na tržištu mora biti siguran za zdravlje ljudi kad se koristi primjereno.