Sezona je tek počela i cijene prvih trešanja penju se i do 40 kuna. Kilogram onih sitnijih u Splitu se mogao kupiti i za 10 kn. Trgovački centri drže ih povremeno...
Crvene, slasne i vrlo sočne: Stigle su prve domaće trešnje
Već u travnju raskošne krošnje mirisnih bijelih i ružičastih cvjetova najavljuju sezonu mnogima omiljenog voća. Niti mjesec dana kasnije sočne i slasne trešnje već se beru i stižu na naše stolove.
Pretpostavlja se da su prve trešnje rasle u Turskoj. U stari Rim su dospjele u 1. stoljeću prije Krista, a ratoborni Rimljani su ih raširili. Svojim su osvajanjima omogućili njihov uzgoj diljem Europe. Osim zbog drveta lijepe crvenkaste nijanse, od kojeg se rade ukrasni predmeti, trešnju obožavamo ponajviše zbog njenog ploda. Sočno crveno meso bogato je vitaminima A, B i C, ali i antioksidansima, koji pomažu u borbi protiv raka, bolesti srca i krvožilnog sustava.
Pojedina istraživanja idu u prilog teoriji da je trešnja dobra i za ublažavanje bolova. Ovo voće sadrži i kalij, što znači da je dobro za izbacivanje vode iz organizma. Ne samo zbog tvari dobrih za zdravlje nego i zbog okusa, trešnja je nezaobilazan sastojak voćnih salata, kolača, fin je dodatak sladoledu, a nekima će sasvim dovoljan desert biti trešnja umočena u rastopljenu čokoladu...
Mnogima je najbolja kad je jedu samu, svježu. Osim u slatkim
verzijama, trešnje možete iskoristiti u pripremi sočnih umaka za divljač
ili svinjetinu. Kako god da je odlučili pojesti, sad je pravo vrijeme jer
počinje sezona domaćih trešanja.
Prve mjerice razveselile su ljubitelje, pa bez obzira na nešto višu
cijenu, mnogi ne mogu odoljeti da se ne počaste. Trešanja je na
trešnjevačkoj tržnici u Zagrebu u petak bilo na više štandova.
- Stigle su iz Čeha pokraj Zagreba. To su prve, rane trešnje. Bit će ih
sljedećih mjesec dana, kako dozrijeva koja sorta. Mislim da će ih biti
dosta. Lani ih nije bilo zbog previše kiše, a preklani su obilno rodile.
Kako koje godine - rekao nam je mladi prodavač koji ih trenutačno prodaje
po 25 kuna. Kaže da će pojeftiniti kad ih bude više.
- No i po ovoj cijeni ih brzo prodam - priznaje nam zadovoljni prodavač. Trešnje smo našli i u drugim gradovima. Na zadarskoj tržnici trešnje iz zadarskog zaleđa u petak su prodavali po 30 kuna. Riječ je o krupnijim plodovima, dok su se sitnije mogle kupiti i za 20 kuna. Prodavači objašnjavaju da su to prve sezonske trešnje, koje često još nisu ni potpuno zrele, pa se očekuje da će cijena s vremenom padati.
Na splitskoj
tržnici svaki prodavač ima svoju cijenu. Kilogram prodaju po 10, 12, 16,
pa čak i 25 kuna. U Rijeci je ovo voće najskuplje. Kilogram se može naći
za 24 kune, ali prošlog tjedna prodavali su ga i po 40 kuna po kilogramu.
Trešnje smo tražili i u zagrebačkim trgovačkim centrima. Obišli smo ih
četiri, no u petak ih nije bilo.
Iako ljubitelji ne mogu dočekati da trešanja bude u izobilju nego već sad
hrle na štandove, možda ne bi bilo loše pričekati da im cijena još malo
padne. Kako bismo im sezonu ‘‘produljili’’, trešnje možemo zamrznuti, ali
i sušiti. Od trešanja možemo napraviti i slatki kompot u kojem ćemo
uživati cijele godine. (atr, il, hp, rbo, žg, dm, mt, ze)