Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Država sufinancira 40 posto: Kako do novca za novu fasadu

Fond za zaštitu okoliša sufinancira 40 posto vašeg ulaganja u novu fasadu. Plaća i izradu projekta za zgradu, a tako na režijama možete uštedjeti čak i do 60 posto

VIDEO

Za projekte zaštite okoliša i energetsku učinkovitost Fond za zaštitu okoliša ove će godine podijeliti 600 milijuna kuna.

Obnova fasade, zamjena stolarije ili ugradnja kalorimetara tek su dio projekata na koje se građani mogu prijaviti da bi dobili povrat dijela uloženog novca. Energetskom obnovom doma može se na režijama uštedjeti 30-60 posto. Na primjer fasada za kuću 10 x 10 i pet metara visine stoji oko 40.000 kuna, a uz 40% sufinanciranja dobije se 16.000 kuna. Postotak sufinanciranja ovisi o dijelu Hrvatske na kojem je kuća ili zgrada. Najviše, 80 posto, sufinancirat će građevine na područjima posebne državne skrbi i prve skupine otoka, u koje spadaju, primjerice, Dugi otok, Vis i Mljet. Brdsko-planinska područja i druga skupina otoka, u koju spada i Pelješac, mogu dobiti 60 posto povrata. Svi ostali mogu dobiti 40 posto.

Za obnovu kuća natječaj će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisati u ožujku. No važno je da se najprije treba prijaviti na taj natječaj pa potom krenuti u radove. Novac nećete dobiti unatrag ako ste radove već obavili. Lani su se zahtjevi podnosili gradovima ili županijama, a ove godine podnosit će se izravno fondu. Za ovu godinu uvjeti natječaja još nisu definirani. Lani su neki od uvjeta bili da je kuća legalizirana, a vlasnik je morao imati osiguran novac.

Ministar Zmajlović najavio je da će ove godine program energetske obnove obiteljskih kuća biti još pristupačniji, brži i jeftiniji, bez visokih naknada za elaborate.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za stambene zgrade otvoreni su natječaj i tri javna poziva, za što je osigurano više od 100 milijuna kuna. Za energetsku obnovu zgrade projekt treba prijaviti do 13. ožujka. Projekte će ocijeniti na temelju tehničkih i financijskih kriterija. Odnosno, više će bodova dobiti zgrade koje će obnovom biti energetski učinkovitije, tj. oni projekti koji za manje novca mogu ostvariti veće uštede na režijama. Javi li se više projekata i boljih od vašeg, može se dogoditi da fond ne odobri novac. No iz fonda napominju da su lani svi koji su se prijavili i imali ispravnu dokumentaciju novac i dobili. Na javnim pozivima za zgrade novac se dijeli dok ga ima iako su otvoreni do kraja godine. Za izradu energetskog certificikata također se dobiva postotak ovisno o području na kojem je zgrada. Jedino se u potpunosti financira izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu. No uvjet je da u roku od dvije godine počne postupak obnove za koji je ta dokumentacija napravljena. Na natječaje zgradu u ime stanara prijavljuje upravitelj. Novac će dobiti zgrada čiji projekt odgovara strogim tehničkim uvjetima fonda.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang