Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Internet kupovina: Budite vrlo oprezni - sve je više varalica

Policija poziva na oprez - internetske prevare su sve učestalije. Iza nepoznatih se internetskih trgovina ponekad mogu kriti prevaranti čiji identitet nije lako otkriti...

Thinkstock
Foto: Thinkstock
3 komentara

Internet-trgovina sve je popularnija i kod nas i u svijetu. Ali kako raste popularnost, tako raste i broj prevaranata koji su sve lukaviji.

Budite oprezni kad je neki proizvod puno jeftiniji od istih na tržištu. Obično ono što zvuči predobro da bi bilo istinito i nije istinito, nego se iza toga mogu skrivati prevaranti koji čekaju žrtve. Budite sumnjičavi kad kupujete na internetskim oglasnicima ako onaj tko prodaje ne želi da vidite robu uživo i da je sami preuzmete. Također, uvijek je sigurnije kupovati u poznatim internetskim trgovinama jer one neće narušavati ugled kako bi se okoristile na nekoliko kupaca. Uz to, uvijek im se možete požaliti.

- Kupci sve svoje pritužbe mogu slati putem e-maila, besplatnog info telefona ili putem komentara i poruka na društvenim mrežama, prvenstveno na Facebooku. Vodimo računa da se na sve upite i pritužbe kupaca odgovori u najkraćem roku - kažu u internetskoj trgovini Mondo.

I policija poziva na oprez. Kažu da je 62-godišnjak iz Istre početkom rujna na internetskoj trgovini iz Velike Britanije naručio fotoaparat Canon. Platio ga je 10.000 kuna. Rok za dostavu je davno prošao. Nije dobio ni fotoaparat, a nisu mu vratili ni novac. Sve je prijavio policiji.

- Budući da se na pojedinim internetskim stranicama učestalo objavljuju oglasi čiji je cilj prevara, upozoravamo građane da budu oprezniji i ne nasjedaju na povoljne oglase o prodaji - rekli su nam u policiji.

- Kad jednom uplatite novac na račun u banci izvan Hrvatske, pitanje je hoćete li više ikad doći do njega – upozorava Tomislav Lončar iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.    

Sve više građana javlja se policiji zbog internetskih prevara

Proizvode koje plaćaju ne dobiju ili im na adresu stigne paket, ali u njemu nije ono što su platili. Npr. umjesto skupog mobitela ili hard diska u paketu pronađu kavu, stari mobitel, ciglu, zemlju... U policiji savjetuju čuvanje svih podataka dostupnih uz oglas (e-mail adresa, broj telefona...) i otvaranje paketa pred dostavljačem jer će u tom slučaju imati svjedoka da u paketu nije ono što su platili. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message